Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Sakit... Kawan Dah Keracunan... Ckin? ::.

Wednesday, October 27, 2010

Assalamualaikum...
Ckin amik masa sat ja nak update blog hari ni. Sbbnya Ckin ni ngah rush untuk buat laporan praktikal nih... 
Tak boleh lengah2 lagi.. Sebulan ja lagi nak abis praktikal...

Tadi, baru tau yang kawan praktikal Ckin tu kena keracunan makanan. Dua hari dia tak mai keja tau... 
Ckin lak, hari ni cirit-birit... 

Alahai... Sakitnya... Luar dalam sakit... 

Tadi pun ada rasa lagi nak gi toilet, tapi tak sanggup dah nak pi.. Rela tahan dari masuk toilet....

Sapa yang penah cirit-birit tu tau la rasanya bila dah keluar dari tandas kan?... 

Hari ni punya penangan lagi dahsyat... Kena duduk, then berdiri.. 
Perit ja rasa nih... Berjalan lagi la.. 


10 Comments:

Ameen Muslim October 27, 2010 at 2:14 PM  

first things first, syafakillah ya ukhti. brsyukurlah krn derita sakit ni menghapuskan dosa2 kecil yg prnah dilakukan.

kedua, sy dulu pun prnah jgk sakit cmni, trbeli air x masak dr gerai tepi jalan. apa yg sy buat, mkn ubat dan kurangkan makan (pasal x selera).

Ckin Kembaq October 27, 2010 at 3:30 PM  

Syukran 'alaik... Moga akan cpt smbuh..InsyaAllah tu yg sy harapkan..

Sy ni tak tau punca lagi..mybe sbb kelmarin mkn roti jala yg mak cik kt pjbt bagi kot.. Mmg krg mkn..Pasal tak thn sakit.. Kalu boleh nak berdiri ja..Tak mau duduk..

p/s : Tp lapar jugak bila mkn skit..alahai.. n_n

.:: dieylah :: October 27, 2010 at 3:47 PM  

kesian nyer..sabaq na...
sama la kita.ngah rushing wat report..presentation slide...sistem x siap2..aiseh... ^_^

Jo Qusary October 27, 2010 at 4:28 PM  

cirit-birit... kandungan air akan menjadi cepat berkurangan dlm badan, air tak akan diserap oleh sel darah dgn sempurna bila usus lemah...

pergi ke doktor, dia akan bagi ubat antibiotik dgn codeine phosphate... kalo dia bg ubat arang tu amik la ikut waktu...

rehat. minum air perlahan2. elakkan makanan berminyak, berlemak, kafein (spt kopidan air gas) dan mengandungi gula tambahan/perisa tambahan. makan benda yg ada kanji spt kentang bakar, nasi, roti, lobak kukus dan sebagainya...

Ckin Kembaq October 27, 2010 at 4:40 PM  

Dieylah,

Yup..tq naa..care gak..ahakz Cek kena wat 2 report detail lak tu..satu utk pejabat,satu g utk poli.. n_n

Jo,

Tq atas makluman.. Sy akan try..
Macam doktor dah..n_n

Ckin Kembaq October 27, 2010 at 4:41 PM  

Dieylah,

Yup..tq naa..care gak..ahakz Cek kena wat 2 report detail lak tu..satu utk pejabat,satu g utk poli.. n_n

Jo,

Tq atas makluman.. Sy akan try..
Macam doktor dah..n_n

Anna Boleyn October 27, 2010 at 7:20 PM  

huhu pergi klinik la amek ubat. nnti terbantu nak buat report praktikal tu pon tak senang. wish u get well soon .:)

SDS October 27, 2010 at 8:29 PM  

1st thing is selamat menjalani sisa-sisa akhir praktikal...

2nd is setuju dengan ameen muslim, sakit boleh menghapuskan dosa-dosa kecil.

last is, sabar dengan setiap dugaan-Nya kerana Dia tidak akan menduga seseorang jika seseorang itu tidak mampu...

Ckin Kembaq October 28, 2010 at 7:53 AM  

Anna Boleyn,
InsyaAllah..report?..agak la..sbb nya jadi tak sng duduk..hehe tq naa..Skang ni ngah kawal makan..n byk minum air.. n_n

SDS,
InsyaAllah praktikal lebih krg 3 miggu je lagi..
Yup..peringtan bagi yg terlupa..sakit tu tanda Dia syg kat kita kan..Sbb sy mmpu hadapinya,tu yg dugaan tu dtg..kan..n_n

Ibnu Mutalib,
InsyaAllah..Amin ya rabbal 'alamin.

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP