Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Hadis Palsu Potong Kuku

Thursday, August 30, 2012

Assalamualaikum semua!

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN!

Hari ni nak berkongsi sedikit info penting untuk kita semua ketahui. Pernah dengar tentang cara potong kuku ikut sunnah Rasulullah? Hari ni Ckin nak share pasal tu. Penting untuk kita ketahui yang mana hadis tersebut benar-benar dari Rasulullah atau hadis palsu.

Visual di bawah ni yang mengatakan sedemikian.


Untuk makluman semua, Ckin dah check dengan WADi. Alhamdulillah apa yang dijelaskan di Blog Saudara ini tidak ada keraguan padanya. Boleh teruskan membaca. Mudah-mudahan kita tidak mudah mengambil hadis untuk dibahaskan dan digunakan dalam kehidupan seharian kita. =) Kredit to Bin-Sahak. Silalah singgah ke blog beliau yang mana blog tersebut membicarakan mengenai hukum hakam agama kita.


Berdasarkan pencarian saya, ini yang diketemui:


من قلم أظفاره يوم السبت خرج منه الداء ، ودخل فيه الشفاء ، ومن قلم أظفاره يوم الأحد خرجت منه الفاقة ودخل فيه الغنى ، ومن قلم أظفاره يوم الاثنين خرجت منه العلة ودخلت فيه الصحة ، ومن قلم أظفاره يوم الثلاثاء ، خرج منه البرص ، ودخل فيه العافية ، ومن قلم أظفاره يوم الأربعاء خرج منه الوسواس ، والخوف ودخل فيه الأمن والصحة ، ومن قلم أظفاره يوم الخميس خرج منه الجذام ودخل فيه العافية ، ومن قلم أظفاره يوم الجمعة دخل فيه الرحمة ، وخرج منه الذنوب

Maksudnya: "Sesiapa yang memotong kukunya pada hari sabtu, keluar darinya penyakit dan masuk ke dalamnya penyembuhan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari ahad, keluar daripadanya kefakiran dan masuk ke dalamnya kekayaan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari isnin, keluar daripadanya penyakit dan masuk kepadanya kesihatan, sesiapa yang mengerat kuku pada hari selasa, keluar daripadanya al-Baros dan masuk ke dalamnya al-'Afiah, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari rabu, keluar daripadanya was-was dan ketakutan dan masuk ke dalamnya keamanan dan kesihatan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari khamis, keluar daripadanya al-Jadam dan masuk kepadanya al-'Afiah dan siapa yang mengerat kukunya pada hari jumaat, masuk kepadanya rahmat dan keluar daripadanya dosa-dosa."

Darjat Hadith

1. PALSU (al-Maudhuaat, Ibn Jauzi, 3/226)
2. PALSU, di dalam sanadnya ada para pemalsu hadith dan rawi-rawi yang majhul (al-Fawa-id al-Majmu'ah, oleh al-Syaukani. m.s. 197)
3. Di dalam sanadnya ada Nuh bin Abi Maryam yang ditohmah dengan pendustaan (Tartib al-Maudhuaat) - Sila lihat takhrij hadith dari laman dorar.net

al-Syeikh Muhammad Nasiruddin al-Albani pula di dalam Silsilah al-Ahadith al-Dhoiefah wa al-Maudhuah ada menyebut hadith:

من قلم أظافيره يوم الجمعة قبل الصلاة ، أخرج الله منه كل داء ، وأدخل مكانه الشفاء والرحمة

Maksudnya: "sesiapa yang mengerat kukunya pada hari jumaat sebelum menunaikan solat, Allah mengeluarkan daripadanya penyakit dan menggantikan tempat penyakit itu dengan ppenyembuhan dan rahmat." Hadith ini menurut penilaian al-Albani adalah hadith yang terlalu lemah (ضعيف جدا)- Sila lihat Silsilah al-Dhoiefah, m.s. 36, bil. hadith: 2021, cetakan pertama Maktabah al-Maarif al-Riyadh.

al-Hafidz al-Sakhawi di dalam al-Maqasid al-Hasanah m.s. 422 menyebut:

لم يثبت في كيفيته ولا في تعيين يوم له عن النبي صلى الله عليه وسلم شيء

Maksudnya: "Tidak thabit tentang kaifiatnya (memotong kuku), tidak thabit juga tentang menentukan hari untuk memotong kuku dari Nabi S.A.W. sesuatu hadith pun."

Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."

Mudah-mudahan kalian mendapat sesuatu di sini. InsyaAllah. =)

p/s: Cerita raya tak ada lagi. Nantilah..hehe

10 Comments:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail August 30, 2012 at 11:48 AM  

Alhamdulillah perkongsian yg menarik dik. terima kasih atas link nya. =)

Afasz August 30, 2012 at 1:08 PM  

tq sharing, sy pon penah share pasal potong kuku yg first tu.

Ckin Kembaq August 30, 2012 at 2:19 PM  

Afasz,

insyaAllah kita betulkan yang mana silap.. =)

syamilsynz August 31, 2012 at 12:26 AM  

nk tnye...al-Baros, al-'Afiah, al-Jadam.

ape maksudnya ye? trime kasih atas prkongsian.


Ckin Kembaq August 31, 2012 at 2:21 PM  

syamilsynz,

al-Baros - penyakit sopak
al-'Afiah - kesihatan dan keselamatan
al-jazam - penyakit kusta

mudah-mudahan faham.. =)

Ym.Bundle September 2, 2012 at 7:04 PM  

thanks la ckin dengan info ni..walaupon aku penah baca gak pasal potong kuku ni.tapi aku tak pernah ikut pon..asal panjang aku potong..potong pon ikut mana aku selesa je..haha

Bulan Syurga Firdausi September 3, 2012 at 2:38 PM  

alhamdulillah syukron perkongsian :) penting ni..memg bhye byk hadith lemah palsu dhoif skrg ni..

Anonymous,  October 21, 2012 at 5:01 PM  

http://jomfaham.blogspot.com/

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP