Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Jom Solat Sunat Dhuha! ::.

Thursday, July 29, 2010

Assalamualaikum.
Tiba2 teringat tentang solat sunat Dhuha ni..

Sahabat sekalian tahu kan kelebihan2 solat sunat ni? Antaranya boleh murahkan rezeki dan rezeki tidak putus2 kan...InsyaAllah..

Ckin teringat akan sebuah hadis yang menceritakan ttg sunnah Rasulullah s.a.w. yang kita patut contohi terutamanya sebagai seorang student, seorang pekerja tidak kira di jabatan kerajaan mahupun swasta. Apa kata kalu kita try cari peluang2 waktu nak solat sunat ni kan... sbbnya waktu solat sunat Dhuha ni adalah bermula area pukul 8.00 pagi till 11 pagi.  Sebelum kita mulakan kerja tu, mungkin lebih baik kita mulakan hari kita dengan solat sunat ni kan kan...

Nak mudah lagi? Haa...sahabat2 sekalian bolehlah ambil wudhuk siap2 kat rumah sbelum pergi kerja or g kuliah and mana la tau kan nanti ada ruang free tak payah lah nak g amik wudhuk banyak2 kali kan...Macam seseorang permpuan pulak, better ikut cara ni sbb mudah...nanti mesti bagi banyak alasan. Antaranya, dah pakai tudung la, renyah(susah) la, ambik masa lama la...bla..bla..hmm 

Tapi, hendak seribu daya tak hendak seribu dalih, betul tak?...n_n 

 Daripada Abu Hurairah r.a :
"Kekasihku telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat sunat Dhuha kerana ia adalah solat sunat awwabin dan berpuasa tiga hari tiap-tiap bulan."
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

* al-'awwabin bermaksud orang yang bertaubat.

<< Ingatan Bagi Pelupa >>

p/s : alhamdulillah setakat 2 minggu ni tak tinggal lagi solat sunat Dhuha...

5 Comments:

Hariz July 29, 2010 at 6:00 PM  

Terima Kasih Tips Anda :)

New Entry Prof-Hariz
29 July 2010 @ 2 Month

iqbalsyarie July 29, 2010 at 11:02 PM  

cuba istiqamah...nescaya kita akan dapat rasai kesannya dalam masa terdekat~surely~~
Latest post:Inikah pujian?

baincardin July 30, 2010 at 10:38 AM  

Thank you for sharing! ^_^

*Jom kongsi info tentang 'Sabar Dalam Al-Quran' :)

Ckin Kembaq July 30, 2010 at 10:53 AM  

Hariz > sama2..

Iqbalsyarie > InsyaAllah...istiqamah walaupun sedikit akan dapat ganjaran yang lebih dari Nya..

Sharinginfoz > yup..btul tu..kita kan manusia.. manusia bermaksud orn yg mudah lupa.

baincardin > yup..ur welcome.. n_n

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP