Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

My First Doodle ^_^

Tuesday, December 13, 2011

Assalamualaikum semua!

Ckin kembali lagi dengan benda yang baru bagi Ckin. Almaklumlah jenis orang yang minat hal kecik-kecik ni kan... ^_^

Actually, Ckin dah lama berkenan kat benda yang dinamakan Doodle ni. Tapi, still tak jumpa kaedah nak buatnya. Bagi Ckin masih "Newbie" ni, inilah hasil yang dapat Ckin buat. Just for sharing. ^_^



Amacam? Comel tak? ^_^

Ni doodle yang kedua. Baru buat. So, update kat sini dah la... ^_^


Sekurang-kurangnya dah tau sikit-sikit kaedah nak buat. Pasni habisla. hehe Mengadap "sahabat baik" selalulah ni. 

Untuk makluman, Ckin buat doodle ni menggunakan Microsoft Excel, kemudian di'group'kan, dan di'paste' dalam Paint. Seterusnya, dibawa ke Adobe Photoshop untuk dihias. Ckin belajar cara buat doodle dalam Microsoft Excel ni melalui seorang sahabat. Namanya Nurdani. Orangnya agak pakar dalam create doodle dalam Excel. First time Ckin tau yang benda-benda ni boleh buat dalam Excel tau. ^_^ Nak tengok, boleh ke sini : 


Orang masih baru, so banyak lagi kena belajar. Sama jugak waktu belajar guna Adobe Photoshop dulu. ^_^ Pelan-pelan, ye dak? Ckin suka kartun comel-comel ni. Walaupun tak mendatangkan apa-apa faedah, tapi ia tetap cute! ^_^

Jumpa lagi naa. Wassalam.

4 Comments:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail December 13, 2011 at 3:54 PM  

alolo..tiutnye.takpe ckin.usaha tangga kejayaan. =)

Ckin Kembaq December 13, 2011 at 4:30 PM  

Kak Maera,

Cute macam kak maera la tu..haha dlm proses utk gmbar hidup pulak..hehe

nurdani September 11, 2012 at 7:33 PM  

comelnya..senang kan guna excel? hehe. ada masa lapang, kita boleh melukis

Ckin Kembaq September 12, 2012 at 8:09 AM  

nurdani,

bila tengok balik rasa cm kelakar la..haha

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP