Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Hari 'Asyura... Apa Peristiwa Di Sebaliknya?

Friday, December 17, 2010

Assalamualaikum.. sahabat2 sihat?...


Ckin alhamdulillah sihat.. Cuma sakit perut. Masuk angin..huhu tak pa la.. It's okay..hehe
Haa.. hari ni memang happy bangat la... Tau napa?... Sbabnya tiba2 laptop Ckin boleh connect internet. Padahal Ckin tak penah pun daftar kat Poli ni, tapi tiba2.. Alhamdulillah sangat-sangat.. hehe

10 hari lepas ni ada join Program Maal Hijrah...

Ckin nak story tentang apa ni?.. Haa.. Tentang Hari 'Asyura. Sahabat-sahabat ada berpuasa sunat hari 'Asyura semalam?... Kalau ada yang puasa, alhamdulillah. Moga mendapat berkat dan keampunan dariNya. Amin Ya Rabbal 'Alamin. Semalam ada buat Program Berbuka Puasa Hari 'Asyura di Pusat Islam. Alhamdulillah ramai la jugak. Makanan pun sedap2 belaka. Giliran muslimin Kelab RAPI yg masak kat P.I. Tiap2 hari Isnin giliran muslimat pulak yg masak... Insyaallah. 

Haa... Sahabat berpuasa sunat ni, tapi tau ka rahsia di sebalik kisah yang berlaku pada Hari 'Asyura ni? Hari ni Ckin nak bercerita tentang kisah2 yang berlaku pada Hari 'Asyura. Kalau ada sahabat2 yang dah tau, anggap la post kali ni sebagai medan untuk refresh balik ingatan kita. Ilmu ni kena ulang-ulang, baru akan ingat, ye dak?...

Ckin ada search kat Internet, cari2 la kisah di sebalik Hari 'Asyura ni, alhamdulillah jumpa akhirnya... n_n

Boleh la baca kat bawah ni naa..

  • Allah jadikan 7 petala langit dan 7 petala bumi.
  • Allah jadikan bulan,bintang,matahari dan cakrawala.
  • Allah jadikan Arasy,Loh Mahfuz,Kalam dan Malaikat.
  • Allah mencipta Nabi Adam Alaihissallam.
  • Allah menjadikan Siti Hawa.
  • Allah menjadikan Syurga.
  • Dimasukkan Nabi Adam ke dalam Syurga.
  • Taubat Nabi Adam diterima Allah.
  • Nabi Noh diselamatkan oleh Allah keluar dari bahtera setelah bumi tenggelam selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim dilahirkan dan 10 Muharram juga Baginda diselamatkan Allah daripada pembakaran Raja Zamrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Pengelihatan Nabi Yaakob yang buta dipulihkan oleh Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan oleh Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan setelah berada didalamnya selama empat puluh hari dan empat puluh malam.
  • Laut merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa bersama pengikutnya daripada tentera Firaun.
  • Firaun dan pengikutnya tenggelam kedalam lautan tersebut.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah Kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah mencipta alam dan menurunkan hujan.
Dah baca?... Banyak kan kisah-kisah di sebaliknya?... Allah Maha Mengetahui segala-galanya... Tiap yg berlaku pasti ada hikmahnya and terpulang kat kita nak ikut yg mana baik atau nak ikut yg buruk.  

Actually, ada macam2 dalam fikiran Ckin ni. Semua nak masukkan ke dalam ni. Nak kongsi dengan sahabat2. Tp, apakan daya. Hanya pada waktu yang diizinkanNya baru Ckin akan dapat tengok blog ni tau.


By the way, pesanan Ckin,

JANGAN KITA MENGHALALKAN PERKARA YANG SEMEMANGNYA TELAH DIHARAMKAN KE ATAS KITA.

p/s : Peringatan untuk diri sendiri dan juga sahabat2 yang baca post Ckin ni. Mungkin kita tak sedar apa yg kita buat tu adalah salah, mungkin juga kita sedar. Kalau hitam, hitamlah. Kalau salah, salahlah. Bukannya boleh dibuat main2...



4 Comments:

zanck December 17, 2010 at 10:45 PM  

subhanallah,, betapa besarnya ganjaran orang yang melaksanakan segala anjuran2 pada waktu tersebut..


visit me, please..
SyukraN..

Ckin Kembaq December 17, 2010 at 11:06 PM  

InsyaAllah..

Org2 yg sedar akan buat apa yg dia rasa patut buat.. n_n

p/s : InsyaAllah menyusul..

Jo Qusary December 18, 2010 at 2:18 AM  

itu la dia citer di sebalik hari asyura... :D

p/s: kalo perut masuk angin, mungkin sebab makan tak ikut waktu... amalkan bawak roti ke mana2 spt org Arab selalu buat agar dpt jaga perut...

Ckin Kembaq December 18, 2010 at 11:25 AM  

Jo Qusary,

Yup.Itulah.. Banyak, tp ada gak yg baru tau.. Kena banyakkan lagi kajian.. n_n

p/s : Yup.. Betul la tu. Nak lega ni amik time yg lama..Ummi dah bagi ubat gastrik..alhamdulillah ok ckit.. tq naa..

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP