Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Pernah Buat Ketupat Jawi? Apa tu??? ::.

Friday, September 3, 2010

Assalamualaikum....
Rasa excited pulak bila nak taip entri ni..hehe 
Haa.. Pernah makan ketupat jawi x? Ckin mengaku la, tak pernah pun...hakhakz
Tapi Ckin tau buat sarung ketupat jawi tau.. Meh nak tunjuk bentuk2 ketupat jawi yang Ckin boleh buat..hehe

Untuk perkongsian je nih.. Waktu start Ramadhan, kakak Ckin cakap nak makan ketupat jawi.. Dia suh Ckin buat la..hehe 

Ops! 

Ckin mana tau  masak ketupat tu, tp pandai wat sarung saja k..(jujur nih..hehe)
Nak buat boleh je.. Tapi kena cari daun dia la.. Kena amik kat kelapa sawit nuu... Mana mau cari la?..n_n

Mak cakap senang saja... Bubuh beras separuh acuan tu, then rebus dalam air santan... Nanti masak la..Fuh! Telan air liur aja la kot...ahakz

KETUPAT BAWANG


KETUPAT SATE


Actually, Ckin duk try banyak kali dah nak buat ketupat yang kat bawah ni.. Tapi, selit punya selit, tetap tak jadi...

Eh!

Silap selit ke Ckin nih?...hahaha

KETUPAT JAWI 
(tak tau nama)


Bila Ckin belajar buat ketupat ni?... 

Kisahnya macam ni, waktu Ckin di Tingkatan 3, dah abis PMR la katakan, kat asrama ada buat Pertandingan Buat Ketupat Jawi ni.. Masa tu mmg zero la pengetahuan tentang ketupat ni... Iye la.. Tak pernah sentuh and buat... Pastu, Ckin tanya la kat cikgu-cikgu yang ada kat sana, cikgu mana yang pandai buat ketupat ni???

Ada sorang cikgu tu gtau kat Ckin yang Cikgu Nora(cikgu math Ckin) pandai buat.. Terus pi jumpa Cikgu Nora and tanya macam mana nak buat.. Time tu guna riben je.. Takkan nak pakai daun asli kan... Mana ada kat sekolah time tu...hehe
Orang baru belajar susah gak nak pakai riben.. Licin woo... Tapi, kena la pandai-pandaikan diri gak kan..
Dah beberapa kali buat, fuh! Menjadi! Memang syok sangat la time tu... Pastu sampai ke bilik kat asrama Ckin buat ketupat tu nak bagi mahir tau... Ajar adik-adik buat gak... 

-- Ketupat jawi guna riben --
Time hari pertandingan, tau kumpulan mana menang???

Kumpulan Ckin la menang... Ketupat paling banyak dihasilkan.. Haa.. Memang ketaq abis la tangan ni bab nak menang punya pasal kan...ahakz Mana tak ketaqnya, Ckin suh adik-adik buat rangka, then Ckin sempurnakan ketupat tu.. Time tu adik-adik ni tak berapa cekap ngat...hehe

Lawan buat Aspura vs Aspuri... Ingatkan Aspura menang, rupanya kumpulan Aspuri ni yg menang..hee 
Dapat la hadiah kan.. Kongsi ngan adik2 yang join ngan Ckin tu..

Bukan setakat tu ja, balik rumah sepupu suh buat gak.. Guna riben jugak... Dia nak buat hiasan kt umah dia.. Ckin on aja la.. Buat banyak gak.. Happy je rasa dlm hati...

Waktu Tingkatan 5 pun Ckin menang gak time kat SMKA Nibong Tebal... Waktu tu ngan geng Pengawas Pusat Sumber... Banyak gak ketupat yang dihasilkan... Seronok time tu bab memang pulun sangat-sangat la nak buat bagi habis..

Bila tau buat ketupat ni, ilmu yang tak ada kat semua orang kan?...

BAHAGIA BUAT KETUPAT

P/S : sahabat2 pernah buat ketupat ni?...n_n...

7 Comments:

Lizzie Yasmin September 3, 2010 at 3:18 PM  

teror nya,... mmg tak pandai buat lar saya nie... raya nie nk pi umg ckit lar,,.. mkn ketupat jawi..kt nibong tebal kn...

Ckin Kembaq September 3, 2010 at 4:55 PM  

hehe..blajar akak..bukan kat nibong tebal..kat tasek gelogor,penang..hehe skolah dulu kat nibong tebal...n_n...

ProfHariz September 4, 2010 at 4:44 AM  

ckin ajaq hariz balut ketupat macam tuh leh?

iqbalsyarie September 4, 2010 at 8:03 AM  

Hihi...comel la ketupat tu..sayangnya nak bukak :(

TERBARU: Aku bukan Yusuf!

Ckin Kembaq September 6, 2010 at 11:17 AM  

Hariz - boleh...senang ja pun..kalu pakai daun dia lagi senang..n_n

iqbalsyarie - ala,kalu sayang nak buka,kena buat byk2 la naa..hehe baru ok kot..

ateyn September 6, 2010 at 4:07 PM  

wah terer2!!

ateyn pena buat time fom 2 ke 3 dulo

patu da lpe dah skrg

hehehe


lebly's latest entry

Dead baby comes to life

Pranks gone bad

Jangan tengok!!

Ckin Kembaq September 7, 2010 at 11:19 AM  

ateyn - alhamdulillah tak lupa lagi..hehe tp just buat untuk hiasan aja la..n_n..

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP