Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Derma Darah... Alhamdulillah... 1st Time.. n_n

Wednesday, December 22, 2010

Assalamualaikum... Sahabat2 chat? 

Ckin alhamdulillah sihat walafiat wa lepat liat..hehe Kemarin, 21 Disember 2010 (Selasa), Ckin gi derma darah yang dianjurkan oleh pihak Hospital Tuanku Fauziah, Perlis. Actually, tak niat pun nak pi derma darah tu, tapi tiba2 ternampak ada meja pendaftaran kat JKE. Ckin and kawan pun pi la sana. Mula2 tu sedara2 kat situ suruh timbang berat untuk dimasukkan ke dalam borang tu. Ckin pun timbang la.hehehe 

Tak sangka, baru masuk ke Poli selama lebih kurang sebulan, berat dah naik 1.5 kg..hahaha Maknanya berat Ckin 50 kg le. Relax la.. Dengan berat tu jugak Ckin boleh menderma kan. kalau kurang, kang tak leh dah nak menderma...And tak ada salah2 kesihatan sama ada luaran atau dalaman. Ada kawan kelas yang tak boleh menderma darah pasal dia tu batuk. Kesian kat dia. InsyaAllah nanti ada lagi dia derma lagi la kot noh.. Moga2 dia dimudahkan... 

nak derma darah kena ada prosedurnya. Org yang kotor darahnya pun tak boleh jugak menderma walaupun dia nampak sihat dari segi fizikal. Haish... Lawakla bila doktor tu soal maklumat yg terlalu peribadi..hehe Tak pernah dibuat tuan punya badan deh..haha

Effectnya?... Nothing. But feel better than before. Cuma sakit lebam kat hujung jari. Sebab kan depa amik darah kat hujung jari nak test kan..huhu Pantang disentuh. Ouch! Sakit. Harap2 sat ja la noh.. n_n

Yang penting niat kita. Bukan jumlah darah yang didermakan. Ckin post ni bukan dengan tujuan untuk menunjuk-nunjuk, tapi cuba fikir balik, darah kita digunakan oleh orang yang memerlukan dan kita sedekahkan darah tu, then dia dapat menyambung nyawanya bagi tujuan lebih beribadat kepada Allah. Bukankah tu merupakan pahala yang berterusan?... 3 amalan yang tidak akan terputus apabila seseorang anak Adam meninggal, antaranya adalah sedekah. Sama2 fikirkan naa..

Pesanan Ckin,
KALAU KITA TAK MAMPU NAK BUAT BANYAK AMALAN KEBAJIKAN, 
CARILAH SESUATU ALTERNATIF YANG MANA APABILA KITA MELAKUKANNYA, 
KITA AKAN MENDAPAT MANFAAT

Wassalam.

7 Comments:

baincardin December 22, 2010 at 12:39 PM  

Derma darah mmg byk manfaatnya.:)

puteri cahaya. December 22, 2010 at 2:40 PM  

ala, kak pu3 xleh derma darah!:D cedih... sobsob..

Ckin Kembaq December 22, 2010 at 9:31 PM  

baincardin,

InsyaAllah.. n_n

puteri cahaya,

napa akak?...hehe

Imddin Ahmad December 22, 2010 at 11:08 PM  

Sya belum pernah derma darah..
Apa yang Ckin rasa selepas itu?
ada kesan?

Ckin Kembaq December 22, 2010 at 11:28 PM  

Alahmdulillah tak rasa sangat.. Cuma sakit kat hujung jari 2 hari kot.. n_n

Yang lain , ok je kot..

khairul December 23, 2010 at 12:15 PM  

seumo hidop sy belom derma lagi..takut la

Ckin Kembaq December 23, 2010 at 4:16 PM  

khairul,

Ni pun 1st time dlm hidup tau.hehe Jangan takut. Bukannya kita rasa pun darah tu kluar..n_n Yg pnting niat kita betul2 nak tlong org lain yg memerlukan..

p/s : Apa kata nanti try tengok kat mana2 tmpt.. InsyaAllah boleh punyala..hehe

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP