Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Saya Dah Halau Semua Yang HIPOKRIT. Jom Solat!

Tuesday, June 12, 2012

Assalamualaikum semua!
Hari ni nak berkongsi lagi sesuatu yang rasanya pernah kita baca suatu ketika dulu. Mungkin ianya akan dapat bagi manfaat pada kita. InshaAllah. Ckin tak ingat Ckin dapat dari mana, tapi dah ada ni, silalah lapangkan waktu kalian untuk membaca dan menghayatinya lagi sekali naa. ^_^


Wahai sahabat² seagama denganku .. Tolonglah ambil masa 3 minit untuk baca note ini . 3 minit je, tak lama pun ..

Mungkin ada yg pernah baca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi .. Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih … Bayangkan benda ini berlaku pada anda ..

Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yg di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah .. Tiba² masuk dua orang lelaki yg menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam .. Tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun .. Lalu salah seorang lelaki tu bertempik “ Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu ” .. Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri .. Daripada jumlah yg 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing² termasuk Pak Iman tu .. Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata “ Ok Pak Iman , saya dah halau SEMUA yang hipokrit , sekarang bolee lah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat ” .. Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah ..

Macam mana .. Adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas .. Selain terhibur anda fikirkanlah …


“ Lawak kan , dari 1,000 orang yg mengaku dia Islam , hanya 20 yg betul-betul BERIMAN … “

“ Lawakkan berapa banyak manusia yg mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya .. Kedua lelaki hanya membawa mesin-gun .. Dia tak kata pun nak bunuh .. Tapi generasi sekarang .. Amat lemah .. Baru kena ugut terus lari lintang pukang .. Lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi .. ”

“ Lawak , ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja .. Tu pun bila time sembahyang jumaat .. Tunjuk muka kat orang kampung .. Ada tu lagi dashyat setahun 2 kali jaa .. Bila time sembahyang raya .. ”

" Lawakkan , ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al-Quran ”

“ Lawakkan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara , akhirat adalah tempat yang kekal , tapi berlumba² mengejar dunia .. ”

“ Lawak , kita bolee bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai .. Tak cukup masa .. "

Dan lebih lawak lagi , bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel² yang berunsur agama Lawak kan ?? Kenapa ? Gelak tu kan realiti ..

Tapi yg paling lawak sekali .. Berapa orang yg lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain .. Berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membaca ? Berapa banyak ?? Wallahualam .. Sebarkanlah .. Tak perlu minta izin .. Moga bermanfaat ..

Sekian dahulu untuk hari ini. Jumpa lagi di lain waktu naa. ^_^

p/s: Dukacita dimaklumkan bahawa keputusan temuduga Ckin di MIROS 2 minggu lepas tidak berjaya.. ^_^ It's okay. Rezeki tu milik Allah. ^_^ 

10 Comments:

khairul June 12, 2012 at 5:39 PM  

hmm..klu la kejadian ni benar2 terjadi kt kita...apa kita nk buat ...sendiri mau tya lerrr...

ezrylna June 12, 2012 at 11:07 PM  

Assalamualaikum..=)
sama la dgan post sya..hehe..

ezrylna June 12, 2012 at 11:08 PM  

Assalamualaikum..=)
sama la dengan post sya..hehe

Gen2Merah June 13, 2012 at 7:16 AM  

info yang menarik.. kadang2 orang membuat amal kebaikan ada juga yang tak ikhlas.. hanya mengharapkan balasan dan pujian semata2.. hhanya buat kebaikan jika orang nampak..

Ckin Kembaq June 13, 2012 at 10:20 AM  

khairul,

betul tu..adakah kita yg hipokrit?..


ezrylna,

Waalaikumussalam.. ^_^
ye? bagus2...pengisisan sama, tajuk berbeza... ^_^


Gen2Merah,

jadi tugas kita adalah menjauhi sikap sedemikian.. ^_^

Bulan Syurga Firdausi June 13, 2012 at 10:46 AM  

pasti ade yg lebih baik insyaAllah :) solat tiang agama....syukrannn

Kancil 8349 June 13, 2012 at 1:51 PM  

peringatan untuk diri sendiri juga

Cik Kay Jue June 13, 2012 at 5:09 PM  

thnks for sharing.... nice... :)

risau dengan keadaan remaja dan iman mereka sekarang..

Ckin Kembaq June 14, 2012 at 8:01 AM  

Bulan Syurga Firdausi,

inshaAllah..itu yg kita mahukan.. ^_^


Kancil 8349,

yup..itu yg pertama sekali.. ^_^


Cik Kay Jue,

risau jugak dengan iman diri ini.. =_=

suzie rahman June 16, 2012 at 4:41 PM  

ckin, klu akak ada ditmpt mereka pon akak xtaw nk wat pe. hurm..rs dri ni kerdil plk.

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP