Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Kenapa Rasulullah Melarang Kita Minum Berdiri?

Sunday, December 23, 2012

Assalamualaikum semua!
Asif jiddan. Ckin merasakan terlalu lama sangat Ckin tak update blog ni. Allahuakbar. Kalu dah mengadap fb tu, blog macam dianaktirikan pulak.. ^_^ InsyaAllah Ckin cuba luangkan masa untuk ini. Niatnya, selagi hidup, selagi tu nak share ilmu. Dah mati kelak, tak boleh dah nak share-share ilmu ni. Dah terhenti. Ye dak?
Isu hari ini. Rasulullah s.a.w melarang umat-umatNya dari minum berdiri dan meniup air panas. Pernah dengar kan? Kenapa Rasulullah s.a.w. melarang?

Jom baca dan teliti. InsyaAllah. Mudah-mudahan kalian mendapat sesuatu hari ini. Ckin dapat ni dari blog sahabat Ckin. Nak ziarah, klik sini: Miss Balqis. InsyaAllah. ^_^ Ckin tau dah tentang ni, tapi lupa. Ilmu yang ada tapi tak diamalkan dan diperingatkan, maka lupalah ia. Macam kuda 
liar. Kalu ikat, tak larilah kuda tu. Tapi, kalu biar bersiar-siar tanpa ikat, maka confirm akan lari.


Di bawah ini di antara penjelasan-penjelasan lanjut tentang fakta tersebut :

1. Nabi melarang umatnya minum berdiri. 
Ini kerana ternyata secara perubatan, dalam tubuh kita terdapat penapis dipanggil "SFRINGER". Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yang kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh Sfringer kerana tertutup. Air yang tidak tersaring oleh Sfringer terus masuk ke pundi kencing. Hal ini boleh menyebabkan penyakit batu karang.

2. Nabi juga melarang meniup air yang panas. 
Logiknya kerana, terdapat karbon dioksida, (CO2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air, maka (CO2) itu akan larut ke dalam air dan akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yang boleh menyebabkan penyakit jantung.

3. Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh, kerana suhu air pada waktu tersebut membantu membuang lemak-lemak degil dalam badan.

4. Nabi melarang makan diselang-seli dengan minum air, kerana ia menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin.

Itu sebabnya. Nah! Mulai sekarang, dari minum berdiri, maka kita duduklah. InsyaAllah. Di bawah ini Ckin turut memetik penulisan dari salah seorang ulama' (orang berilmu) untuk kita ketahui mengenai hukum minum berdiri. Moga Allah membantu kita untuk memahami agama yang agung ini. InsyaAllah. 

Menurut an-Nawawi (penyusun buku Hadith 40 dan Riyadhussolihin, seorang tokoh terkemuka dalam fiqh dan hadith (wafat pada 676H): Beliau berpandangan bahawa dibolehkan minum berdiri dan minum duduk itu lebih baik dan lebih sempurna.
(Rujuk: Riyadhussolihin, bab no.114)

Beliau membuat kesimpulan itu dengan menyenaraikan enam hadith yang di antaranya ada yang melarang dan ada yang membenarkan. Maka itulah kesimpulan beliau dan itulah juga kesimpulan yang dibuat oleh ulama sebelum beliau termasuk at-Tirmidzi yang disebutkan di atas tadi. 

Untuk penjelasan seterusnya, sila ke page beliau. InsyaAllah. Klik sini: AliTantawi

p/s: Yang baik tu ambillah, yang tak baik tu sila tinggal-tinggalkan di ruangan ini. InsyaAllah. ^^ Wassalam.

Read more...

Baby Mengantuk Yang Cute

Monday, December 3, 2012

Assalamualaikum semua. 
Alahai.. Lama bebenor tak update blog. Kesian kan? Hari ni nak update sikitlah. Mungkin boleh membuatkan kalian tersenyum hari ni. 

Tak mau stress. Tak mau tension-tension naa. Cool je. 

Both of them are really AWESOME! ^_^

video

Ni Korean Baby. Really cute you know! ^_^


Boleh macam ni? 

Untuk melepaskan kegigihan jejari menari di papan kekunci. Yang penting, happy selalu. 

p/s: Nanti baru Ckin update yang lain. InsyaAllah. Moga senyum-senyum selalu. ^_^

Read more...

Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun Hijrah

Wednesday, November 14, 2012

Assalamualaikum semua!
Hari ini merupakan hari terakhir kita akan berada di Tahun 1433. Sedar ataupun tidak, kita akan ditinggalkan oleh masa-masa lalu kita. Mari muhasabah seketika. Apakah amalan ataupun keburukan yang telah kita lakukan sepanjang tahun 1433 yang lepas? Adakah banyak amalan baik ataupun ringan amalan keburukan? Kita diberi akal yang sihat untuk berfikir dan merenung kesilapan lalu. InsyaAllah masa yang lalu tidak akan kembali. Tetapi masa depan kita boleh pastikan akan berlalu dengan lebih baik dan terisi. Setiap manusia yang melakukan kesilapan, kembalilah kepada jalan yang sebenar. Kembalilah kepada landasan sebenar. Terdapat berita gembira yang ingin Ckin sampaikan. Allah sangat mencintai diri mereka-mereka yang apabila melakukan kesalahan tetapi kembali bertaubat kepada Allah. Baru-baru ni Ckin ada tonton satu video nasihat daripada al Habis Ali al Jufri kepada remaja-remaja seperti kita. Nanti Ckin akan kongsikan. Kalian tahu, tanda Allah sayang pada kita adalah Allah telah mencampakkan ke dalam hati kita rasa takut/bersalah pabila kita melakukan kesalahan! Maknanya Allah masih ambil peduli pada kita. Fikirlah seketika. Sayangnya Allah pada kita... :')

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH DIBACA SELEPAS ASAR.


Maksudnya: 
Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. Selawat dan salam kepada junjungan Rasul dan kepada keluarganya dan para sahabat sekalian. Ya Allah, apa yang telah kami lakukan sepanjang tahun ini dari apa yang Engkau larang kami daripadanya, maka tidak sempat kami bertaubat darinya dan Engkau tidak meredhainya dan tidak Engkau melupainya dan Engkau berlemah lembut kepada kami walaupun Engkau memberi peluang supaya kami bertaubat setelah kami melakukan maksiat kepada Engkau, maka sesungguhnya kami memohon keampunan Engkau, maka ampunilah kami. Apa yang kami lakukan padanya dari apa yang Engkau redhainya dan Engkau telah menjanjikan kami ganjaran pahala keatasnya, maka kami memohon akan Dikau wahai Tuhan Yang Maha Mulia yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan semoga Engkau menerima kami dan janganlah Engkau memutuskan harapan kami dari kurnia Engkau wahai Tuhan Yang Mulia. Moga-moga Allah S.W.T mencucuri rahmat dan sejahtera kepada junjungan kami Nabi Muhammad, ahli keluarga dan sahabat-sahabat sekalian. Segala pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

DOA AWAL TAHUN HIJRAH SELEPAS MAGHRIB.

Maksudnya: 
Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. Selawat dan salam kepada junjungan Rasul dan kepada keluarganya dan para sahabat sekalian. Ya Allah, Engkaulah Yang Kekal, Qadim lagi azali dan di atas kelebihan Engkau Yang Besar dan kemurahan-Mu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang sesungguhnya telah mendatangi kami, kami memohon kepada Engkau pemeliharaan padanya daripada syaitan yang direjam, pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan kami memohon pertolongan dari nafsu yang banyak mendorong kepada kejahatan dan kami memohon kepada-Mu untuk melakukan sebarang pekerjaan yang boleh mendekatkan diri kami kepada-Mu. Ya Allah, Tuhan yang merubah segala keadaan, ubahlah keadaan kami kepada sebaik-baik keadaan dengan kekuasaan dan kurnian-Mu wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Moga-moga Allah S.W.T mencucuri rahmat dan sejahtera kepada junjungan kami Nabi Muhammad, ahli keluarga dan sahabat-sahabat sekalian. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Semoga Allah menerima doa kita semua.
Nota:

* Doa dipetik dari: Surah Yasin, Tahlil dan Doa, Terbitan Abad Sinergi Sdn Bhd, Cetakkan Kedua Disember 2009

p/s: Jangan lupa baca petang ni naa selepas Asar dan selepas Maghrib. InsyaAllah. Sebarkan agar kita semua tahu. ^_^

Sumber: Sawanila 

Read more...

Deodoran Kristal. Bau Ketiak Hilang 100%!

Sunday, November 4, 2012

Assalamualaikum semua!
Apa khabar semua? Harap-harapnya kalian baik-baik belaka dengan cuaca yang tak menentu ni. InsyaAllah. Sekian lama Ckin tak update blog. Ni entri pertama bagi bulan November. Pasni entah bila pulak entri yang seterusnya. ^_^'


Ckin sebenarnya ada sesuatu nak dikongsikan dengan kalian. Apakah itu? Sebelum tu nak tanya, siapa kat sini yang pakai deodoran Nivea, Rexona, Dr. Mist, Avon, Avant dan banyak lagi, sila angguk. Ckin pun pakai jugak. Mana boleh tak pakai. ^_^ Tapi, kesan dari deodoran-deodoran yang kita gunakan tu, kat bahagian ketiak baju jadi warna kuning dan keras. Dan kadang tu ada jugak yang bau badan masih ada walaupun dah guna deodoran. Kan? Pengalaman semua orang ada. Tak kira lelaki atau perempuan. Kalau dulu waktu sekolah, baju sekolah yang warna putih tu akan jadi keras dan kuning kat ketiak. Bagi yang rajin sental time basuh baju sekalipun, tetap takkan hilang walaupun berus kuat-kuat ataupun gunakan sabun mandi. Seriously! Ckin tau la sebab pengalaman dah ada kan?hoho

Dari zaman sekolah dulu, guna deodoran cecair, stik dan sehinggalah kepada jenis spray. Spray tu alhamdulillah ok la jugak. Tapi kalu berpeluh baik punya tengah panas, baju tetap kena deodoran tu. Dan hasilnya pun kurang menawan. Ckin pernah terfikir. Dah tak ada benda lain yang boleh gantikan deodoran-deodoran yang Ckin gunakan ni. Takkan nak gunakan ni sampai ke tua kan? Nanti ketiak hitam mcm mana? Dan macam tak best. So, satu hari nampak roomate pakai deodoran yang cecair, spray dan dia cakap tu pewangi pun xada apatah lagi bahan kimia. So, dengan pantasnya tanya jenama apa, beli kat mana dan rancang nak beli. Satu hari tu Ckin pi Watsons sebab roomate cakap kat sana ada. Alhamdulillah ada botol terakhir. Balik tu mandi terus pakai. Dan nak tunggu kesannya. Fuh! Kesannya sangat mengecewakan. Sampai je Asar, kesan dah hilang. Memang tak ada pewangi dan bahan kimia, tapi tetap tak boleh dengan Ckin sebenarnya. So, tukar balik pakai deodoran spray jenis Rexona. 

Al-kisahnya 3 minggu lepas, tengah duk syok-syok online fb, pastu nampaklah iklan kat fb. Namanya Ketiak Berbau. Ckin pun saja-saja klik nak tengok. Benda apa ni? Macam ada sesuatu. Chewah! Pastu semak satu persatu dari fb sampailah ke blog. Rupa-rupanya ianya adalah Deodoran Kristal. 

Untuk makluman semua, harga asal Deodoran Kristal ni adalah:


RM35



Apa sebenarnya DEODORAN KRISTAL ni? Maeh nak explain sikit. Baca la naa. Untuk pengetahuan.

Bahan Mineral Semujadi pada Deodoran Kristal iaitu :

1. Active Sulfur dan Kalanit yang berfungsi mengelakkan bau badan ( khususnya ketiak ) dari bakteria sepanjang hari.
2. Kandungan Hipoalergenik ini tidak akan menyebabkan keradangan.Fungsi Utama Tawas Kristal, antaranya :

1. Boleh digunakan oleh lelaki atau wanita samada untuk remaja atau dewasa samada untuk persekolahan atau dipejabat.

2. Sangat berkesan serta efektif dalam membasmi kuman atau bakteria penyebab
bau badan pada ketiak.

3. Bebas dari campuran bahan kimia, bahan pewarna dan pewangi buatan kerana
ianya adalah bahan dari alam semulajadi dan ianya tidak mempunyai bau.

4. Tidak ada bau, jadi anda boleh pakai wangian kegemaran anda sendiri berbanding deodoran biasa yang kebiasaannya akan ada bau dan kadang-kadang anda tidak suka bau deodoran itu.

5. Memberikan kesegaran tubuh sepanjang hari, walau dalam jadual yang padat

6. Lebih yakin kepada diri tanpa bau badan / bau ketiak

7. Tidak menimbulkan rasa tidak selesa (lekit) atau lembab pada ketiak selepas
digunakan.
8. Tidak meninggalkan kesan kekuningan pada baju atau pakaian anda.
9. Ketiak anda sentiasa putih dan tidak akan menyebabkan kehitaman.
10. Tahan lebih 12 jam.

Kaedah Penggunaan Tawas Kristal:
Selepas mandi, pastikan bahagian ketiak anda tidak dilap supaya ianya basah, ambil tawas kristal tersebut dan sapu atau gosokkan pada ketiak atau pada bahagian yang biasanya akan mengeluarkan bau yang tidak selesa. 

Jika anda ingin lap ketiak anda selepas mandi pun tiada masalah, cumanya sewaktu hendak memakai tawas tersebut pastikan anda basahkan ketiak anda atau bahagian badan yang lain atau basahkan tawas kristal tersebut dan sapukan dengan menggosokkan tawas ke bahagian yang berkenaan.

Kalau boleh tu, cukurlah dulu rerambut kat ketiak tu. Kebersihan tu. ^_^

Cara Simpan Tawas Kristal:
Simpan ditempat yang kering, karena tawas kristal akan mengecil jika terkena pada air. 

Last but not least, macam mana nak beli DEODORAN KRISTAL ni? Bagi sesiapa yang nak bau badan hilang, tak nak dah baju jadi kuning/kotor/keras, tak nak ketiak jadi warna hitam hasil penggunaan deodoran yg ada bahan kimia dan pewangi, dan nak badan sihat tanpa terkena kanser breast, insyaAllah boleh hubungi Ckin untuk order.


PENGALAMAN CKIN SENDIRI.

Ckin boleh katakan yang Deodoran Kristal ni memang terbaik. Deodoran spray REXONA yg ada ni pun dah dibuang sebab dah gunakan deodoran kristal. Alhamdulillah. Bukan Ckin je yang merasakan kelebihannya sebab masa balik kampung, Ckin gitau kat mak dan Ckak. Dua2 try pakai dan dua2 akui apa yang Ckin katakan. Seriously! Ckin pun ada belikan kat Ckak and mak. Biar pakai sorang satu. Senang. Lagipun ketahanan ni agak lama. Ckin dah guna lebih 3 minggu, dan masih besar lagi deodoran ni. Jimat dan sihat. Ckin pun promote kat kawan-kawan ofis. Tunggu respons. Roomate sendiri pun try pakai. Dan dia pun akui benda yang sama. Ni bukan cakap kosong. Benda baik, Ckin akan kongsikan. InsyaAllah.

Sekian untuk itu. Kalau ada yang berminat nak beli, just sms kat Ckin naa. InsyaAllah Ckin akan bantu. Jumpa lagi naa. Wassalam.

p/s: Makin meningkat usia, penggunaan deodoran yang ada fragrance (pewangi) dan bahan kimia akan menyebabkan ketiak menjadi hitam. Nak ke?huhu Tak cantik jadiknyr. Ckin tolak awal-awal la kan..hehe ^_^

Read more...

Download Bacaan Mishaari Raashid Al-Aafaasee

Saturday, September 29, 2012

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah hari ni berkesempatan untuk update blog. Fuh! Sekian lama tak menaip di blog. Rasa kekurangan je. Tapi ok kot sebab boleh biarkan post sebelum ni bertapak lama sikit ye dak? ^_^

Pantang menulis Ckin ni. Asalnya nak cakap pendek je. Last-last berjela cecah lantai dah entri yang ada. Nak buat macam mana kan? Jari ni aktif menari di atas papan keyboard. ^_^ Actually, hari ni Ckin nak share sikit dengan kalian mengenai bacaan dari Sheikh Mishaari Raashid Al-Aafaasee. Meh try dengar sikit dari YouTube ni. Cukup dengan segalanya dari segi tajwid, lagu dan yang lain-lain. Tenang. Dan mudah untuk ikut. Itu pandangan Ckin. Jom dengar bacaan Surah Al-Waqi'ah ni. Mudah-mudahan masuk ke dalam hati. ^_^


Ok kan bacaannya? Jadi, kalau nak download mp3, silalah ke sini. Ckin tolong bagi link. Nak upload tu memang tak dapatlah sebab line dan kekangan masa. ^_^ Klik di bawah:


Mudah-mudahan hati kita lebih tenang dengan mendengar kalam-kalam Allah Yang Maha Agung. InsyaAllah.

p/s: Ucapan jutaan terima kasih kepada Mutiara Hati. Mudah-mudahan beroleh pahala yang berterusan. Amiinn. ^_^

Read more...

Hadis Palsu Potong Kuku

Thursday, August 30, 2012

Assalamualaikum semua!

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN!

Hari ni nak berkongsi sedikit info penting untuk kita semua ketahui. Pernah dengar tentang cara potong kuku ikut sunnah Rasulullah? Hari ni Ckin nak share pasal tu. Penting untuk kita ketahui yang mana hadis tersebut benar-benar dari Rasulullah atau hadis palsu.

Visual di bawah ni yang mengatakan sedemikian.


Untuk makluman semua, Ckin dah check dengan WADi. Alhamdulillah apa yang dijelaskan di Blog Saudara ini tidak ada keraguan padanya. Boleh teruskan membaca. Mudah-mudahan kita tidak mudah mengambil hadis untuk dibahaskan dan digunakan dalam kehidupan seharian kita. =) Kredit to Bin-Sahak. Silalah singgah ke blog beliau yang mana blog tersebut membicarakan mengenai hukum hakam agama kita.


Berdasarkan pencarian saya, ini yang diketemui:


من قلم أظفاره يوم السبت خرج منه الداء ، ودخل فيه الشفاء ، ومن قلم أظفاره يوم الأحد خرجت منه الفاقة ودخل فيه الغنى ، ومن قلم أظفاره يوم الاثنين خرجت منه العلة ودخلت فيه الصحة ، ومن قلم أظفاره يوم الثلاثاء ، خرج منه البرص ، ودخل فيه العافية ، ومن قلم أظفاره يوم الأربعاء خرج منه الوسواس ، والخوف ودخل فيه الأمن والصحة ، ومن قلم أظفاره يوم الخميس خرج منه الجذام ودخل فيه العافية ، ومن قلم أظفاره يوم الجمعة دخل فيه الرحمة ، وخرج منه الذنوب

Maksudnya: "Sesiapa yang memotong kukunya pada hari sabtu, keluar darinya penyakit dan masuk ke dalamnya penyembuhan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari ahad, keluar daripadanya kefakiran dan masuk ke dalamnya kekayaan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari isnin, keluar daripadanya penyakit dan masuk kepadanya kesihatan, sesiapa yang mengerat kuku pada hari selasa, keluar daripadanya al-Baros dan masuk ke dalamnya al-'Afiah, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari rabu, keluar daripadanya was-was dan ketakutan dan masuk ke dalamnya keamanan dan kesihatan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari khamis, keluar daripadanya al-Jadam dan masuk kepadanya al-'Afiah dan siapa yang mengerat kukunya pada hari jumaat, masuk kepadanya rahmat dan keluar daripadanya dosa-dosa."

Darjat Hadith

1. PALSU (al-Maudhuaat, Ibn Jauzi, 3/226)
2. PALSU, di dalam sanadnya ada para pemalsu hadith dan rawi-rawi yang majhul (al-Fawa-id al-Majmu'ah, oleh al-Syaukani. m.s. 197)
3. Di dalam sanadnya ada Nuh bin Abi Maryam yang ditohmah dengan pendustaan (Tartib al-Maudhuaat) - Sila lihat takhrij hadith dari laman dorar.net

al-Syeikh Muhammad Nasiruddin al-Albani pula di dalam Silsilah al-Ahadith al-Dhoiefah wa al-Maudhuah ada menyebut hadith:

من قلم أظافيره يوم الجمعة قبل الصلاة ، أخرج الله منه كل داء ، وأدخل مكانه الشفاء والرحمة

Maksudnya: "sesiapa yang mengerat kukunya pada hari jumaat sebelum menunaikan solat, Allah mengeluarkan daripadanya penyakit dan menggantikan tempat penyakit itu dengan ppenyembuhan dan rahmat." Hadith ini menurut penilaian al-Albani adalah hadith yang terlalu lemah (ضعيف جدا)- Sila lihat Silsilah al-Dhoiefah, m.s. 36, bil. hadith: 2021, cetakan pertama Maktabah al-Maarif al-Riyadh.

al-Hafidz al-Sakhawi di dalam al-Maqasid al-Hasanah m.s. 422 menyebut:

لم يثبت في كيفيته ولا في تعيين يوم له عن النبي صلى الله عليه وسلم شيء

Maksudnya: "Tidak thabit tentang kaifiatnya (memotong kuku), tidak thabit juga tentang menentukan hari untuk memotong kuku dari Nabi S.A.W. sesuatu hadith pun."

Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."

Mudah-mudahan kalian mendapat sesuatu di sini. InsyaAllah. =)

p/s: Cerita raya tak ada lagi. Nantilah..hehe

Read more...

Tukar Sport Rim Kesan Atas Highway

Monday, August 13, 2012

Assalamualaikum semua!
Alhamdulillah dipertemukan lagi di ruangan ni. Maaflah ye sebab Ckin tak update pun blog sejak sekian lama. Kalau tak silap, ini merupakan post pertama Ckin dalam bulan Ramadhan. Fuh! Bukannya apa pun, Ckin lebih tumpukan pada facebook. 


Memandangkan Ckin pun sedang menjual tudung-tudung Akel, Ckin lebih ke arah sana. Tak sempat nak terjah blog kalian semua. Asif kathiro. Sesungguhnya manusia itu sentiasa berada dalam kerugian melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Mudah-mudahan ni akhir-akhir Ramadhan ni kita akan lebih dekat denganNya. Tahniah bagi yang dah khatam Al-Quran. Kepada yang tak habis lagi tu, boleh lagi ni. Ckin antaranya yang masih tak dapat nak habiskan. Kena buat setakat yang mampu je la kan. =) 

Act, saja nak kongsi pengalaman sikit. Petang kelmarin Ckin baru tukar tayar biasa kepada tayar sport rim. Cuma nak share pengalaman. Tiada niat lain. Alkisahnya macam ni. Memandangkan Ckin bekerja di INSANIAH, Ckin pun dah ada sebuah kenderaan that is Motor SYM. Kalau tak kenal, ni tengok motor SYM macam mana. Lihat kat bawah. ^_^


Berbalik kepada apa yang Ckin nak cerita ni. First time Ckin balik dari Alor Setar ke Penang, alhamdulillah motor tak ada masalah langsung. Tapi, masa nak balik dari Penang ke Alor Setar, dah ada masalah kat situ. Masalah pertama, time sampai di Plaza Tol Sungai Petani Selatan, masa nak belok tu rasa nak terjatuh. Rasanya masalah kat tayar depan. Tapi Ckin still teruskan sebab tak ada masalah. Bila stop di R&R Gurun, ada sorang pakcik ni tegur. Katanya tayar depan tak ada angin. Ckin pun gi kat Shell and isi angin. Alhamdulillah sampai kat Alor Setar dalam keadaan yang basah lencun sebab hujan lebat sangat. Esoknya, tengok tayar depan dah tak ada angin. Jadi, Ckin pun ke stesen minyak isi angin. Alhamdulillah ok dah. Petang tu, pi kedai tukar minyak engin. And minta untuk tengok tayar depan. Bila buka, jadi macam kembung kat tayar dalam. Entah sebab apa. Pastu tukar tayar dalam. Alhamdulillah ok dah kat situ. 


Esoknya, nak dijadikan cerita. Masa dalam perjalanan ke tempat kerja, tayar motor belakang pulak buat hal. Pecah tengah jalan. Alhamdulillah sebab dekat dah dengan stesen minyak. Call Kak Naemah, Abang Man. Alhamdulillah ada uncle cina yang mai tukar tayar motor belakang kat stesen minyak tu. Petang tu pulak, Ckin dengan housemate ke Pacific. Masa balik dari Pacific, sekali lagi tayar belakang pecah. Allahu Allah... Why? Seriously tak tau sebab apa. Alhamdulillah ada sorang hamba Allah ni yang kebetulan bekerja kat Wisma PKNK di depan Pacific tu, dia nampak tayar motor Ckin pecah. So, dia cakap nak hantar ke rumah. Terkejut jugak sebenarnya dan risau orang ni ada niat buruk. Time tu pulak hujan nak lebat. Angin kuat pulak. Allah. Memang ujian. Alhamdulillah dia memang hantar sampai ke rumah. Motor tinggal dalam garaj Wisma PKNK. Esok baru Kak Naemah hantar Ckin ke sana dan panggil sorang lagi uncle untuk tukar tayar. Tukar tayar dalam dan luar. Kena RM75. Pakai tayar FKR. Alhamdulillah dah ok. 


Alkisahnya lagi, masa tengah berpuasa. Ckin balik rumah naik motor lagi sekali. Masa balik alhamdulillah. Tak ada masalah. Tayar semua ok. Tapi, yang jadi musibahnya tu, waktu balik rumah, Ckin cakap kat Abg Kri (abang Ckin) yang tayar pecah dua kali. Then dia suruh bawak ke kedai tempat beli motor dulu tu. Tak sangka pulak uncle tu masukkan gam yang digunakan untuk tayar tubeless. Sedangkan Ckin masih guna rim biasa. Apa yang Ckin tahu, kalu nak guna tubeless, kena guna sport rim. Am I right? Dan bila dia letak gam dalam keadaan rim biasa, masa tu atas highway. Baru lepas dari simpang Tol Sungai Petani Utara, tiba-tiba tayar belakang meletup! Ha sudah! Istighfar panjang jugaklah. Hampir-hampir hilang keseimbangan. Alhamdulillah Ckin masih selamat. Berhenti dan tengok kat tayar belakang. Fuh! Tayar yang lapik kat dalam tu putus dua. Dan gam tu habis terpercik keluar. Dahsyat jugaklah. Masa tu pulak Celcom hilang line. Alhamdulillah ada Maxis. So, Ckin call Plus. Katanya tak boleh nak buat apa-apa sebab motor yang pecah. Kalu kereta, pihak Plus boleh nak tolong. So, call abang, dan lain-lain, dan menanti kot-kot ada yang nak tolong. Buntu kan... =_= 


Dalam 5-10 minit tunggu, ada sorang pakcik yang mai kat Ckin. Dan ada sorang lelaki pun mai jugak. Akhirnya lepas tunggu punya tunggu, pakcik tu cakap nak tolong bawak motor Ckin ke kedai motor. Dia naik motor Ckin. Ckin naik motor dia. Jauh jugaklah nak sampai ke kedai tu. Alhamdulillah. Pakcik tu tunggu Ckin dari awal sampai habis. Alhamdulillah. Dan tunjuk jalan ke Alor Setar menggunakan jalan lama. Sampai dekat area Yan, Ckin ucap terima kasih dan singgah di satu masjid. Masa ambil wudhuk, menitis air mata ni. Bertapa lemahnya hamba ini ya Allah... Waktu solat, menangis semahu-mahunya. Air mata ni tak henti-henti nak mengalir sampai hari esoknya. Ckin pun tak tahu kenapa. Sedih, gembira, terharu, bersyukur semuanya ada. Sehinggakan kemuncaknya adalah pada hari esoknya. Keluarkan air mata sederas-derasnya. Habis langsung. Alhamdulillah. Lega di situ. 

Sebijik macam yang Ckin punya.. =)

Sehinggalah pada petang kelmarin. Ckin bertekad untuk tukar sport rim memandangkan Ckin akan balik ke Penang hari Khamis ni. Petang semalam, ke kedai Cina berdekatan dengan kawasan bazar Taman Wira Mergong, alhamdulillah. Ckin tukar tayar depan fully, tayar belakang just tambah sport rim dan guna tayar lama yang masih elok tu, dan kena  modified tayar belakang sebab motor jenis SYM ni lain dari yang lain. Tanya dan tanya, harga macam mana, uncle tu cakap area RM250 macam tu la. Ckin pun kebetulan bawa keluar cukup-cukup RM250 pun say yes. Tunggu punya tunggu sampai azan Maghrib. Time nak bayar, tau berapa kena? RM318. Harga sangat sedap. Alhamdulillah ada back-up dalam poket. Kalau tidak, kena balik jalan kaki la tak gitu? Janji selesai. Alhamdulillah ada simpanan sikit, guna duit simpanan tu. Hao liao..hukhuk Takpe. Duit boleh dicari, nanti pancit atas highway sapa susah? Minta dijauhkanlah. Biar sakit sekarang, and senang di masa-masa depan. Bukan sehari nak guna motor ni. Lama nak guna. =) 


Panjang Ckin bercerita. Itulah kisah tayar pancit. Uncle yang sebelum ni cakap tayar Motor SYM murah. Sebab tu la dia pancit kerap. Nak buat macam mana. Benda dah jadi kan? Minyak memang save. RM5 pun tak habis kalu balik Penang. Tu kelebihan dia. And engin pun ok. Kalau nak tau, boleh search kelebihan motor SYM ni. Sekian dahulu pengembaraan yang panjang ni. Lama sangat simpan kan.. Jadi macam ni la. Berjela-jela. Sekadar berkongsi. Jumpa lagi. Wassalam.

Ckin tinggalkan kalian dengan firman Allah dalam Surah Muhammad ayat 7:
"Wahai orang-orang yang beriman, jika kamu menolong agama Allah, maka Allah akan membantu kamu dan meneguhkan kedudukanmu" 


p/s: Apa yang jadi kat Ckin memang bertepatan dengan firmanNya. Itu janjiNya. Sangat pasti.. Alhamdulillah. Wasyukru lillah... =)

Read more...

Rasa Membuak-buak Nak Bercinta!

Thursday, July 19, 2012

Assalamualaikum semua!
Sihat semuanya? Mudah-mudahan kalian baik-baik sentiasa. Ckin alhamdulillah sihat-sihat pada fizikalnya. Wah! Tajuk yang panas tu. Sekadar pos pendek.



Act, dua hari dah Ckin ke forum yang diadakan di KUIN, Alor Setar. Malam semalam ada forum AKU DIBIUS CINTA yang disampaikan oleh Ustazah Fatimah Syarha dan Ustaz Farhan Hadi. Bila dengar tu, Allah... Rasa betul-betul dibius. 

Cinta itu bukan sesama manusia. 
Cinta itu cinta kekal abadi.
Cinta itu sangat mahal nilainya. 


Ckin baru beli buku Cinta High Class karangan Ustazah Fatimah Syarha dan suaminya semalam. Baru baca 1 bab dah terasa sangat. Nanti Ckin cuba kongsikan dengan kalian naa. Ramadhan dah hampir sangat. Jom kita bercinta? ^_^

Ckin ingin memohon seribu kemaafan andai ada salah dan silap sepanjang perkenalan kita di alam maya ni sama ada sedar ataupun tidak. Mudah-mudahan Ramadhan yang datang ini akan lebih terisi. InshaAllah. Jangan lupa ingatkan Ckin untuk buat kebaikan jugak naa.. Wassalam.

p/s: Pastikan amalan kali ini lebih baik dari dulu.. InshaAllah.. ^_^

Read more...

Baru 9 Tahun Tapi Perangai Macam Orang 20 Tahun

Monday, July 9, 2012

Assalamualaikum semua!
Fuh.. Dah lama tak bersua kan di ruangan ni? Maaf naa. Kekangan masa sikit di situ. Jadi, Ckin sengaja biarkan the latest post bersemayam lama sikit. Lama tak ziarah sahabat-sahabat blogger semua ni. Allah.. Sebenarnya banyak sangat perkara yang Ckin nak story kat kalian. Tapi, slow-slow la naa. Nanti takut tak terkeluar pulak. ^_^


Ceritanya bermula begini. Satu hari tu, kembar Ckin sms. Agak terkejut bila baca sms tu. Kembar Ckin kerja part-time di sebuah kedai pakaian di Penang. Bila pelanggan datang, dia kena ikut dan memenuhi kehendak pelanggan sama ada nak tanya itu, ini dan sebagainya. Masa tu, ada budak-budak lelaki yang berusia lingkungan 9 tahun ke bahagian pakaian tut wanita, dan melakukan aksi tidak senonoh (aksi 18sx) di situ. Masya-Allah! Kemudian, kembar cakap lagi, bila budak-budak lelaki ni nampak dia, lagi seronok budak-budak tu buat perkara tak senonoh tu. Maafla.. Tak dapat nak cakap. Malu rasanya. Kemudian, ramai-ramai masuk dalam fitting room, then tutup lampu, dan entah apa yang jadi kat dalam tu. 

Boleh nampak cerita yang Ckin nak kongsi ni? Itulah dia keruntuhan akhlak budak-budak zaman sekarang yang bagi Ckin ianya terlalu melampau. Budak-budak ni dah tak takut dengan orang dewasa. Pemikiran budak-budak seusia 9 tahun tu sepatutnya bersih langsung dari perkara-perkara yang macam tu. Tapi, lain pulak jadinya. Kembar Ckin cakap yang budak-budak tu datang ke kedai dengan emak. Dan katanya emaknya pun tak ok. Persoalannya:

1. Silap didikankah?
2. Kenapa mereka berkelakuan tidak senonoh macam tu?
3. Macam mana terjadi hal tu?
4. Salah siapa?
5. Salah ajarkah?
6. Terlalu bebaskah?
7. Banyak lagi persoalan timbul. (kalian tambah sendiri)


Bukankah ada pepatah mengatakan:

"MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNGNYA"

Kalau tak lentur sekarang, alamatnya bila dah jadi buluh, akan keras dan susah untuk dilentur lagi. Jadi, Ckin sekadar mengingatkan. 

Kepada yang masih ada adik-adik kecik tu, pantau sikit. Kawal batas pergaulan adik-adik tu. 
Kepada yang ada anak-anak, pantau batas pergaulan anak-anak. Biar jadi 'polis' masa sekarang dari menyesal kelak sebab tak pantau dulu.
Kepada kalian dan diri Ckin sendiri, jagalah dan kawallah diri dari melakukan perkara-perkara terlarang ataupun tak baik. Sebabnya ditakuti sikap buruk tu turun pada anak-anak kita kelak. So, BEWARE!

Sekadar itu, Ckin tinggalkan kalian dengan petikan daripada syair arab yang berbunyi: 


Jagalah pemikiran kamu kerana ia akan menjadi PERBUATAN
Jagalah perbuatan kamu kerana ia akan menjadi 
ADAT. 

p/s: Habit yang baik, inshaAllah akan berkekalan. Habit yang tak baik, kena ubah slow-slow bukan mendadak.. ^_^

Read more...

Ada Lagi Short Film Terbaik! - The Criminal

Thursday, June 28, 2012

Assalamualaikum semua! 
Hari ini nak berkongsi lagi Short Film yang Ckin rasakan menarik dan mungkin ada sesuatu yang boleh kita ambil sebagai iktibar. InshaAllah... 

Role the clip! ^_^


Jangan khianati sesuatu perhubungan andai kita tak nak dikhianati. Hargailah sahabat-sahabat yang ada di sekeliling kalian. InshaAllah... Ada sesuatu yang tersembunyi di sebalik perhubungan yang terbina atas nama Allah.

p/s: Tak semua benda kita akan dapat mudah-mudah... 

Read more...

Headshot ! Baru Kena Kat Atas Batang Hidung.

Thursday, June 21, 2012

Assalamualaikum semua!
Just wanna sharing something. Hasil vlog dari sahabat blogger kita. Kenal Pelaut Rabbani? Kawan blog Ckin la tu. ^_^ Tak sangka betul dia ada buat vlog. 1st time tengok dan agak teruja untuk mengetahui isi di dalam vlog beliau. Jom tengok! 

Jap.. Jap..

Nak pesan sikit. Yang baik tu ambillah naa. Yang tak baik tu, jadikan sebagai sempadan. InshaAllah...

This is his blog:



p/s: Kalau ada lagi sahabat blog Ckin nak buat macam beliau, Ckin ucapkan selamat maju jaya dan selamat menyampaikan ilmu... ^_^ 

Read more...

Isra' Mikraj, Bukan Sekadar Sejarah Dlm Kalendar

Tuesday, June 19, 2012

Assalamualaikum semua!
Dapat lagi bertemu setelah beberapa hari tidak bersua di alam maya ni. Macam mana keadaan hati-hati kalian? Adakah baik? Kalau kurang baik, carilah penawar naa. Ok, berbalik kepada tajuk hari ni. Ckin cuma ingin berkongsi sedikit tentang perkara-perkara yang berlaku pada hari Rasulullah dimi'rajkan tu. Masih ingat lagikah kalian? Kalau lupa, jom kita refresh balik ingatan kita naa. Ckin copy paste dari blog WMA. So, memang bukan hasil penulisan Ckin. Ckin pun nak refresh apa-apa yang lupa. ^_^

Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika’il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam (‘alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan “khatimin nubuwwah”.

Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan “Israk” itu.


Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:
Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.
Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah;
Baitul-Laham (tempat Nabi ‘Isa A. S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib.

Antaranya :

1. Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail :

"Itulah kaum yang berjihad “Fisabilillah” yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak."

2. Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail :

"Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir’aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir’aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir’aun sebagai Tuhan)."

3. Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah:

"Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang)."

4. Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail :

"Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka."

5. Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka.
Kata Jibrail:

"Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami."

6. Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail:

"Itulah orang yang makan riba"

7. Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail:

"Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain"

8. Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail:

"Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya"

9. Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail:

"Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang."

10. Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail:

"Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat."


11. Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail:

"Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat."

12. Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail:

"Itulah orang yang mensia-siakan umurnya sampai ke tua."

13. Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail:

"Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat."

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail:

"Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat."

Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).


Langit Pertama:

Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

Langit Kedua:

Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi ‘Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.

Langit Ketiga:

Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S.

Langit Keempat: 

Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S.

Langit Kelima:

Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

Langit Keenam:

Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

Langit Ketujuh: 

Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma’mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Nabi Ibrahim A. S. bersabda kepada Rasulullah S. A. W:


“Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha’if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu lah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH”.


Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A. S. bersabda,

“Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu:

SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- ‘ALIYYIL-’AZHIM.

Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga”.

Setelah melihat beberpa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

Tangga Kelapan:

Di sinilah disebut “al-Kursi” yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu:

Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga.

Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

Tangga Kesembilan:

Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam.

Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur ‘Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

Tangga Kesepuluh

Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S. W. T : Ya Muhammad.

Rasulullah : Labbaika.

Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.

Rasulullah :

Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan ‘Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.

Allah S. W. T :

Aku ambilmu sebagai kekasih.
Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu.
Aku buka dadamu dan buangkan dosamu.
Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat.
Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat.
Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu.
Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah ‘Arasy.
Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar.
Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

Selesai munajat, Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. Kemudian Nabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepada Allah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu.

Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.


Selepas Mikraj

Rasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu.

(Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah).

Wallahu’alam.


Itu sahaja yang dapat Ckin kongsikan dengan kalian hari ni. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. ^_^ Rasulullah idola kita! Takbir! Allahuakbar! Jumpa lagi naa. Wassalam.


p/s: Refresh.. Refresh.. Jangan lupa terus naa.. ^_^

Read more...

Tudung Labuh Akel Available! Jemput Tengok... ^^

Thursday, June 14, 2012

Assalamualaikum semua!

Sukacita dimaklumkan bahawa Ckin dah menjadi pengedar Tudung Labuh Akel. So, just nak briefing sikit-sikit kat blog ni. Ada dua jenis tudung Akel yang Ckin jual. Just klik link kat bawah naa. 

Bagi yang ada fb, boleh ke sini:


Ckin nak tunjukkan beberapa tudung yang Ckin jual. Boleh tengok kat gambar-gambar di bawah. Selebihnya boleh tengok di fb Ckin naa. Tapi, kalau ada di antara kalian yang tak ada facebook, boleh maklumkan kat Ckin and bolehla Ckin upload semua gambar tudung tu kat sini. 

1. Tudung Labuh Akel Two Tone Bidang 50.






2. Tudung Labuh Akel Two Tone Bidang 60.






Yang kat atas ni adalah sebahagian daripada tudung-tudung yang Ckin jual. Untuk makluman kalian, posting adalah seperti berikut: 

Posting:
Bidang 50 > 1-6 helai = RM6.00 bagi Semenanjung, RM9 bagi Sabah Sarawak
Bidang 60 > 1-4 helai = RM6.00 bagi Semenanjung, RM9 bagi Sabah Sarawak

Sekiranya berminat, boleh hubungi direct Ckin di
014-2511540.

Nombor ini hanya digunakan untuk urusan jual beli sahaja. ^_^

Sekian dahulu. Nak promote, silakan. Ckin nasihatkan kalau nak beli, terus direct ke nombor telefon yang Ckin bagi tu. Mudah dan cepat. Just maklumkan kod tudung and berapa nak. Apa-apa hal kita contact lain naa. Jumpa lagi. Wassalam. ^_^

p/s: Any question, please do no hesitate to contact me. ^_^

Read more...

Saya Dah Halau Semua Yang HIPOKRIT. Jom Solat!

Tuesday, June 12, 2012

Assalamualaikum semua!
Hari ni nak berkongsi lagi sesuatu yang rasanya pernah kita baca suatu ketika dulu. Mungkin ianya akan dapat bagi manfaat pada kita. InshaAllah. Ckin tak ingat Ckin dapat dari mana, tapi dah ada ni, silalah lapangkan waktu kalian untuk membaca dan menghayatinya lagi sekali naa. ^_^


Wahai sahabat² seagama denganku .. Tolonglah ambil masa 3 minit untuk baca note ini . 3 minit je, tak lama pun ..

Mungkin ada yg pernah baca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi .. Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih … Bayangkan benda ini berlaku pada anda ..

Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yg di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah .. Tiba² masuk dua orang lelaki yg menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam .. Tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun .. Lalu salah seorang lelaki tu bertempik “ Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu ” .. Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri .. Daripada jumlah yg 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing² termasuk Pak Iman tu .. Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata “ Ok Pak Iman , saya dah halau SEMUA yang hipokrit , sekarang bolee lah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat ” .. Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah ..

Macam mana .. Adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas .. Selain terhibur anda fikirkanlah …


“ Lawak kan , dari 1,000 orang yg mengaku dia Islam , hanya 20 yg betul-betul BERIMAN … “

“ Lawakkan berapa banyak manusia yg mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya .. Kedua lelaki hanya membawa mesin-gun .. Dia tak kata pun nak bunuh .. Tapi generasi sekarang .. Amat lemah .. Baru kena ugut terus lari lintang pukang .. Lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi .. ”

“ Lawak , ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja .. Tu pun bila time sembahyang jumaat .. Tunjuk muka kat orang kampung .. Ada tu lagi dashyat setahun 2 kali jaa .. Bila time sembahyang raya .. ”

" Lawakkan , ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al-Quran ”

“ Lawakkan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara , akhirat adalah tempat yang kekal , tapi berlumba² mengejar dunia .. ”

“ Lawak , kita bolee bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai .. Tak cukup masa .. "

Dan lebih lawak lagi , bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel² yang berunsur agama Lawak kan ?? Kenapa ? Gelak tu kan realiti ..

Tapi yg paling lawak sekali .. Berapa orang yg lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain .. Berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membaca ? Berapa banyak ?? Wallahualam .. Sebarkanlah .. Tak perlu minta izin .. Moga bermanfaat ..

Sekian dahulu untuk hari ini. Jumpa lagi di lain waktu naa. ^_^

p/s: Dukacita dimaklumkan bahawa keputusan temuduga Ckin di MIROS 2 minggu lepas tidak berjaya.. ^_^ It's okay. Rezeki tu milik Allah. ^_^ 

Read more...

Nilai Jamban dan Nilai Syurga. Mahalkah?

Thursday, June 7, 2012

Assalamualaikum semua!

Hari ni nak berkongsi suatu kisah. Mudah-mudahan meresap masuk ke qalbu paling dalam. Kisah pendek, tetapi begitu mendalam maksud di sebaliknya. Bukanlah nak membezakan antara tandas dan syurga. Tapi nak kita renungkan sejenak sahaja. 


Suatu hari Ibrahim bin Adham ingin membuang air kecil, lalu dia pun pergi ke tandas awam. Apabila dia ingin masuk ke dalam, seraya seorang lelaki menegurnya, “Wahai orang tua, bayarlah dulu sebelum masuk.”

Mendengarkan sapaan lelaki itu, air mata Ibrahim bin Adham pun bercucuran keluar dari matanya. Lelaki tadi terkejut dan berkata, “Wahai orang tua, andai kata kamu tiada wang untuk dibayar, masuklah secara percuma. Janganlah menangis kerana ini.”

Ibrahim bin Adham menjawab, “Wahai pemuda, aku menangis bukan kerana aku tiada duit tetapi aku terfikir jika tempat sejijik ini pun harus dibayar untuk dimasuki, bagaimana pula dengan syurga Allah? Berapakah bayaran yang harus aku sediakan untuk masuk ke dalamnya?


Sangat terkesan. Banyak mana dah amalan yang dah ada untuk masuk ke Syurga Allah? Fikir-fikirkan naa. Sekadar mengingatkan diri ini dan kalian yang menjadi teman maya. Malam-malam tengoklah Majlis Tilawah Al-Quran. Malam ni dah malam keempat. Sangat mendayu-dayu bacaan mereka. Beruntunglah mereka ang dikurniakan denga suara sedemikian. Tapi, bukanlah suara yang merdu yang perlu kita kejar. Pertajamkan dahulu tajwid kita. Kalau tak tau, belajarlah dari sekarang. Jangan tunggu nak kahwin baru nak cari kawan untuk mengaji..Sekian dahulu. Wassalam. 

Kelmarin hampir-hampir nak excident. Pemandu perempuan ni suka-suka je nak tukar laluan tanpa bagi signal. Alhamdulillah masih selamat. Jantung rasa cam nak tercabut jugaklah. =_= Kepada pemandu-pemandu sekalian, please... Beware of the other people! Jangan ingat diri sendiri sahaja k. Tu je nak pesan. Bertimbang rasalah sikit. Sekadar mengingatkan supaya tak berlaku kehilangan nyawa begitu saja. That's all.

p/s: sekarang ni internet kat office dah hilang terus. so, tak boleh dah nak menaip waktu lapang.... kena pandai curik masa... ^_^ Ujian kan... ^_^

Read more...

Ego Tidak Bertempat. Huh!

Sunday, June 3, 2012

Assalamualaikum semua! 

Apa khabar kalian hari ni? Sihatkah? Atau ada yang sedikit sakit macam Ckin ni?... ^_^ Nikmat ditarik sikit. Tanda Allah sayang kan? 


Hari ni nak berkongsi sedikit tentang EGO TIDAK BERTEMPAT. Ego? Kalian ada ego? Ckin akui Ckin pun ada ego. Tetapi kita yang tentukan besar mana ego kita tu. Am I right? Kalau bercakap pasal ego, semua orang tahu yang lelaki biasanya akan ada ego yang sangat tinggi. Tak nak mengalah. Buat sesuatu ikut suka hati. Tak nak terima pendapat orang lain walaupun pendapat tu bernas dan banyak lagi. Tidak semestinya lelaki sahaja ada ego tinggi, ada jugak perempuan yang mempunyai ego yang tinggi. Yang penting, ego ini bukanlah suatu sikap yang bagus. Ye dak? 

Ckin teringat masa Ckin join Solat Hajat Perdana di Surau KUIN dulu. Ustaz Faisol ada menyelitkan dua cerita. Dan Ckin masih ingat lagi sampai hari ni tapi tak ingat semua la. Ceriteranya berbunyi lebih kurang begini. Tapi Ckin edit bagi lagi menarik. Masih tak lari dari kisah sebenar. ^_^ 

Situasi 1 (Ego Tidak Bertempat) 

Pada suatu hari, sepasang suami isteri menaiki gerek (basikal) di tengah-tengah bendang (sawah padi). Pak Leman dan Mak Limah (bukan nama sebenar) bersiar-siar sambil memerhatikan padi yang semakin menguning. Kemudian, terjadilah perbualan antara mereka ni. 

Pak Leman : Mak Hang, padi dah nak masak. Bolehlah nanti kita angkat. 
Mak Limah : Betul tu Pak Hang. Kena buat cepat-cepat ni. Nanti hujan. ^_^ 

p/s: panggilan Mak Hang and Pak Hang adalah bahasa romantik orang dulu-dulu. 


Tiba-tiba, pasangan Pak Leman dan Mak Limah nampak seakan-akan benda bergerak-gerak dalam belukar di hujung bendang. 

Pak Leman : Mak Hang, apa dalam belukar tu? 
Mak Limah : Hmm? Tu burung la tu… Tu yang macam tu… 
Pak Leman : Yaka? Dak kot. Tu kerbau dalam tu. Tu yang macam tu… 
Mak Limah : Burung la Pak Hang… 
Pak Leman : Kerbau la Mak Hang… 
Mak Limah : Burungggg… 
Pak Leman : Kerbauuuu… 
Mak Limah : Ish.. Pak Hang ni bukan nak percaya… Burung la… 
Pak Leman : Aku kata kerbau, kerbaula… 
Mak Limah : Burung jugak.. 
Pak Leman : Kerbau. 
Mak Limah : Burung. 
Pak Leman : Kerbau. 
Mak Limah : Ish.. Pak Hang ni. Berhenti sat. Mai nak tengok sapa yang betui. 
Pak Leman : Ok. (sambil memberhentikan gereknya) 

Kemudian, Mak Limah mengambil sebatang ranting kayu dan membaling ke arah belukar tadi. Bila dibaling, maka bertebaranlah burung-burung dek terkejut dengan balingan tu. (skema betul ayat..hehe) 

Mak Limah : Ha! Tengok Pak Hang. Kan aku dah kata tu burung. Tak mau percaya. (cebik mulut) 
Pak Leman : Kalau aku kata tu kerbau jugak, Mak Hang nak kata pa?... 
Mak Limah : =_= Hmm… Apalah Pak Hang ni… 

Tu namanya ego tak bertempat. Dah tau diri tu salah. Mengaku sajalah kan?... Lebih kurang begitu ceritanya. 


Situasi 2 (Tak semua perkara kita tahu) 

Kisah ni Ckin tak ingat sangat. Tapi bolehlah reka sikit-sikit. Tapi tak lari dari kisah asal. ^_^ Kisah yang berlaku di antara seorang bos berpangkat Prof dan pemandunya seorang insan biasa yang berasal dari Terengganu. Kalau tak silap Ckin pemandunya ni seorang yang setakat berpendidikan rendah dan masih baru lagi bekerja dengan Prof ni. Bila sampai di pejabat, Prof ni pun naiklah atas pejabatnya. 

Prof : Kau ni lembaplah.. Mana paper yang aku suruh ambil tu??? 
Driver : Maaf Prof, saya tertinggal dalam kereta… 


Lantas si pemandu ni pun berlari-lari turun ke kereta nak ambil paper dalam kereta. Dicari-cari tak ada. Di belakang bonet tak ada. Di tempat duduk depan tak ada. Di tempat duduk belakang tak ada. Setelah puas cari, rupa-rupanya paper tu terselit di tepi pintu dalam keadaan yang keronyok-keronyok dah. 

Driver : Kat sini rupanya. Bila aku beli? Hmm… 

Prof : Haa.. Lembaplah kau ni. Bodoh betul. Aku suruh ambil paper, berjam-jam kau cari. Kecik-kecik dulu tak nak mati, bila besar menyusahkan orang! Memang bodoh betul kau ni! Buat keje terhegeh-hegeh! 
Driver : …………………. (diam seribu bahasa) 

Kemudian, pemandu ni dapat satu idea. Dia nak test Prof ni. 

Driver : Prof, memandangkan Prof ni bijak pandai macam Albert Einstein, boleh tak saya nak Prof selesaikan satu masalah ni?... 
Prof : Hah? Apa dia? 
Driver : Buat ayat yang ada 50 perkataan yang setiap perkataannya bermula dengan huruf ‘J’. 
Prof : Bodohlah kau ni! Mana boleh buat 50 perkataan yang setiap perkataan tu mula dengan huruf ‘J’! Apalah kau ni. Dah memang bodoh. Lagi bodoh rupanya. Hahaha (gelak jahat) 
Driver : Saya boleh buat. Prof dengar ni. (sambil senyum) 

Si driver ni pun buatlah 50 ayat dengan setiap perkataan di depannya bermula dengan huruf J. Ckin tak ingatlah. Bahasa Terengganu lagi tu. ^_^ Yang Ckin ingat kat bawah ni. Sikit sangat ingatnya. ^_^ 

Jemah jangok. Joned jamoh jenab. Jemah jerit jange joned. Joned jamoh jugok. Jemah jerit, joned jange jange. Jemah and bla.bla..bla.. (tak ingat dah la..hehe)

Prof : Hebat! Maafkan saya sebab maki kau tadi. (sambil bangun dari tempat duduknya) 
Driver : (Senyum) 


Kesimpulannya, kalian boleh simpulkan sendiri naa. Cerita sudah. Pengajaran pun sudah. Ada lagi nak tambah? Kalau nak tambah, silakan tambah di ruangan di bawah. Sekian dahulu untuk hari ni. Jumpa lagi bila ada kelapangan waktu naa. Kepada yang baru-baru nak berkenalan dengan blog Ckin yang kebiruan ni, salam ziarah untuk kalian. InshaAllah jika berkesempatan, Ckin akan melawat teratak kalian. Kita sama-sama belajar. Jadi, jangan cepat give-up. Terimalah ujian seadanya. ^_^ Jumpa lagi naa. Wassalam. 

p/s: Jika kita rasa kita ni dah cukup susah, dan cukup terseksa, pandanglah orang yang lagi susah... Just mengingatkan... ^_^ 

Read more...
Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP