Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Usah Dibenci Pelaku Maksiat ::.

Friday, July 30, 2010



Diceritakan bahawa suatu ketika Nabi Isa a.s. sedang berjalan bersama seorang muridnya.  Tiba-tiba seorang lelaki yang terkenal suka melakukan maksiat mengikuti mereka dari belakang.
Murid Nabi Isa itu menoleh ke arah orang itu dengan penuh kebencian.

Lalu dia berdoa di dalam hati, "Ya Allah, janganlah Engkau himpunkan diriku bersama orang ini".
Nabi Isa tiba-tiba menoleh kepada muridnya dan berkata, "Doamu telah dikabulkan. Allah menerima taubat orang itu dan mengusir kamu.  Pergilah engkau dari sisiku."

Kita sememangnya membenci perbuatan maksiat.  Namun kebencian kita kepada maksiat tidak bererti membenci dan menghina orang yang melakukannya. 

Sering kali sikap negatif sebegini membuatkan orang semakin jauh daripada agama.  Sebaliknya, kita harus membuka hati kita untuk mengasihi lalu memberi nasihat yang tulus kepadanya.
Kelembutan selalunya lebih berkesan dalam mengubah orang lain daripada kekerasan atau penghinaan.

(Solusi Isu 21:29)

Ckin juga ada terbaca hadis Nabi ni yang boleh Ckin kongsi bersama dengan sahabat sekalian... Hadis ini menunjukkan yang kita tak boleh mengata orang lain atas apa yang dilakukannya takut nanti benda tu akan jadi kat diri kita sendiri...

Daripada Mu'az bin Jabal : 
Rasulullah bersabda yang bermaksud :
"Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut".

(Hadis Riwayat Al-Tirmidzi)

Bila baca hadis ni jadi takut and rasa semacam...Na'uzubillahiminzalik..
Mungkin kita tak sedar kadang2 percakapan kita tu melampaui batas and tanpa disengajakan kita membenci sesuatu atas keburukan yang berlaku...Moga kita semua dapat mengambil ibrah daripada hadis di atas dan cuba jgn cepat membnci sesuatu perkara terlalu 'over' kerana barangkali kita jua akan melakukan perkara yang sama nanti...

<< Ingatan Bagi Pelupa >>

p/s : istighfar atas dosa yang dilakukan...

2 Comments:

iqbalsyarie July 30, 2010 at 11:01 PM  

Nice post~!!suka sgt2 sbb it goes back to me..i always see a negative side of them~huhu..
Latest post:Inikah pujian?

Ckin Kembaq August 3, 2010 at 1:06 PM  

bukan iqbal sorang je...tapi ramai yg berfikiran negatif termasuk ckin sendiri...huhu tapi,sama2 kita ubah naa..

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP