Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Pesanan Untuk Kalian (Khutbah Nabi + 7 Sunnah Nabi)

Sunday, February 19, 2012

Assalamualaikum semua!

Apa khabar kalian? Semoga sihat-sihat belaka naa. Ckin diuji lagi. Allahurobbi... Ujian itu, ujian ini. Ujian itu, ada kisah di sebaliknya. Ujian ini, Ckin sakit lagi. +_+ 


Cuaca yang tidak menentu membuatkan Ckin sakit tekak start petang kelmarin. Seterusnya, daripada sakit di sebelah tekak kanan, dia bawak ke tekak tengah. Jadi, dalam keadaan tak larat, terpaksalah keluar ke Seven E untuk beli Strepsils. Bila dah makan tu, rasa lega sikit dari biasa. Tapi, keesokan harinya, sakit bertambah dek bangun dari tidur. Kerjanya nak berehat dan berehat. Jadi, pagi tadi jumpa doktor, doktor bagi ubat sakit tekak + antibiotik untuk sakit ni. Sekarang ni, rasa macam nak demam. Allah. Selesema semua cukup. Menanti saat nak balik dari kerja. Lupa pulak, ada lagi yang tak tau yang Ckin ni sebenarnya bekerja di INSANIAH bukan belajar naa. ^_^ Belajar tunggu bila ada rezeki nanti pulak.

Hari ni cuma nak berkongsi sedikit dengan kalian. Di bawah ini adalah Khutbah Terakhir Nabi Muhammad s.a.w. Kalau nak ambil buat peringatan, boleh ambil. Senang je. Right-click, then save. Ckin dah print letak kat rumah. ^_^


Baginda berpesan di akhir kalam, 

Hendaklah orang-orang yang mendenganr ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir akan lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku.
Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMu.


Di atas pulak, 7 sunnah Rasulullah yang wajar kita amalkan. Ada lagi yang tak dapat nak dibuat ni. +_+ Tapi, kena usaha. Kalau tak usaha, tak jadi jugak.

Jadi, selamat beramal sahabat-sahabatku sekalian.

Wassalam.

p/s : Biar amalan sedikit, tetapi kita istiqamah. Allah suka yang itu. ^_^ 

13 Comments:

Cik Pensil February 19, 2012 at 7:34 PM  

dulu ada penceramah datang sekolah, dia ada tunjuk yang ini jugak ^_^

Pupel Liyana February 19, 2012 at 11:30 PM  

perkongsian yang menarik. samalah kita, pupel pun sakit tekak juga:)

L February 20, 2012 at 1:34 AM  

tq utk ni.. huhu... suke je baca..=)

Jom baca sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/menyekutukan-allah.html

Awan Nano February 20, 2012 at 9:58 AM  

salam cik ckin..

well..ckin mesti ikut nasihat doc tau..mkn ubt till abis k..hehe

suka entry ne..ngee~~

Ckin Kembaq February 20, 2012 at 10:01 AM  

Cik Pensil,

alhamdulillah gitu.. ^_^



Pupel Liyana,

cuaca tak menentu cik pupel..huhu

Ckin Kembaq February 20, 2012 at 10:02 AM  

khairul,

sama-sama. ^_^



L,

dah menyusul.. ^_^

Ckin Kembaq February 20, 2012 at 10:02 AM  

Awan Nano,

Waalaikumussalam cik awan nano..

inshaAllah..wajib ni..kalu x, pnyakit dtg lagi..hehe

misz_eyza February 20, 2012 at 11:24 AM  

semoga cepat2 sembuh yer ckin.... (^_^)

Ckin Kembaq February 20, 2012 at 11:53 AM  

misz_eyza,

inshaAllah..tq naa.. ^_^

fathiahRAIHANA February 20, 2012 at 12:34 PM  

wah tak sehat ye kak ckin.. skrg ramai org sakit tekak kann. jg dri baik2 ye ^^


copy dua2 ni taww ^^

shedameor February 20, 2012 at 12:49 PM  

sakit tekak ? musim panas ni.

Ckin Kembaq February 20, 2012 at 12:53 PM  

fathiahRAIHANA,

yup..tak sihat...hehe amik naa..



shedameor,

memang pun..siang panas, malam ujan...

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP