Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Tutorial Rapatkan Header Dengan Body Blog

Thursday, December 29, 2011

Assalamualaikum semua!

Bersemangat penuh ceria sebab Ckin nak berkongsi sesuatu. Act, Ckin dah berjaya untuk merapatkan header Ckin dengan blog. Mula-mula agak berputus asa sebabnya bila menggunakan tutorial yang diajar oleh blogger lain, Ckin buat tak jadi. Masih seperti biasa. Sekarang dah boleh dengan header baru yang diletakkan doodle tu. Biasalah. Ckin dah mula minat mendoodle sekarang ni. Setakat tu je kot yang boleh dibuat. Nanti-nanti kalau ada peluang, Ckin akan buat lagi. InsyaAllah. Ckin nak buat sedikit tutorial kepada mereka-mereka yang macam Ckin ni. Sebabnya template semua blogger adalah tidak sama. Bagi yang rasa sama dengan Ckin, boleh guna kaedah ni naa. Senang sangat. Kena tumpukan perhatian je naa. ^_^

1. Buka Dashboard > Design > Edit Html 
(untuk makluman, Ckin lebih selesa edit guna old blogger interface sebab senang sikit)

2. Then, Download Full Template. Supaya apa-apa hal boleh back-up balik. 

3. Tekan F3 atau Ctrl+F, dan masukkan $headerBgColor

4. Tengok yang kat bulatan merah tu.



5. Pastu, tengok border: 1px solid $headerBorderColor; macam kat bawah ni.


6. Tukarkan dari border: 1px kepada border: 00px. 

7. Seterusnya, tengok pada pada bahagian padding  seperti di bawah ini.


8. Tukarkan padding: 1px kepada padding: 0px. Rujuk gambar di bawah. Ada template yang nombornya adalah berlainan. Jadi, try and error naa. ^_^


Then, preview. 



Kalau jadi, save template. Kalau tak jadi, bermakna tu template lain dari Ckin. Dan kalu tak jadi jugak, boleh search kat google naa. Banyak tutorial yang ditawarkan untuk kalian. ^_^

Selamat berjaya dan selamat bercuti naa. ^_^ Wassalam.

9 Comments:

Cik_Shiqah December 29, 2011 at 4:18 PM  

rajin buat tuto.

cantik header tuh ^_^

Ibnu Darwin December 30, 2011 at 10:11 AM  

tak jumpa pun yang ni..

$headerBgColor

huhu...

~ ALIEN ~ December 31, 2011 at 6:59 PM  

salam...

sorry lmbt reply. psal perkataan newer posts awk yg x kluar tu...saiz gmbr yg awk gunakn trlalu besar. try kecilkn saiz gmbr tu camni...

height='80' dan width='40'

aSmiDar January 1, 2012 at 12:42 AM  

sori dik..xnampak la kat sini ape yang nak diubah n ape yg dah diubah..pending sket akak ni..huhu

Ckin Kembaq January 1, 2012 at 8:06 AM  

Cik Shiqah,

Tiba2 rasa nak buat..hehe tq bangat! ^_^

Kak Maera,

Kak maera lagi hebat.. ^_^

Ibnu Darwin,

mungkin template kita tak sama..try tengok kat sini pulak..mungkin sama ^_^

http://nabiyha-lovalife.blogspot.com/2011/03/tutorial-rapatkan-header-pada-body-blog.html

http://wanhazel.blogspot.com/2011/03/tutorial-rapatkan-header-pada.html

http://nurhafizahpija.blogspot.com/2011/06/tutorial-rapatkan-header-dengan-content.html

khairul,

kalu rajin try naa.. ^_^

~ALIEN~,

Oh..cmtu rupanya..nanti nak tukar gambar lain lah..btw, tq naa... ^_^

Kak Asmidar,

Akak tak nampak? satgi ckin try edit lain..bagi clear sikit.. ^_^

Eira Shaheira November 28, 2012 at 4:58 AM  

Terima kasih , akhir nya jadi juga :)

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP