Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Time Program Keagamaan, Ramai Yang Tak Mau Join

Thursday, November 4, 2010

Assalamualaikum Sahabat2...

 Macam mana? Dah baca tentang entri yang Ckin post?.. Kebetulan maklumat2 tu ada, so Ckin post sampai 3 sekali entri hari Selasa baru2 ni. Kelmarin leh la rest dari update my blog ni. Ilmu tu kan ibarat kuda. Kita kena ikat dia supaya dia tak lari. Ilmu boleh datang and pergi anytime, cuma terpulang kat kita nak amik or biarkannya berlalu begitu saja kan?... Madah2 tu biar berisi, ye dak? Ahakz


Ok.. Actually, Ckin nak berkongsi story ngan sahabat2. Tapi Ckin kena cerita la jalan cerita dari mula. Agar shabat2 faham. Nanti tak faham sapa susah? Ckin tak susah la sbb Ckin faham. Kang ada gak yang dok kerut2 dahi baca story Ckin ni...ngehehe

Kelmarin, Ckin balik keja la kan area jam 5 petang tu. Then bawak motor menghala ke Padang Serai. Nak jumpa ngan Kak Ain, kawan Ckin tu. Mak sedaranya nak bagi pisang kat Ckin. 

Wah! 

Mmg Ckin ternanti2 sangat akan pisang...
Alhamdulillah ada la 2 sikat pisang. Mmg nak makan lama dah. Area 2 mggu tu... Cuma tak berkesempatan nak beli. Rasanya hari2 namapak orang jual pisang kat tepi jalan.hehe Cuma segan nak berhenti beli ja. Memandangkan mak sedara Kak Ain, nama Mak Ndak, orang Baling, mmg banyak la buah2 kat sana. Depa bawak buah tu dari kampung kat sana baru2 ni. Balik tu, pas Maghrib, makan nasik goreng kak ipar buat + nasik biasa...hehe Patu pekena la 2 biji pisang. Lega rasanya. Mmg kenyang sangat la. 

Tapi Rasulullah sarankan agar kita berhenti makan sebelum kenyang tau. Ingat tu... Tapi sekali-sekala tak pa kot noh..ahakz Pagi tadi, time sahur, makan lagi sebiji pisang. Aik? Dah makan selalu lak nih..hehe Untuk kesihatan and penghadaman. tu yang jadi nak makan selalu.

Berbalik pada cerita yang Ckin nak kongsi. Lepas Ckin balik dari rumah Kak Ain amik pisang, Ckin gi pulak kat Dewan Kg Ekor Kucing (kg Ckin la), nak jumpa ngan sorang kawan. Namanya Kak Wahida. Ckin pi sana dulu sebelum balik rumah. Nanti segan dah nak kuar. Lenguh belakang sbb galas beg kan..hehe Then smpatla Ckin tengok budak2 kat kg ni buat latihan nasyid. 


Hmm... Menarik jugak. 

Suka bait-bait lirik yang Kak Wahida buat. Memang menyentuh kalbu. Macam mana yang Ckin boleh rasa menyentuh kalbu or x?

Haa,.. Bila Ckin dengar lagu atau lirik tu, tiba2 darah rasa menyirap ke muka and rasa meremang tiba2...
 Tu lah tandanya lagu tu best and mmg masuk kat dalam hati.

Dah abis tu, Ckin mula sembang2 ngan Kak Wahida. Tentang baju muslimah untuk budak2 kompang tu la. Actually, kak ipar Ckin, nana Kak Mustika ada jual baju2 muslimah ni. Nak tengok? Sila klik :


Ckin gi sana sbb nak bincang tentang baju la. Pastu, kata sepakat dah dicapai. Dah bincang2, keluar isu lain. Kak Wahida nak ajak Ckin join buat program ceramah kat kampung ni. Dengar penjelasan satu demi satu. Kak Wahida gtau yang sambutan sangat2 lah tidak menggalakkan. Ni nak msuk kali ke-5 buat program ni. Jadi, Kak Wahida nak ajak kawan2 yang kat IPT nak tolong plan apa semua. Dia nak buat sorang? Komfem tak larat. Kalau diikutkan mmg banyak yang kena prepare disebabkan bnyak kekhilafan yang tak disedari..


Bayangkanlah, program Maulidur Rasul diadakan, tapi hanya kanak2 yang hadir. Golongan veteran lak hanya sorang yang mai. Tu la statement yang paling terkejut bila Ckin dengaq tau.huhu Dengar tu agak sedih. Time program2 kemerdekaan, jamuan raya...

 Pergh! 

Yang mai tu bukan setakat budak2, tapi ngan tok2 budak yang mai. Hmm.. Time tu terpikir jugak. Kalau kat IPT, sistem paksaan ke program2 boleh dibuat, tp kalau kat kg takkan nak paksa kan?... Maybe ada cara lain. Kelmarin Ckin da bincang2 serba sikit. Plannya nak buat bulan 12, tapi Ckin akan balik Poli dah. Kena buat awal atau Ckin akan  tolong buat apa yang Ckin tau, tp tak join... Tengok nanti camna ... InsyaAllah.. Ckin akan buat apa yang Ckin mmpu. Lagipun, Ckin penah jugak terlibat dlm program2 ni. Maybe ada smthing new yang boleh dibuat kan.

Moga dipermudahkan...Amin.


Waktu ngah sembang2 tu pulak, dapat mesej dari sorang kawan. Kawan SMKANT gak. 

Salam,,kpd suma shbt2 ex-student smkant 04-08,,mari sma2 kita sedekahkan al-fatihah buat ibu kpd shbt kta, mohd izham che johar yg tlah kmbali ke rhmatullah kul 3pg td,,amin,,arap2 4wardkan msj ney kpd shbt2 yg mengenali izham,,
sumber : yidz

Innalilillahiwainnailaihiroji'un...
Semoga rohnya mak nya ditempatkan dalam kalangan mukmin yang terpelihara..amin ya rabbal 'alamin.

Tiap yang hidup pasti akan kembali kepada pencipta-Nya..


Ya Allah,
Kau berikanlah kemudahan kepada sahabat2ku yang sedang ditimpa ujian
Kau bantulah sahabat2ku yang sedang menghadapi peperiksaan
Kau tabahkanlah sahabat2ku yang ditimpa musibah
Kau selamatkanlah sahabt2ku yang ditimpa kemalangan
Kau sembuhkanlah sahabat2ku yang sakit 
Kau berikanalah kebahagiaan kepada sahabat2ku di mana jua mereka berada
Amin Ya Rabbal 'Alamin

p/s : Musibah itu tak mengenal usia... Bila2 masa pun ia akan datang.. Moga ada hikmahnya atas semua ini..
 =')


9 Comments:

.:: dieylah :: November 4, 2010 at 3:09 PM  

betul2...kena siap mghadapi stiap apa akn pasti terjadi... ^_^

Ckin Kembaq November 4, 2010 at 3:16 PM  

Yup..Mmg da habit camtu kot..hmm

p/s : Kita merancang, Allah jua yang menentukan.. n_n

Ckin Kembaq November 4, 2010 at 3:17 PM  

Yup..Mmg da habit camtu kot..hmm

p/s : Kita merancang, Allah jua yang menentukan.. n_n

Acik fosilmitra November 4, 2010 at 5:02 PM  

Salam ckin...

Dlm bab² keagamaan nie... susah nak ckplah.. masuk percuma ke, siap dpt nasi bungkus ke, kalau hati dah berkata "Tak Nak"... kita letak kat leher pisau pun tak jalan jugak...

Hal nie berkaitan dgn hati manusia tersebut yg dah terlalu byk diselaputi noda dan titik hitam... Sebab tue kena bykkan berzikrullah agar hati tersebut sentiasa mahu kembali kepada fitrah islam sebagai cara ikutan seharian...

Wallahu a'lam bisshawab.

SDS November 4, 2010 at 5:15 PM  

Innalilillahiwainnailaihiroji'un...tiada siapa pun yg akan tahu bila ajal kita sampai...

Ameen Muslim November 4, 2010 at 6:43 PM  

Soal datang ke surau/msjid utk aktiviti keagamaan, tidak dinafikan ramai yang liat nak pergi. Apa yang kita boleh buat ialah, jangan pandang rendah kepada mereka kerana dikhuatiri timbul rasa 'takabbur' dalam diri. Tetapi, doakanlah mereka agar lekat hati kepada Islam, dan doakan diri kita sendiri agar istiqamah.

Asrar November 5, 2010 at 9:48 PM  

Salam ziarah...nice blog dear.. :)

keep on dakwah..

salam ukhuwah der..agak2 bile kite leyh berukhuwah? hehe...sesaje gurau..

moga Allah merahmatimu selalu..mudahan.. ^^,

alinac lover November 6, 2010 at 3:09 AM  

p/s=jemput join Giveaway yong ek

http://www.alinacshoppe.com/2010/11/giveawayalinac-membership.html

Ckin Kembaq November 8, 2010 at 8:07 AM  

Wkmslm.
Yg tu mmg dah terang-terangan nmpak.. Mungkin cara nak tarik depa tu tak kena kot.. And need something new.. Org kan prefer yang menarik lagi tertarik. Bila ada kemahuan, mesti boleh punya.. n_n

SDS,
Takziah bagi dia.. =_=

Ameen Muslim,
InsyaAllah.. Mohga2 doa kita akan dimakbulkan olehNya.. Hidayah kan milikNya. terpulang pada Dia nak bagi pada siapa2 pun.. n_n

Asrar,
Salam ukhwah minni akak.. InsyaAllah ada kesempatan kita akan berukhwah..manisnya andai ianya kerna Allah... Blog akak dah direnovate eh?.. ^_^

Alinac,
InsyaAllah.. wah!dah buat contest gitu noh.. n_n

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP