Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

I've Got Problem. Please help me.. =_=

Sunday, November 20, 2011

Assalamualaikum semua!  


Ckin dilanda rasa gelisah dengan apa yang melanda notebook nih.  So, Ckin harap ada antara sahabat-sahabat Ckin ni yang boleh tolong naa.  Minggu lepas dah 3 4 kali jugak turun bawah kat staf di Insan System, katanya apa yang jadi adalah disebabkan virus.  Dia dah pun clean all the virus in this notebook. Tapi, balik-balik sama jugak.  Haish!  Apalah sebenarnya yang jadik ni Ckin pun tak tau.  Sebelum tu, meh nak tunjukkan apa yang jadi kat notebook Prof Wan ni.  

Yang pertamanya, tengok pada yang Ckin bulatkan merah tu.  Ia akan naik pop-up windows macam ni secara banyaknya.  Namanya tu adalah Developer Tools.  Tak taulah apa puncanya jadi gini.  Bila close, lagilah banyak akan keluar.  So, kesannya payah nak melayari internet dan nak buat kerja.  Then, cuba tengok pada tab window yang bulat kecik sikit tu.  Tu sikitlah.  13 Developer Tools muncul tanpa diundang. Pernah jugak naik sampai 28 kot.  Geram jugak jadi gini sebab tak dapat nak tau puncanya.
Seterusnya, tengok kat sini.  Benda yang sama keluar, kan?  Bila close, lagi banyak kuar.  Bertambah dengan tunjuk codingnya.  
Lastly, kadang tu, kita tak minta pun nak 'save' dokumen yang kita buat, tup-tup ia minta nak 'save' sendiri.  Haish.  Yang ni pun membantutkan kerja sebenarnya.  Tengah-tengah khusyuk buat kerja, duk kuarlah benda alah ni.  Bila tekan 'save', dia kuar.lagi benda yang sama.  Bila tekan 'cancel', pun sama.  

So, dengan penjelasan yang sedikit ni, Ckin harap sahabat-sahabat dapat tolong naa.  Nak tau puncanya.  Dan nak cari penyelesainnya.

Setakat tu dulu.  Nak sambung buat kerja sikit.  

Wassalam.

4 Comments:

Jo Qusary November 20, 2011 at 10:15 PM  

dulu pernah kena problem yg sama, disebabkan oleh virus drpd pendrive member sekolej... last2 tak tau nak buat apa terpaksa reformat drive laptop selepas transfer data2 penting ke hard disk dulu.

Ckin Kembaq November 21, 2011 at 8:16 AM  

oh..virus jugaklah ni..hmm tu la..guna antivirus yang free kan..adeh btw,thanks for sharing..

Ibnu Darwin December 1, 2011 at 5:43 PM  

haaa... !! ni la yg serang laptop sy baru2 ni.. ni virus trojan... klu tk silap la.. adik sy yg tolong bersihkan.. n then lepas tu laptop menjadi makin slow.. nak taknak terpaksa format balik...huhu

Ckin Kembaq December 1, 2011 at 11:24 PM  

yup..tapi bukan laptop saya, tapi laptop bos..hehe bila diamkan dia selama sminggu, dah bolh guna..hehe ntah la..pening betul..antivirus low kot.. ^_^

p/s : bila da format,komfem la not genuine dah..hehe

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP