Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Ooo Orang Puang... Faham Ke Tidak? ^_^

Thursday, May 3, 2012

Assalamualaikum semua!

Macam mana dengan entri semalam? ^_^ Jadi, berusahalah untuk menjadi muslimah yang 'seksi' iaitu dengan menutup keseluruhan anggota badan kalian agar terpelihara. Dan, kepada lelaki-lelaki mukmin di luar sana, kalian juga layak untuk mendapat pasangan-pasangan muslimah yang 'seksi' ini, dengan syarat, kalian mestilah turut menjaga diri kalian.

Tajuk hari ni. Loghat Ganu tu. Kalau tak faham tu, kena bagi faham jugaklah naa. Untungnya orang perempuan... Takmau translate-translate. ^_^ Teruskan membaca di bawah sini. ^_^






ooo orang puang ...
mung bangung pagi , mung gerok suami ,
mung ajok suami berjemooh , mung jd makmung ,
mung masok , mung gosok baju suami ,
mung sedie kasut stokeng untuk suami ,
mung kuca tea , mung ato suami ke pitu pago , mung cium tangang ye ...

mung mitok maah ...
mung dok rehak ...

mung basoh baju pulok , mung pon lipak baju ,
mung kene tunggu van ikang pulok , mung beli laok maok ,
mung masok pulok , mung siang ikang ,
mung potong sayor , mung ggoreng ...

mung letih ...
mung dok rehak ...

tengohari , anok anok balik ,
anok tu lepo beg ngate , mung sabo ,
anok tu wak bising , mung redho ,
anok tu wak hhanya , mung senyum ,
anok tu nangih , mung tetak manih ...

mung taboh ...
mung dok rehak g ...

mung hidang makang tengohari ke anok ,
mung tukang suap , mung tukang basuh ,
mung tukang lap , mung tukang kkemah ...

sapa petang ...
mung dok rehak ...

suami pulok balek , mg belari cium tangang ye ,
mg mitok maah , mg hidang ke dye minung petang ,
mung bagi senyumang ke ye , mung hiborkang ati ye ...
mung letih ...
mung nyando tepi meseng nyo ...

garib tibe , mung ajok suami g ddengo kuliah ,
mung sedie juboh suami , mung sarong ppioh suami ,
mung hiborkang lagi , lagi dan lagi ...
mlm tibe , mung jd permaysuri ,
mung bahagiakan suami , mung jd bidadari ...
dengan jalan ninglah mung akang dapak syurge ...

*hebak mung orang ppuang ... :)

p/s: Lelaki dan wanita. Kita ada kelebihan masing-masing yang Allah berikan... Allah kan Maha Adil. Jangan pertikai dan mengeluh. Terimalah dengan hati yang ikhlas dan bersyukur... ^_^ 

16 Comments:

Ym.Bundle May 3, 2012 at 5:03 PM  

bini aku kene baca ni..hehehe..

fuad ansari May 3, 2012 at 6:56 PM  

untung sangat kalau dapat isteri yg macam tu.. (",)

kena banyakkan senyuman, kurangkan leteran.. (",)

Sis AI May 3, 2012 at 8:39 PM  

Hehehe! Kemain lg bro YM!

Apapun, bila bca ni.. Org prempuan.. Unik, dciptakn dgn pnuh ksabaran.. Alhamdulillah, syukur jdi org prempuan..^^

khairul May 3, 2012 at 10:48 PM  

wahai isteri2 ..bacalah

suzie rahman May 3, 2012 at 11:21 PM  

salam ckin.wah entry kite sama hr ni..hihi nice share kn. peace!

Syazwana Mohd Zulkifeli May 3, 2012 at 11:40 PM  

baca post ni sy siap bygkan ayt2 tu dri ustaz azhar idrus lg sbb ganu sngt..hehe

Iman Lurv Islam May 4, 2012 at 10:22 AM  

wah, so sweet...ni rasa nak kahwin ni....yang lelaki, bila dah jadi suami, jgn take for granted...hargai segala hasil kerja bini kita...jgn anggap dorunk mcm hamba abdi plop...hehehe, kita pun kena tunjuk contoh yang baik & bantulah mereka selalu...

Cik FaRiZaM May 4, 2012 at 12:11 PM  

sama-samala kite berubah... insyaAllah

Santri T.P.I.N.I May 4, 2012 at 3:43 PM  

ckin kena translate ni... supaya lebih ramai yg faham, ambe org ganu pahang bohhh...

Cik_Shiqah May 5, 2012 at 6:15 PM  

oh2.. wanita yg brglr isteri, dirimu begitu berharga!

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Bila isteri itu mengerjakan sembahyang lima waktu, berpuasa bulan Ramadan, memelihara kemaluannya dan mematuhi suruhan dan larangan suaminya, maka akan dimasukkan dia ke dalam syurga." (riwayat Abu Hurairah)

Ibnu Darwin May 6, 2012 at 10:42 AM  

nak dapat isteri macam ni kena bermula daripada diri sendiri dulu.. hmm

Ad-Dien May 6, 2012 at 1:01 PM  

menjadi isteri yang taat itu sukar jika tidak ada keimanan dan kesabaran yang tinggi, moga Allah permudahkannya.. Allahu yubarik fik

Abu Luqman May 7, 2012 at 8:53 AM  

Kejam isteri di belasah kerana ..kekasih gelap..jom usar

CCICute Design May 7, 2012 at 10:44 AM  

nice info... yap btol tu.. pengorbanan seorang isteri lebih banyak di bandingkan oleh suami.. kerja-kerja isteri lebih banyak dr suami...jd hargailah isteri-isteri anda.. :)

irwan miswan May 11, 2012 at 9:12 AM  

berbelit lidah nak bace hehe. ape2 pon laki pompuan same hebat. saling melengkapi. gua belom kawen...bile la nak kawen...nak tolong bini masak2 huhu

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP