Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Kalau Dah Jodoh Tak Ke Mana Pun

Monday, November 1, 2010

Assalamualaikum..
Kembali lagi bersama Ckin Kembaq.. ahakz

Dengan kesejukan ni, alahai.. Warna merah jambu pun dah jadi purple..huhu
 Tak faham tak apa.. Hanya org yg tau saja yang faham.. 

Start semalam till hari ni, ujan non-stop. Tak lebat pun, cuma tak henti2.. tu ja. so, mai keja kena la pakai baju ujan tu kan.. Ngan galas aset penting lagi.. Kesabaran tu penting naa.. Hujan kan rahmat. So, jangan salahkan penciptanya bila hujan turun. Ckin siap kena selesema lagi nih


Mari berdoa. Moga rahmat akan mengiringi kita naa..

Maksudnya :
Ya Allah, turunkanlah hujan  yang memberi manfaat.

Rasulullah menganjurkan agar kita berdoa tatkala hujan turun. 
Hadis yang diriwayatkan daripada Imam Bukhari.

Ckin ni sejuk sbb buka air-cond, stokin lembap kena ujan tadi. So, mmg sejuk kecut abis la kaki ni.. Ckin ni jugak jenis yang tak boleh kna air-cond sangat. Payah nak menulis.hehe So, kalau ada air-cond pun bagus, tak ada air-cond pun ok. Dua2 ok la..hehe

2 minggu ni ada masalah air-cond rosak kat pjabat ni. Pakat tak tahan panas la. Maybe badan depa dah biasa ngan sejuk, tu tak tahan panas kot...hehe Ckin? Biasa2 saja. Tak panas, tak sejuk. Alhamdulillah.. Kelebihan buat Ckin. 

Cuti ni gi mana ya?..

Haa.. Ckin dapat makluman dari mak yang kawan Ckin, nama Kak Syikin dah nak kawin.

Oh! Sangat terkejut la..hehe

Dia tunang pun tak gtau. 
So, malam tu dengan pantasnya Ckin mesej dia.

Ckin : Salam. kwin ng owg hr tu ka? xgtaw noh..huhu
Kak Syikin : wslam..haii x lah..dgn owang len.. sabtu ni jumpa nak x?

Ckin : Bleh gak.. Nak gak tengok owangnya..ahakz ngan sapa?
Kak Syikin : Jumpa nati baqu ceta.xleh cita la.x terkejut..

Ckin : Haa.. cam ada surprise ja? nak jumpa katna?
Kak Syikin : Hai, nti jmpa ja kat kdai abg ka ya. 

Ckin : InsyaAllah..mst punya la..xzabo nak dgq cita nih...ahakz alahai,rsa lma ja nak p hr sbtu..hehe
Kak Syikin : hek eleh..lex lu..esok jumaat,dah sab2,..nt jump la..

Hehe.. Rajin cket Ckin ni hari nak taip mesej2 tu.. Tu la perbincangannya..
Plan punya plan, tak jadi jumpa hari Sabtu. Kita merancang, Allah jua yang mnentukan.

Sbbnya hujan lebat petang sabtu. Dah la kempunan bihun sup lama dah... Tak pa la kan.. Ckin pun gunakan petang yang ada utk sleep and sleep.. ahakz Biasa la.. Hujan  tu kan rahmat. Sejuk tu pun rahmat.

Plannya keluar hari Ahad. Alhamdulillah berjaya jugak. 
Pastu,tengah2 jalan, Ckin pun korek2 rahsia.. Mesti nak tau. Nak tau?

Ceriteranya macam ni, Kak Syikin knal ngan Khafiz (tunangnya) tu 3 minggu camtu la. Saat perkenalan adalah dalam usrah yang dihadiri oleh depa dua ni. Pastu, ada sorang ustazah ni berkenan la tengok Kak Syikin. Then, jumpa and cakap nak kenalkan ngan sseorang ni. Pastu, bermulalah saat perkenalan. Startingnya, mesej2 la. 

Tengah2 perkenalan tu, si Khafiz tu cakap, 
"Awak, jom kita bertunanglah.."

Kak Syikin ni pun terkejut la. Sangat2 terkejut. 
"Eh, awak serious ni? Kita kan baru kenal ni...."

Khafiz pula jawab,
"Sy ni tak suka kawan lama2... Lebih baik kita  ada hubungan yang ada kesudahannya...kan?"

Pastu, kata sepakat dicapai. Dah tengok cam ok ja kan.. Sebelum tu, depa penah jumpa sekali time birthday Kak Syikin. Dia mai buat surprise kat sekolah. Bagi kek and hadiah. Time tu mmg hati dah suka la. Alhamdulillah. Step yang sterusnya, waktu puasa kedua Ramadhan tahun ni, mai la rombongan merisik ke rumah Kak Syikin. Then, Raya kedua pulak, mai pulak rombongan meminang. Alhamdulillah. dah selesai. Orangnya boleh tahan. Semapat lagi Ckin tengok2 orangnya.. nampak matang gitu. 

Kesudahannya, Kak Ckin akan akad nikah pada 26.11.2010 ni and knduri 28.11.2010. 

Haa.. Boleh bayang 'time-line'nya???

Sangat singkat. Act, Kak Syiin tu dah umur 25 tahun. Sebelum ni pun dia da penah gtau kat Ckin yang orang sekeliling cakap umur dia dah meningkat and patut ada anak dah usia ni kan...alahai

Bukannya dia tak mau kawin, tapi jodoh tak mai lagi... Normal. Orang sekeliling.... Cakap2 manusia. So, kena pekakkan telinga ja noh...

Apa yang Ckin nak kongsi ni tau apa?

Jodoh pertemuan di tangan Allah. Kita tak boleh mempercepatkannya ataupun melambatkannya walau sedikit pun. sudah tercatat jodoh kita pada tarikh sekian sekian... Jadi, tunggu ja la naa..

Sebelum ni pun, Kak Syikin ada mintak tolong Ckin teman dia gi jumpa ngan sorang calon ni. Pastu gi la. Pandangan Ckin, depa dua tak sesuai. And Ckin nasihatkan Kak Syikin agar pertimbangkan balik agar tak menyesal di kemudian hari... Alhamdulillah. Mmg jodoh dia ngan si lelaki tu tak ada. Sebaliknya ngan orang lain. Kena terima la, ye dak?

Doa agar dikurniakan pasangan yang baik. Nak? Boleh amalkan naa..

( Surah al-Furqan : 74 )
“Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.

dan 1 lagi doa yang Ckin amalkan dalam solat,
Surah Yusuf : 4


Inni roaitu ahada 'asyaro kaukaba wassyamsa wal qomaro roaituhum lisajidin.

"Ya Allah,jika jodohku jauh,maka dekatknlah,
jika jodohku sukar,maka prmudhkanlah,
pertemukanlahaku dgn jdoh yg soleh"

Kalau nak jodoh yang soleh, kena jadi yang solehah jugak kan?...

p/s : Kena bersedia zahir dan batin bab2 jodoh ni..hehe Bukannya apa, percakapan org sekeliling tu mempengaruhi deh.. Peace! =)



6 Comments:

NurHeaRt November 1, 2010 at 2:06 PM  

Alhamdulillah..sampaikan salam cek buat kak syikin naa..kawin awal salah, kawin lambat sikit pun salah. manusai kan ckin. iya la, mereka bukannya sempurna so kita ni kena sabar dan amik pengajaran. yang penting apa yang kita buat tu benda baik kan..hehehehe...

p/s : berdebar rsanya..ternanti juga sidia yang datang nanti..entah siapa la kan. ^^,

Ckin Kembaq November 1, 2010 at 2:24 PM  

InsyaAllah..yezza..ksabran nak thn tlinga tu kna kuat..

p/s : same with me..mmbygkan suasana da kawin..alahai..mcm2 prasaan ada.. n_n

SDS November 2, 2010 at 3:24 PM  

entry kawin lg...msh blm terbuka hati nak kawin...^_^

Ckin Kembaq November 2, 2010 at 3:41 PM  

SDS,
Kebetulan ada kwn nak kawin. Kongsikan story dia..Boleh jadi panduan.. n_n

p/s : Nak kawin? Muda sgt rasanya..Tk cukup umur lagi nih..hehe

SDS November 3, 2010 at 5:53 PM  

muda sgt? ahaks, lelaki boleh diterima sbb org ckp life begin in 40. tp pmpn? ^_^

Ckin Kembaq November 4, 2010 at 11:20 AM  

Yup..mestila.. Kalau pmpn lak, ikut skang ni la, umur 25 ptut dah ada anak..nt time dah tua, tak larat nak kerja, anak2 lak da bsar..kalu pmpn kawin lmbt,nt tme usia lanjut,anak masih sekolah rendah..kan?

p/s : apa2 pun kna palnning sbaiknya.. n_n

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP