Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Kad Kenduri. Ada Sikit Kesilapan... ::.

Friday, October 29, 2010

Assalamualaikum... 
Sahabat2 sekalian.. Moga sentiasa dlm limpah rahmat Allah selalu naa..

Hari ni Ckin sengaja pilih tajuk pasal bab kad kenduri sbbnya minggu ni duk nampak2 kad kenduri ja. Why? Ada la tu.. Eh! Tu bukan kad kenduri Ckin naa.. Bukan ckin nak kawin lagi..hehe
Tapi cuma nak mencetuskan sedikit permasalahan yang timbul dlm pencetakan kad kenduri ni. 

Kat rumah, ternampak la kad kenduri dari orang kampung and ada lagi tadi dpt kad  daripada sorang staf kat PDTSPT ni. Act, Ckin jaga tempat s/u kat cni sbbnya Chik Sabariah tu gi ziarah mayat...

Sambil2 tu, Ckin belek2 la kad kenduri tu.

 Mula2 tengok nama pasangan pengantin, then tengok alamat sbb nak tengok Ckin kenal x orang yg nak kahwin tu... Then tengok lak kat kata2 indah yang disisipkan atas kad tu.

 Hmm.. Ada masalah ni.

Ok..

Then, ushar lak kat satu bahagian. Kalimah2 ni...

. Mai cni jenguk apa yang Ckin nak kongsi. Harap sahabat2 smua buka minda, buka hati dan buka mata... Done!

Ok.. Tengok pulak kat gambar bawah ni...


Baca kata2nya.. Menarik, indah, and susunan ayat yang begitu mempersonakan.. Boleh la nak letak kat status fb kan... Dah tau dah.. n_n

Cuba baca doa tu... Apa yang disebutkan?...


Pastu tengok pulak gambar kat atas ni...

Yang ni ucapan
 "Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh"
Cantik kan tulisan jawinya?.. Mmg cantik..

"Pasni, kita pun nak buat cmtu la.. Buat tulisan lawa2..."
 Pesan siap2 kat designer kad tu kan..

Berbalik pada persoalan sebenar... Sahabat2 boleh jamin kat Ckin yang kad tu akan disimpan oleh sahabat-handai or sanak saudara sahabat2?... Maksudnya, bila orang dpt kad kenduri tu, rasanya orang akan simpan sampai akhir hayat ke?... Fikir balik naa..

Tak mungkin. Kalau kawan2 rapat, maybe akan smpan buat kenang-kenangan... Tapi bagi yg kurang kenal.. agak2 depa akan simpan dak?.... Hmm?

Maybe...
Tempat pertama kad kenduri tu akan disimpan adalah dlm tong sampah.
Kedua, jadikan as bahan tulis2 or renyuk2.
 Ketiga, bagi kat anak buah or anak sendiri untuk main sbb lawa kan.
Keempat? Kelima?

Kita boleh yakin dengan 100% yang kad tu takkan dibuang?... Nope. Pasti akan dibuang. Lagipun buat apa nak simpan. Nanti akan ada lagi banyak kenduri yang akan mengundang kita. So, apa pentingnya kad tu?

Tak faham lagi?...

 Cuba tengok balik kat kad kenduri tu. Ada kalimah Allah kan? Kalimah Allah tak boleh buat main-main tau. Semua orang Mukmin tau tentang ni... Orang Islam ada yang tau tp buat2 tak tau. Sebagai seorang mukmin, kita dididik untuk menghormati dan mengagungkan nama Allah. Begitu jugak dengan kekasihNya, Nabi Muhammad dan jugak yang lain-lain.

Tapi, bila kita turut buat benda ni, bermakna kita dah tak hormat kat Allah, right? Ayat2 tu merupakan doa untuk pengantin. Digalakkan kita mendoakan pengantin bagi kebahagiaan pengantin. Yang salahnya, bila kad tu dibuang...

 Jangan mengelat ye.. 
Maybe ada yang akan cakap,
 "Tak best la tak letak kalimah2 tu. Tanda islamik tu! Mana boleh tak letak...haish"

Kalau rumah tangga tak bahagia, jangan salahkan Dia ye..
 Fikir sedalam-dalamnya apa yang kita dah buat tu..

Jadi, cara nak cegah daripada nama Allah lebih banyak bersemadi kat tong2 yang tak bagus, wajiblah kita menggantikan kalimah2 tu dengan kata2 yang lain. Dlm internet, blog, banyak sangat kata2 indah untuk pengantin. Dalam lagu nasyid pun ada.

 So, pilih ja. Bagi yang dah buat kad tu, mintak ampun kat Allah sbb kita ni jahil.. Sbb lain kita ni jugk lemah. Manusia yang mudah lupa. Kita tak check dulu. Benda dah jadi, jangan pulak kita ulang lagi, ye dak?

Benda ni terlintas kat fikiran agak lama. Skarang ni baru nak publish. Moga2 kita akan mendapat kesedaran melalui ni. Lepas ni, kalau nak berkahwin, or ada shbt2 nak kawin, tegurlah...
Jangan biarkan depa tu macam tu ja tanpa tegur. 

Tanya kat depa, 
"Kad kenduri hang tu ok x? Boleh nak tengok draf nya?"

Dapat pahala tu bila kita care about benda2 ni.
Kita nak sedarkan orang ramai yg perkara sekecik2 ni pun Allah kira tau. Ingat tu!

Bagi yang tau, sebar2kan.. jangan diam ja. Kalau boleh, gi check kat kad2 kenduri kat rumah tu. Kalau ada nama allah, gunting or hapus dengan cara yang terbaik yang dianjurkan oleh Islam. Ataupun boleh simpan. Dalam tafsir, or mana-mana tempat.

Sekain, wassalam...

p/s : Alang2 dah cakap bab kawin, masuk abih kpd bnda yg paling kecik pun.. Ada manfaatnya jugak tu..
n_n


15 Comments:

aSmiDar October 29, 2010 at 1:37 PM  

emmm...bagus ckin ni alert ngn benda2 macam ni..tol jugak kan..dah baca buang je kad tu...abih tu gane eh??

Ckin Kembaq October 29, 2010 at 1:45 PM  

Kak Ieda,
caranya adalah kita merajinkan diri kita utk koyak or gunting kat part2 tu, then bakar and hanyutkan ke sungai ke, or tanam kat tmpat yg org tak gi selalu kat sana...

Bkar semua pun boleh..

Yg lebih pnting, pencegahan awal, maklumkan pada desingner tu. Mgkin dyorg tak pasan kot or tersilap..Think positive... n_n

NurHeaRt October 29, 2010 at 2:22 PM  

ya la ckin..baru cek perasan..syukran ckin..lepas ni x nak la buat kad yang ada kalimah Allah..bukan tak nak buat, tapi ada banyak lagi cara untuk buat kad kan^^,

SDS October 29, 2010 at 2:25 PM  

btul jgk tu...x pernah terfikir plak...

nabil_potter October 29, 2010 at 2:39 PM  

barakallahulakuma wabaraka 'alaikuma wajama'baina kuma filqair

Ckin Kembaq October 29, 2010 at 2:53 PM  

NurHeart,
Yup,pasni kna lebih berhati2 and care too much about this.. Cek mengingatkan diri cek n shbt2 jugak.. n_n

SDS,
Dia dah ilhamkan pd kita,so kena sebar2kan, ye dak.. v^_^

nabil_potter,
Kena tukar tu...bukan dtujukn pada sy,tp mreka. Baarakallahum wabaraka'alaihum wajama'bainahum fi khoir. Amin. =)

iqbalsyarie October 29, 2010 at 6:34 PM  

erm... bagus. ramai yang tak sensitif tentang perkara ini sebenarnya.. moga semua beroleh manfaat yang banyak melalui penulisan ini :)

Mari menjadi manusia

Latest Post : Kita Tidak Hipokrit!

Anna Boleyn October 30, 2010 at 11:02 AM  

yep yep ada terfikir jugak hal ni sebelum ni. mmg baisanya kad kahwin orang buang. huhu

chairooL ruLez October 30, 2010 at 4:41 PM  

hohooooo...sok kawen jmput pakai SMS dgn email je..tak pon jmput time blogwalking... =p

Jo Qusary October 31, 2010 at 12:07 AM  

kad kawen wajib buat ke kalo org tu kawen? pakai emel takleh ke?
garu2 kepala...

Ckin Kembaq November 1, 2010 at 8:27 AM  

iqbalsyarie,
insyaAllah..mana yang patut, kita ikut kan?... Yg tak bgus, kita tggalkan.. n_n

p/s : moga pasni lebih rmai yg peka kan.. n_n

Anna Boleyn,
Kalu org simpan pun, sbb kad tu dari kwn2 rpt or sbb ianya cantik..

p/s : mcm cek la..cek smpan kad sbb cantik..hehe tp last2 buang jugak.. n_n dulu la..

chairool ruleZ,
hehe..lagi sng..jimat.. Chup!
Org kmpung pun da pakai wifi skang ni kan?...buat je banner bsar2 and wat announcement cam ekspo tu..lagi mudah..hehe

p/s : sanggup ke? n_n

Jo Qusary,
kad kawin tu rasanya adat kot..mmg lazim dr dulu till now..cuma org dulu2 pakai mulut by mulut saja.. n_n

p/s : email? memikir jugak.. n_n

f_aRa_aINa989 November 1, 2010 at 9:52 AM  

nice...lepas ni kalau nak kawen kena alert ckit bab2 ni...hehehehe..

Ckin Kembaq November 1, 2010 at 10:13 AM  

fara aina,
yup..kna lebih care kan?.. n_n

Ckin Kembaq November 1, 2010 at 10:14 AM  
This comment has been removed by the author.
Anonymous,  March 14, 2012 at 2:36 PM  

Informatif dan persuasif.

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP