Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Kenapa Rasulullah Melarang Kita Minum Berdiri?

Sunday, December 23, 2012

Assalamualaikum semua!
Asif jiddan. Ckin merasakan terlalu lama sangat Ckin tak update blog ni. Allahuakbar. Kalu dah mengadap fb tu, blog macam dianaktirikan pulak.. ^_^ InsyaAllah Ckin cuba luangkan masa untuk ini. Niatnya, selagi hidup, selagi tu nak share ilmu. Dah mati kelak, tak boleh dah nak share-share ilmu ni. Dah terhenti. Ye dak?
Isu hari ini. Rasulullah s.a.w melarang umat-umatNya dari minum berdiri dan meniup air panas. Pernah dengar kan? Kenapa Rasulullah s.a.w. melarang?

Jom baca dan teliti. InsyaAllah. Mudah-mudahan kalian mendapat sesuatu hari ini. Ckin dapat ni dari blog sahabat Ckin. Nak ziarah, klik sini: Miss Balqis. InsyaAllah. ^_^ Ckin tau dah tentang ni, tapi lupa. Ilmu yang ada tapi tak diamalkan dan diperingatkan, maka lupalah ia. Macam kuda 
liar. Kalu ikat, tak larilah kuda tu. Tapi, kalu biar bersiar-siar tanpa ikat, maka confirm akan lari.


Di bawah ini di antara penjelasan-penjelasan lanjut tentang fakta tersebut :

1. Nabi melarang umatnya minum berdiri. 
Ini kerana ternyata secara perubatan, dalam tubuh kita terdapat penapis dipanggil "SFRINGER". Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yang kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh Sfringer kerana tertutup. Air yang tidak tersaring oleh Sfringer terus masuk ke pundi kencing. Hal ini boleh menyebabkan penyakit batu karang.

2. Nabi juga melarang meniup air yang panas. 
Logiknya kerana, terdapat karbon dioksida, (CO2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air, maka (CO2) itu akan larut ke dalam air dan akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yang boleh menyebabkan penyakit jantung.

3. Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh, kerana suhu air pada waktu tersebut membantu membuang lemak-lemak degil dalam badan.

4. Nabi melarang makan diselang-seli dengan minum air, kerana ia menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin.

Itu sebabnya. Nah! Mulai sekarang, dari minum berdiri, maka kita duduklah. InsyaAllah. Di bawah ini Ckin turut memetik penulisan dari salah seorang ulama' (orang berilmu) untuk kita ketahui mengenai hukum minum berdiri. Moga Allah membantu kita untuk memahami agama yang agung ini. InsyaAllah. 

Menurut an-Nawawi (penyusun buku Hadith 40 dan Riyadhussolihin, seorang tokoh terkemuka dalam fiqh dan hadith (wafat pada 676H): Beliau berpandangan bahawa dibolehkan minum berdiri dan minum duduk itu lebih baik dan lebih sempurna.
(Rujuk: Riyadhussolihin, bab no.114)

Beliau membuat kesimpulan itu dengan menyenaraikan enam hadith yang di antaranya ada yang melarang dan ada yang membenarkan. Maka itulah kesimpulan beliau dan itulah juga kesimpulan yang dibuat oleh ulama sebelum beliau termasuk at-Tirmidzi yang disebutkan di atas tadi. 

Untuk penjelasan seterusnya, sila ke page beliau. InsyaAllah. Klik sini: AliTantawi

p/s: Yang baik tu ambillah, yang tak baik tu sila tinggal-tinggalkan di ruangan ini. InsyaAllah. ^^ Wassalam.

9 Comments:

khairul hassan December 23, 2012 at 12:46 PM  

setiap ibadah Nabi mesti ada panduan yg berguna utk umat nya

pha is December 23, 2012 at 4:04 PM  

minum kna duduk, tapi ada hadis yg menyebut nabi minum air zam-zam berdiri.

Ckin Kembaq December 23, 2012 at 4:10 PM  

pha is,

yup..rasulullah mmg minum air zamzam ketika berdiri..sbb air zamzam adalah berbeza dari air biasa..air biasa kena tapis dulu oleh sistem dlm perut, tp air zamzam adalah terbaik.tak perlu ditapis.jatuh terus ke dasar perut.gitu. ^_^

Dhon Damaska December 23, 2012 at 7:50 PM  

info yang menarik. kadang-kadang tak terfikir jgk kenapa.. tpi rupanya ada hikmah disebaliknya.. =)

eda December 26, 2012 at 1:01 PM  

tenkiu info..lame tak jenguk ckin kt sini..:)

aSmiDar December 26, 2012 at 1:04 PM  

ckin dah kuarkan blog akak dri sini..sop..sop..:(

Lazaac January 24, 2013 at 4:51 PM  

terima kasih info yg berguna ni...

nur aisyah January 31, 2013 at 12:19 PM  

Alhamdulillah. dapat ilmu baru.. syukran cikin ^_^

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP