Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Tudung Rahib? Benar ataupun Tidak? ::.

Wednesday, October 13, 2010

Assalamualaikum sahabat2... 

Ckin nak maklumkan mengenai entri yang Ckin post kelmarin tu.... Okeh.. Kena baca lagi sekali naa.. Ada smething yang Ckin tak mau sahabat2 Ckin terlepas pandang walaupun sedikit... Isinya lain ckit dari kelmarin hasil tunjuk dari shabat blogger... 

Baca smpai habis naa.. 

PENTING ni.. 

Ckin amik artikel ni yang mengisahkan tentang persamaan antara tudung express yang banyak dipakai oleh kalangan perempuan dengan tudung rahib daripada sahabat blogger Ckin iaitu : 


Actually, semua orang kena tau tentang benda nih... Maklumat ni bukannya palsu dan Ckin post di sini bukan atas dasar suka-suka okeh.. Ingat tu... 

Ianya adalah peringatan oleh Allah melalui akal yang dikurniakan olehNya untuk berfikir bagi tujuan kepentingan diri dan juga orang lain... Ingat ye... Kalau ada yang buat2 tak nampak, ataupun buat2 tak tahu... Itu terpulang pada mereka... Yang penting, ilmu dan kebenaran dah sampai.. 

Siapa yang nak berubah? 

Sahabat? Ckin? InsyaAllah.. Ambillah yang mana yang baik dan jadikan iktibar dan panduan dalam hidup... 



-- Contoh --






Tudung terlalu singkat dan tidak menutup dada sehingga menampakkan bentuk badan


Tudung singkat dan menampakkan susuk tubuh..inilah fesyen tudung yang selalu dipakai hari ini..tudung sekadar menutup kepala dan rambut..tapi bentuk tubuh yg lainnya masih jelas kelihatan..



Firman Allah s.w.t,
“Dan berilah peringatan serta amaran kepada kaum kerabatmu yang dekat”.
 (Surah asy-Syu‘ara’: 214)


Okeh.. Sahabat blogger Ckin jugak, namanya Hikari ada bagi satu link nih.. Maybe dia suruh Ckin check balik tentang apa yang Ckin bca.. Hal itu menyebabkan Ckin ubah ckit entri kali ni.. For hikari, tq atas makluman... n_n


Kalau nak melawat Hikari, sila klik :


Hikari 


Hikari ni ada bagi link seorang blogger yang ada bagi lagi secara detail tentang pemakaian tudung nih.. Mungkin lebih detail... Sahabat kena tengok jugak ok...


Boleh lah klik pada :


Ustaz Love

Haa.. Dah baca dengan detail kan?... So, Ckin cuma nak berpesan..
Memandangkan terlalu banyak sangat fesyen ni, maybe ada yang kurang selesa dan akan berfikir banyak kali nak tinggalkan benda ni... 

Sebelum tu, meh kita tengok, kenapa Allah melarang kita pakai tudung singkat2 ni?...

Semua dah tau kan yang di dunia ni Allah jadikan dua jantina yang  berlainan... Lelaki tertarik kepada perempuan. Why? Sbb kecantikannya jugak kan?.. Sbb tu Allah perintahkan kita menjaga pandangan...
Tapi, kalu dah ada depan mata, takkan tak mau tengok, ye dak?.... 

Mulalah nak cakap, ni rezki kami...Haish..Astargfirullah... Yang bukan hak kamu, jangan sesekali kamu sentuh naa.. Nak topup dosa eh?.. Tak bagus tu.. And haram ye.. Jangan buat...

Statement di bawah, pernah dengar??

"Perempuan adalah fitnah dunia"

"Lelaki akan tertarik kepada wanita apabila dia melihat pada bentuk tubuhnya yang menggiurkan"

"Punca kejadian rogol adalah berpunca dari perempuan yang pakai seksi2.. Mana lelaki boleh tahan"

"Kenapa la kamu (perempuan) pakai cam ni? Aku tak boleh tengok la.. Seram sejuk"

Cuba gi berdiri depan cermin, check balik... 

Check kiri kanan, depan, belakang, atas, bawah sahabat2... 
Tarikan lelaki? Anda tahu di mana...kan? Tak perlu la Ckin nak explain bulat2 kat cni.. ckup la anda sbgai manusia yang ada nafsu memahaminya... Yang penting, adakah sahabat2 btul2 menjaga keaiban diri sahabat2?... 

Yes or Not?

Sbb tu Allah suruh pakai tudung bawah dada... Yang 'itu', adalah tarikan utama cik kak ye.. Tipula kalu tu bukan daya tarikan utama... 

Ok la.. Tak mau dah tulis panjang2... Kang malas baca lak kan..hehe 

Bagi yang dah tau kebenaran, sebar2kanlah naa.. Jangan diam je... 

p/s : Ckin menyebarkan, anda sebarkan.. Moga akan mndpt kebaikan.. InsyaAllah... n_n

14 Comments:

NurHeaRt October 13, 2010 at 3:40 PM  

alhamdulillah cek terhindar dari pakai mcm tu^^,

Allah sudah sediakan cara menutup aurat yang paling baik..senang dan tidak menyusahkan..so, buat apa mau susah2 kan..beli tudung beratus2 harganya tapi tidak pun menutup aurat..hmm,..tiada guna juga T_T

sedey tngk muslimah sekarang ni kan ckin ...

Fikri October 13, 2010 at 4:56 PM  

thumbup.. tahniah ckin sbb xpkai tudung cm2. :D

hikari October 13, 2010 at 6:07 PM  

http://ustazlove.blogspot.com/2010/09/haram-tudung-berbutang.html

-sds- October 13, 2010 at 6:12 PM  

da ramai tengok perempuan sekarang pakai tudung mcm nih...diharap entry ni sedikit sebanyak menyedarkan mereka yang masih mengamalkan pemakaian macam nih..

d_tieah October 13, 2010 at 9:58 PM  

Aiyooo..
Tdg selalu singkat..
Tp salu gn sweater/caldigan/jacket..
Huhu..

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 7:58 AM  

NurHeart,

Alhamdulillah..tudung yati tu lagi senang..tak payah nak pin byk2 kan..hehe

Alahai,bila lah nak dpt kekuatan nak pakai tudung labuh bulat ni...hmm Tunggu aja la..insyaAllah akan pakai jugak nanti bg ganti tudung segi nih..n_n

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 7:59 AM  

Fikri,

Tq..tak selesa maa pakai..kalu kat dlm rumah ok la..or pkai sweater..org lain tak nampak.. n_n

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 8:02 AM  

hikari,

dah tengok penjelasan tu..insyaAllah akan diedit untuk pemahaman yg lebih luas..

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 8:03 AM  

sds,

Dlm blog yg hikari bg link tu,untuk mengelakkan fitnah..jadi tak spatutnya pakai...kalu mmg menyerlahkan bntuk leher,mmg perlu dijauhkan...

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 8:04 AM  

d_tieah,

ngan sweater, ckin pun pakai gak..sbb org tak nampk..lgpun sbb ride motor kan..sng ckt..n_n

Acik fosilmitra October 14, 2010 at 1:46 PM  

Salam,

Terima kasih kerna sudi bertandang ke teratak buruk acik...

Wassalam.

aSmiDar October 14, 2010 at 3:19 PM  

Mmg trend dah sekarang pakai macam tu..
eda yg pakai labuh ni dorang cakap suka pakai labuh..
pdhal kita bukan saje2..
kalau pakai pastu nampak dada..pastu cekik plak kat belakang kemas2...tak de fekdah kan...
huhu

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 4:47 PM  

Acik fosilmitra,

Wkmslm,

Blogwalking..boleh diupgrade..any help,just ask naa.. n_n

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 4:48 PM  

Kak Eda,

btul tu...lagi menyerlahkan..

Yang dinamakan tabarruj..hehe

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP