Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Mari Check Kedudukan Juzuk Al-Quran Menggunakan Formula Matematik!

Sunday, March 13, 2011

Assalamualaikum semua!

Ckin excited sangat nak kongsikan sesuatu ilmu ni.  Act, Ckin saja ja buka blog nak tengok berita terbaru dari geng blogger kita nih, then nampak kat blog kawan blogger Ckin jugak.  Namanya D-Tieah.  Bolehlah pi melawat dia naa...

Dia ada tunjukkan cara-cara nak mengetahui di mana kedudukan juzuk Al-Quran.  Maksudnya macam ni, kalau nak tau juzuk 5 di muka surat yang mana, ada formula matematiknya.  Tapi, macam mana tu?  Haa...  Ckin akan tunjukkan kaedah-kaedahnya.  Tadi, bila tengok formula tu, Ckin terus buat.  Then, buka tafsir untuk check semula.

Subhanallah!  Ternyata betul formula matematik tersebut.  Ckin tak tau dari mana datangnya formula yang disusun tu, tapi Ckin yakin, inilah kuasa hebat Allah supaya hamba-hambaNya berfikir akan keajaiban dan kekuasaanNya.

Formulanya adalah seperti berikut :

X = (n-1)2
Kemudian, tambahkan 2 di hujung X.
X : muka surat bagi juzuk yang dipilih
n : bilangan juzuk

Contoh pertama :

Jom kita check juzuk 6 berada di muka surat yang ke berapa?  Dengan menggunakan formula ni, kamu boleh tengok jalan kiranya di bawah.

X = (n-1)2 [Letakkan 2 di hujung X ]

X = (n-1)2

X = (6-1)2

X = 10

Jangan lupa, letakkan 2 di hujung X.

Means, 10 + 2 = 102

Untuk memahami dan mempercayai akan formula ini, sila rujuk tafsir mahupun Al-Quran masing-masing sekarang naa pada muka surat ke 102...  Ckin dah buat pada 6 surah.  Dan, ternyata ianya benar.  Takjub!  Subhanallah...


Contoh kedua :

Menggunakan formula yang sama.  Jom kita cari muka surat bagi juz ke 11.

X = (n-1)2 [Letakkan 2 di hujung X ]

X = (11-1)2

X = 20

Jangan lupa letakkan 2 di hujung X.

Hasilnya, adalah X = 202.

Sila semak Al-Quran kamu sekarang juga di muka surat ke 202 untuk mengetahui kebenarannya.  Benar bukan?  =)


Contoh ketiga :

Mari kita cari juzuk ke 30 berada di muka surat berapa.  Jom mengira!

X = (n-1)2 [Letakkan 2 di hujung X ]

X = (30-1)2

X = 58


Jangan lupa letakkan 2 di hujung X.

Hasilnya, X = 582.

Bolehlah buka Al-Quran pada muka surat 582 sekarang.  

Nak mengira lagi?  Cukuplah di situ naa.  


Tujuan Ckin berkongsi perkara ini adalah bagi menguatkan lagi keimanan kita kepada Allah s.w.t.  Moga-moga ada iktibar yang boleh diambil.  Dan ianya buat pengajaran bagi mereka yang mahu berfikir dan beriman kepada Allah.  InsyaAllah.  

p/s : Kalu rajin, buatlah lagi untuk kesemua juzuk.  Kongsikan bersama sahabat-sahabat kita yang tak tau lagi tentang benda ni.  Moga-moga ada ibrah yang boleh kita ambil.  InsyaAllah.

Wassalam.  

6 Comments:

Ibnu Darwin March 15, 2011 at 6:22 PM  

wah... subhanallah... memang betul2 menarik... thanks 4 sharing... n_n

Ckin Kembaq March 15, 2011 at 7:07 PM  

^_^ sy suka kongsikan perkara yg bermanfaat..insyaAllah..moga2 jadi bekal kat sana..

sufihanan March 17, 2011 at 7:10 PM  

ckin, akk share yer.. subhanallah..

Ckin Kembaq March 17, 2011 at 10:07 PM  

Akak Sufihanan,

Falyatafaddholmasykuro... ^_^

Qam March 20, 2011 at 11:18 PM  

ada tak formula2 lain? :)

Ckin Kembaq March 21, 2011 at 3:21 PM  

Formula lain? T sy check naa.. insyaAllah.. ^_^

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP