Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Ckin Ada Ibu Susuan. Sahabat2 Ada? ::.

Thursday, October 14, 2010

Assalamualaikum.... 
Kelmarin Ckin post about tudung express... Harap sahabat2 faham la naa apa yg nak Ckin smpaikan tu.. Kalu nak, sahabat2 boleh selidik sendiri melalui pakar2 agama naa.. Ckin hanya menyampaikan..

Okeh.. 

Hari ni, nak story ckit tentang Ibu Susuan... 



Sahabat2 ada??

Haa.. Alkisahnya, nak gtau la kan, Ckin ada Ibu Susuan tau... Tapi, ibu susuan Ckin dah meninggal dunia iaitu mak saudara Ckin sendiri.  Ckin panggil kat mak sedara Ckin ni dengan gelaran Mak Ngah... 

Macam mana boleh jadi ibu susuan ni?.. Citernya mcm ni. Dulu, waktu Ckin and Ckak kecik2, arwah Mak Ngah jaga Ckin and arwah Tok Wan jaga Ckak... Sbbnya?

Sbbnya mak and abah gi keja la..hehe Tapi, disebabkan Ckin ni duduk ngan arwah Mak Ngah, so bila balik rumah, Ckin ni wangi la.. sbb arwah Mak Ngah mmg jaga Ckin btul2... Yang Ckak pulak, bila balik umah, comot2 la.. Sbb biasa la.. Tok wan la katakan.. Main pasir... Haih.. Macam2 time budak2 dulu... 

Act, Ckin ni tak ingat sgt zmn kecik2 dulu. Tapi, mak yang story kadang2 tu.. Bila ingat balik, rasa nak tergelak. And klakar je.. Why? Ye la, dah perbezaan tu nampak sgt kan.. 

Ckak penah gak cakap kat Ckin yang Ckin ni tak pa la, arwah Mak Ngah jaga, mmg wangi.. Yang dia? haha Faham2 la kan.. Budak2 mana reti apa kan..

Apa yang pentingnya, aurat Ckin and anak2 Mak Ngah tu macam aurat ngan adik-beradik Ckin sendiri. Bila depa mai umah Ckin, tak payah pakai tudung pun tak apa.. Tp, Ckak kena pakai.. n_n Sbb dia bukan anak susuan arwah Mak Ngah... Special kan?...Waktu kecik2 dpt susuan daripada dua orang ibu.. sorang mak and sorang mak ngah... 

Sekarang ni, nak tanya, sahabat2 ada? 

-- Ni bukan susu ibu naa... --
Kalau ada tu mmg untung, and satu lagi, bila ibu susuan kita meninggal, bermakna doa kita untuk ibu susuan kita tu smpai padanya di sana sebab kita dah ada pertalian darah dengan ibu susuan tu... 
InsyaAllah... 

Apa yang Ckin mampu balas la ni pun adalah dengan berdoa moga diampunkan dosa2 nya yang lalu dan dimudahkan di 'sana'... 

Amin..

p/s : Yang ni satu lagi kelebihan dalam diri Ckin.. One, I have a Twin, Second, I have Maternal Milk....

Alhamdulillah...

14 Comments:

Jo Qusary October 14, 2010 at 1:52 PM  

Teringat kisah Nabi Muhammad dgn ibu susuannya Halimatus Saadiah :)

Haryati October 14, 2010 at 1:53 PM  

Alhamdulillah..

cek tak ada ibu susuan...hehehe...
tp nda apa la juga kan^^,

mesti best kan^^,

aSmiDar October 14, 2010 at 3:16 PM  

JAdi Ckin dgn sepupu tu dah jd adk beradik dan tak boley kawen..juga tak batal air sembahyang kan??
eda pon jadi maka susuan kepada ank sedara..sennag bil besar nnti...kan..:)

mR Gee.!! October 14, 2010 at 3:18 PM  

ibu susu..
-kebiasaan nye jadi bile kandung xde atau kekurangan susu..

-atau ibu terpaksa ambil ubatan yg bimbang bleh jejaskan kandungan susu. yg tidak bagus utk baby..

-ibu dh meninggal..

-ibu yg kejam(tinggal atau buang baby nye..)

nur anis October 14, 2010 at 4:16 PM  

beruntung ckin ada ibu susuan..saya x de..hihi..

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 4:42 PM  

Jo Qusary,

Yup..beruntung kan?... n_n

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 4:43 PM  

Alhamdulillah...

yup..bila besar tak risau ngat ttg aurat..sng kan?..hehe

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 4:44 PM  

Kak Eda,

Mmg tak boley kawen..ahakz kak eda pun boleh la buat cmtu..hehe dulu sbb ckin ni dijaga oleh mak sedara kan..so,mybe nangis2 je,then bagi je kot..hehe

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 4:45 PM  

mr Gee,

nak tambah satu lagi,

- bila dijaga oleh pengasuh atau orang lain. n_n

Ckin Kembaq October 14, 2010 at 4:46 PM  

nur anis - alhamdulillah..n_n..

nak anak susuan?nanti boleh la jadi pengasuh..kalu bruntung, nati dpt jugak doa dari anak tu.. n_n

Mar October 14, 2010 at 6:18 PM  

alhamdulillah seronok lah ckin,...

Ckin Kembaq October 15, 2010 at 7:53 AM  

Mar - yup..tp ok je..sbbnya Mak Ngah ada dua anak lelaki..sorang masih darjh 5, sorang lagi dah 30-an...n_n

Ckin Kembaq October 15, 2010 at 7:53 AM  

Iqbal,

yup..Dah ada dua kelebihan.. n_n

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP