Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Duitku Hilang...huhu ::.

Monday, July 26, 2010

Bersabarla ckin...
Assalamualaikum...
Hari ni ckin nak kongsi ckit la...ada dugaan yang agak besar...huhu
Tahu apa? hmm duit PTPTN dalam akaun Bank Islam dah hilang secara senyap sebanyak RM400...
Innalillahiwainnailaihiroji'un...

The story was began with a long journey...but, I try to cut it first...hmm bad english..hehe
Okeh, mula2 camni, ckin pi la kat Maybank kat satu tempat ni and cucuk la kad bank nak ambik duit Ckak nak msukkan dalam akaun Maybank dia utk simpanan semester depan...Pastu try cucuk2 selama 2 kali, tak bleh pun nak bwk kuaq duit tu..hmm sbaq ckin...
Pastu ckin try bwk kuar RM200 dua kali transaction, alhamdulillah berjaya akhirnya... Then, balik umah sbb tak leh nak bank in lagi duit ckak nih...sbb mesin deposit nya buat hal..tak pa la..esok ckin igt nak g Maybank kat Kepala Batas la nak bank in duit tuh...hehe

Pastu esoknya ckin pi la tekan duit, amik RM50 ja la utk buat belanja beli barang cket kan...hehe nak beli stokin, skarf, getah rambut...hehe stokin nih kna beli byk2 cket nanti nak guna waktu urgent kan...alhamdulillah dah dpt port baek punya kat Pekan Ahad yang jual stokin yang tahan lama....kan nak kna pakai selalu kan kan...Okeh, berbalik pada kisah tadi nih...haa..tiba2 ckin teringat nak check bpa jumlah yang ada dalam akaun tu...

MasyaAllah...darah menyirap di seluruh badan nih...ketaq(gementar) satu badan ni...huhuhuuhuhu
Duit ckin sebanyak RM400 hilang sekelip mata dalam akaun...huuuu

Ya Allah..Berilah aku hidayahMu ya Allah...Jika ini ujianMu, aku akan terimanya Ya Allah...

Balik tu, ckin telefon ckak n bagitau kat dia... Menangis ckin nih..duit tu nak guna utk simpanan sem depan...Ckak punya la terkejut...lepas ngadu kat Ckak, ckin telefon Abg Hai pulak..cakap yang duit hilang...Dia kata, "relax...relax...pi kat Bank Islam and mintak transaction..." Okeh abg Hai, pastu tanya Kinah(kakak ckin), kat mana Bank Islam yang dekat..dia siap tanya g nak buat apa..then gtau la yang duit hilang....Kinah dengan pantas  telefon pulak mak..laju sungguh dia...hehe dia mintak no telefon Bank Islam and calling2...then dia suh ckin telefon sendiri...

Then, masuklah top up RM10 dalam nset mak dengan tujuan utk telefon pihak Bank..pastu telefon le..bla..bla...bla....and yang seumpama dengannya...dalam tempoh 14 hari katanya...

Hari ahad kelmarin, ckin g kat CIMB Bank nak check skali lagi, tngok mmg betul duit tu hilang...tak pa la..ujian utk mu...ni mungkin Ilmu dari Allah...insyaAllah..Dia nak bagi pengalaman kat ckin...


Hari ni, ckin g la Bank Islam kat Bukit Mertajam dengan kawan yang praktikal kat sini...dia bawak g sana nek keta dia..alhamdulillah dia nak tolong ckin kan...syukur sangat....

Bila sampai, cakap la kat akak kat kaunter tu yang duit hilang so nak mtk transaction selama sebulan....isi borang then g amik nombor...pastu lak tunggu la...dah dapat transaction tu, tengok la..mmg ada pengeluaran RM400..tapi, mana ada ckin amik...hmm

Pstu gtau kat akak tu, dia amik transaction tu then bagi satu borang suh isi and dia cakap,
"Dik,laen kali simpan tau resit yang urusniaga tidak berjaya tu and dalam tempoh seminggu duit akan masuk semula ke dalam akaun adik"

TERIMA KASIH AKAK..... ALHAMDULILLAH...itu yang mampu ckin ucapkan..terima kasih Ya Allah Ya Tuhanku....senyum memanjang....and lega hati...

p/s : pasni kalu ada kawan yang jadi cam ckin,leh la ckin tolong...kan kan...
       : Niat tak mau tinggal solat sunat Dhuha....InsyaAllah...(murah rzki kan...)


6 Comments:

Ameen Muslim July 27, 2010 at 9:56 AM  

respek dgn ketabahan cik ckin dgn smgt tolong mnolong fmly cik ckin.
ya, mesti ALLAH ada perancangn sendiri atas ujian ini.
sabaq naa... (hehe, pinjam loghat utara cik ckin sat)

Ckin Kembaq July 27, 2010 at 12:24 PM  

yup...alhamdulillah..tolong dengar pun ada..benda penting tu kan..
btul..Allah nak bagi ilmu kat ckin..mmg rasa le pengalaman u..
okeh..pinjam?nak amik trus pun tak pa..hehe

AiZ July 27, 2010 at 12:39 PM  

baguslah ckin maintain sabar dan bergantung pada allah.. kalau orang lain kompem gelabah.. belasah abis ATM machine tu..... baguslah ckin tak macam tu..



Aiz latest entry
Unbelievailable.. haha..Sporting mama buat iklan video khas untuk anaknye

Ckin Kembaq July 27, 2010 at 12:59 PM  

hehe..pada le nak hentam ATM machine tu..kang terbidas balik kot...hehe cuma leh bersabaq ja la..papun tq naa..wah..blog aiz dah bertukar rupa kan..hehe pink..tp ckin suka yg sblm ni..biru dia cantik...

iqbalsyarie July 27, 2010 at 2:34 PM  

so,dapat blik la ni?ya Allah...ngerinya~huhu...

Ckin Kembaq July 27, 2010 at 3:30 PM  

insyaAllah dalam tempoh seminggu ni..mujur..kalu tak,nangis tak berlagu la..hehe

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP