Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Habis, Nak Amalkan Doa Apa Pulak?

Sunday, March 25, 2012

Assalamualaikum semua!
Curi masa sikit nak post di sini. Hajat di hati ini nak menjawab persoalan daripada Adik Sarah yang dikemukakan tempoh hari. Ini entri sebelum ke Konvokesyen dan raptai esok ni. ^_^ Begini soalannya.


Buat Siti Sarah, Kak Ckin dah tanya pada WADi. Jadi, jawapannya adalah seperti di bawah ni. 

Apabila kita menyebut sesuatu perkara berkaitan amalan ibadah, maka ia perlulah mempunyai dalil dan nas sebagai sandaran kepada ibadah tersebut. Pertama dilihat kepada al-Quran dan al-hadith, apakah ia mempunyai sandarannya.

Silakan mengamalkan mana-mana ayat-ayat al-quran tanpa melebihkan antara satu surah dengan surah yang lain kerana setiap surah punyai kelebihannya tersendiri. Manakala doa, berdoalah dengan doa-doa yang jelas ada sandarannya dari Al-Quran 
(di dalam Al-Quran banyak doa-doa yang difirmankan oleh Allah, diceritakan juga doa para nabi, etc.) 


Adapun doa-doa lain perlu ada sandaran dari hadith-hadith sahih, dan doa-doa yang tidak bertentangan dengan keduanya, Allahua'lam


Begitulah penerangan dari WADi. 

Sekarang giliran penjelasan Ckin. 
Sebenarnya terlalu banyak doa yang boleh kita amalkan. Dan ada juga doa yang tak boleh diamalkan. Jadi, cuma berpesan dan mengingatkan, berhati-hati dan siasat sebarang amalan yang kita amalkan. Itu sahaja. Sebagai contoh, Al-Ma'thurat memang diakui kesahihannya, jadi kenapa tak beramal dengan Al-Ma'thurat sahaja? Tak gitu? Mungkin ada lagi zikir-zikir yang sedia diamalkan, tak salah. Cuma pastikan kesahihannya sahaja. Sebabnya ianya juga mempengaruhi aqidah dan ibadah kita semua. InshaAllah. Ckin menyampaikan. ^_^ 


Sebelum tu, nak share kegembiraan dari adik kita sorang ni. Beliau berjaya memperoleh keputusan yang terbaik dalam SPM beliau. Untuk makluman jugak, Sarah ni ada kembar. Kembarnya dapat Straight A's. AWESOME! Ziarah Sarah di sini:


Kak Ckin bangga dengan adik berdua. Sebab adik-adik ni pun kembar macam Kak Ckin. ^_^

Bahasa Melayu A+
Bahasa Inggeris A-
Pendidikan Islam A
Sejarah A
Mathematics A+
Additional Mathematics A+
Reka Cipta A   *subjek tambahan
Physics A-
Chemistry A
Biology B+
=====================
3A+ 4A 2A- 1B+
=================
Terbaik kan? ^_^ Walaupun kedua-duanya tak sama, tapi sama-sama hebat. Alhamdulillah. 

TAHNIAH ADIK!

Last but not least, minta maaf sangat-sangat sebab tak dapat ziarah kalian semua naa. Ckin sibuk sikit. Sikit je pun. InshaAllah kelak akan datanglah tu. InshaAllah.

p/s : Jom ke Perlis! Kita konvo ramai-ramai.. hoho

22 Comments:

L March 25, 2012 at 3:03 PM  

doa melayu jer senng..=) huhu.. kalau baca yg arab tapi xpaham.. macam org burung kakak tua berckap tapi xtahu apa yg dia cakap.=)

jom tambah ilmu.=)
sambungan haritu..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/babi-puncanya.html

Ckin Kembaq March 25, 2012 at 3:05 PM  

L,

yep..doa melayu paling senang.....and senang nak komunikasi denganNya...inshaAllah... ^_^
p/s : time berjemaah, keluar arab jugak..melayu time sorang2...betul gak..tak phm, rugi..

Siti Sarah Zamri March 25, 2012 at 3:25 PM  

Assalamualikum kak Ckin...terima kasih untuk Entry kali ni....Sarah dah faham dah...terima kasih sbb tolong tanya bg pihak Sarah...
Alhamdulillah, kami berdua dpt result yang cemerlang dalam Spm...

Siti Sarah Zamri March 25, 2012 at 3:27 PM  

Assalamualikum kak Ckin...terima kasih untuk Entry kali ni....Sarah dah faham dah...terima kasih sbb tolong tanya bg pihak Sarah...
Alhamdulillah, kami berdua dpt result yang cemerlang dalam Spm...

syAzAnA March 25, 2012 at 3:33 PM  

salam. terima kasih kerana sharing. :)

Ckin Kembaq March 25, 2012 at 3:38 PM  

Siti Sarah,

waalaikumussalam dik...inshaAllah....
Alhamdulillah dik..banyak2kan ucap syukur padaNya...mudah-mudahan segala urusan slpas ni akan dimudahkan hendaknya..amin... ^__^


syAzAnA,

waalaikumussalam.
ur most welcome... ^_^

Yatie Awang March 25, 2012 at 4:16 PM  

Alhamdulillah penerangan yang bagus ni...yang penting sebelum mengamalkan sesuatu pastikan kesahihannya dulu

Ckin Kembaq March 25, 2012 at 4:19 PM  

Kak Yatie,

alhamdulillah...inshaAllah akak.. ^_^

Ckin Kembaq March 25, 2012 at 4:25 PM  

en. Shafiq,

yer lerr.. ^_^

syamilsynz March 25, 2012 at 5:49 PM  

tahniah buat adik2 yg mndapat result spm dgn baik..

fathiahRAIHANA March 25, 2012 at 6:26 PM  

amboi sibuk pun masih sempat singgah blog fatiah lg. sgt mgharukannnn T^T
hihihi. ya fatiah cbuk ckit kak ckin dua tiga mgu ni. biasa la org stpm. nk hapdet selalu pun tak menyempat. blogwalking apatah lagi -,-"

Dr Hafiz March 26, 2012 at 12:31 PM  

Thanks for sharing this info...

Syira Qahira March 26, 2012 at 3:08 PM  

salam


doa apa yang kita faham itu lebih berkat ;)

O CIKTEDDY March 26, 2012 at 8:22 PM  

doa dr hati lg bagus..Allah tahu ape yg kite nak..jd smpaikan trus dgn beradab =D

suzie rahman March 27, 2012 at 1:26 AM  

salam ckin thx sharing,,terbaekk lah sarah n kmbarnya tu. alhamdulillah..ckin g konvo erk..nnt jgn lupa uplod pic.hihi

Cikgu Ma March 27, 2012 at 9:17 AM  

setakat ni banyak ayat al-quran jadi doa...

cIk JanNah March 27, 2012 at 9:03 PM  

alhamdulillah gud sharing ckin. yang penting doa kita ikhlas dan kita benar2 meminta kepadanNya

Ad-Dien March 28, 2012 at 2:58 AM  

terima kasih atas perkongsian diskusi di forum, enti bawakan di blog, baguslah..

barakallahufik, kulluam wa antum bikhair.

Penjelasan Status Zikir Taubat الهي لست للفردوس أهلا

Haffzone March 28, 2012 at 5:10 PM  

paling penting niat doa tu...:)

Ibnu Darwin March 29, 2012 at 12:05 PM  

betul tu.. yg penting niat... kalau bole kite mesti tau ape yg kite minta.. kn?

Cik Kay Jue May 25, 2012 at 8:25 PM  

macam tu ea... thnks ckin.. :)

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP