Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Accident Ngan Shahmi..huhu ::.

Tuesday, October 26, 2010

Assalamulaikum...
Dengan penuh kesedihan, Ckin nak story cket..huhu


Kelmarin accident ngan Shahmi.. Anak buah Ckin tu..
Tapi, tak la truk pun. Accident kecil-kecilan... Cuma jatuh menjunam ke dalam longkang yg ada semak..

Macam mana bleh jadi tu???

Act, macam ni.. Meh nak story cket..

Balik dari keja, Ckin ajak la Shahmi gi kedai nak beli kuih nak berbuka Maghrib kelmarin. Pastu, bawa la naik motor. Ok la.. Tak ada masalah apa pun. 

Cuma, bila time nak balik tu. Macam biasa la, start enjin motor,then masukkan gear. Then, tangan msti la pegang handle tu. Time tu Ckin ngah sembang2 ngan Mak Teih yang jaga warung tu. 

Smpat la beli goreng pisang. 

Pastu, Shahmi dengan slumbernya cakap,
 "Awat tak balik lagi ni?" 

Then, dia pulas minyak.
 Astargfirullah... Istighfar panjang Ckin. 
Pastu bila Ckin brek tangan, dia maybe mengelabah jugak kot, dia lagi pulas minyak tu.....hwaaaaaaaaa Terlanggar ckit motor sorang pakcik yang kebetulan ada kat situ. Ckin ni.... Ketaq kaki dah ni...  Masa terjunam, Ckin sempat tahan ngan kaki smpai sakit la.. Nak putus kasut dah. Pastu tekan brek tangan kuat2... 

Pastu, pakcik yang ada tu tolong angkt motor ngan sorang abang ni yg kebetulan duk round2 ngan isteri n ank dia kot. Turun2 tu, Ckin usap abish apa yg ada kat badan ni.. huhuhuhu Terlalu ketaq yang amat. Kaki Ckin bergoyang. Lemah jantung...

Subhanallah. 

Ckin mmg tak expect benda tu nak jadi. Tak pernah terjadi pun. Alih2 jadi kat Ckin. Pas ucap terima kasih kat pakcik tu, Ckin balik la.. 

Sampai umah, capai telefon, call Ckak, my twin. Gtau kat dia. Meleleh air mata ni sbb takut punya pasal. Kepala dah mula sakit. Sbb terkejut punya pasal la. Pastu, gi mandi and termenung dlm bilik. Duk bayang lagi accident tu. 

Ckin mrh kat Shahmi... Nasib la. Budak kecik kena bgi pengajaran. 
Cakap kat dia,
"Pasni Mak Teih tak mau dah bawak Shahmi naik motor...!"

Then, time berbuka pun, hati tak tenang gi. Time solat pun duk ingat2 lagi. Apa yg pasti Ckin takkan bawa dah dia naik motor ngan Ckin. InsyaAllah. Takut kejadian sama berulang. Sbb dia dah makin nakal skang ni...
Alhamdulillah Ckin okey and dia pun okey. Motor pun ok. 

Syukur pada Allah. 


Pengajaran lagi buat Ckin.
Pada sahabat2, pasni kalau nak bawak budak2 nakal naik motor, hati2 k.. 

Depa akan buat benda yg kita tak expect. Moga sahabat2 akan dilindungi olehNya.. Amin...

Wassalam..

p/s : Mood sedih and terkenang-kenang lagi...

15 Comments:

nur anis October 26, 2010 at 3:02 PM  

ckin sabar ye..budak2, dia x paham lagi..ameklah jadi pengajaran ye..lepas ni kalau g ngan budak2, make sure nak jalan baru masuk gear..bahaya jugak kalau jadi macam ni..take care ye ckin..

SDS October 26, 2010 at 3:08 PM  

malang x berbau an. so knalah berjage-jage slalu...

PIDUT ASiS October 26, 2010 at 3:15 PM  

pergh...bahaya betul tu...len kali kena hati2 ye...nasib baik tak jadi pe2 yang teruk..

Post Terhangat...

Semua Muhammad?

Ckin Kembaq October 26, 2010 at 3:21 PM  

ANIS,

InsyaAllah... Pasni akan lebih care ngan bnda ni..mujur tepi jalan..kalu tengah jalan, ntah jadi hapa..huhu

SDS,

InsyaAllah... Moga akan dilindungi selalu...

PIDUT,

Mujur jugak.. Dia mmg makin nakal n buas sejak usia naik 3 tahun lebih ni..hmm

NurHeaRt October 26, 2010 at 3:27 PM  

Allahu Allah..ckin, sedeynya..cek pun penah juga XCDen..lepas tu sampai sekarang ni x berani bawak moto. cek terheret 50 meter jauh.. Sampai sekarang masih ingat!! x dapat lupakan. Bila selekoh saja, cek akan tkenang kejadian tu. Masa tu cek sorang la. Nak balik rumah dari menjual kuih muih..sangat2 tidak dapat cek bayangkan kejadian tu. Sekelip mata. Motor habis rosak. Mujur mak ngan ayah tak marah!! tapi sampai sekarang cek fobia. Ckin kuatkan semangat ya..cek yakin ckin boleh!!!

Ckin Kembaq October 26, 2010 at 3:34 PM  

Tu la.. Cek risau kat Shahmi ja..
Tau apa yg cek fikir bila motor tu terjunam camtu?

1. Shahmi ok x?
2. Motor ada masalah x?
3. Sapa nak tolong agkat moto..

Yg lain tak ada dah..mcm kosong jak minda nih..Pastu,istighfar aja la byk2 bg tng hati... Cek sakit takpa, jgn dia jadi sakit...huhu

chairooL ruLez October 26, 2010 at 5:43 PM  

saba2..mak pesan dont drink and drive,,hehe

Imddin Ahmad October 26, 2010 at 9:19 PM  

Inilah akibatnya bila suka merempit.... (^_^)

akula October 27, 2010 at 6:50 AM  

salam..pengalaman camni la yang akan mematangkan anak buah awak tu..rasanya lenkali mesti de dah xbuat dah..dah serik..moga ada sikit hikmah disebalik musibah ni :)

Ckin Kembaq October 27, 2010 at 7:49 AM  

chairooL ruleZ,

hehe..drink no, drive yes..ahakz

Imddin,

Mana da merempit.. Tu bawak gi beli cucur pisang tu... Kalu rempit,tak msuk longkang la kan..hehe

akula,

Tu la..Matang?Ntah la..Hrp pasni tak buat cmtu dah. Dia igt main2 tu..Waktu otw balik umah, dia siap ckap lagi kat smua org yg dia jumpa,
"Min accident! Min accident!"

Ngan pelat dia..hmm Nak tergelak pun ada..tp control..n_n

Ameen Muslim October 27, 2010 at 2:18 PM  

byk nyer musibah ckin ni ek (sori, sys baca dr post tas ke bwh, sal 2 baru komen post ni slps komen post 'sakit perut'). ini tandanya, ALLAH syg ckin. pasal 2 diberiNYA ujian byk2. then, panjatkan kesyukuran kpd ALLAH atas limpah kasihNYA.

akula October 27, 2010 at 2:35 PM  

sabar2..mungkin tu la antara dugaan bakal-bakal ibu bapa kelak..insyAllah :)

Ckin Kembaq October 27, 2010 at 3:27 PM  

Ameen Muslim,

Tu la..Ada ja yang mndatang.. Tp,sy ni cpt lupa pada mslh..n_n Ni jtuh motor kali kedua.. Ok lagi.. Kna lbih byk hati2.. Sbgai pgjrn kat sy supaya boleh gtau kat shbt2 yg lain agar lbih careful atas jln..tmbh2 bnda yg kita x jangka.. alhamdulillah...Mmg syukur sbb masih brnyawa.. =)

akula,

InsyaAllah dah ok skang nih... Dugaan bakal-bakal ibu bapa?... Tu tak jadi ibu pun da kena ujian tu..
Preparation for the future right?... n_n

akula,  October 27, 2010 at 5:23 PM  

latihan bakal ibu la tu.kene sabar menghadapi kerenah budak2 :)

Ckin Kembaq October 28, 2010 at 7:54 AM  

hehe..Pengalaman sbgai pengajaran agar lebih berhati2.. n_n

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP