Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Aku, Ustaz Idrus & Rempit

Sunday, January 8, 2012

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah kita dipertemukan lagi di sini. Ckin dah mula bekerja hari ni. Jadi, waktu-waktu macam ni lah ada untuk digunakan bagi berblog dan sebagainya. Ckin tak berkesempatan untuk beli broadband lagi memandangkan dah ada di tempat kerja. Jadi, gunakan apa yang ada je lah. ^_^ 


Act, tadi berblogwalking sebentar. Menziarahi sahabat-sahabat Ckin di alam maya ni. Alhamdulillah Ckin dapat something untuk dikongsikan bersama. Ckin dapat ni dari sahabat blog kita. Boleh klik di bawah untuk ziarah. ^_^


Ckin tak mau bercerita panjang di sini. Ckin kagum akan kehebatan Allah Yang Maha Kuasa. Dia mampu mengubah hati seseorang itu dalam masa yang singkat sahaja. Hebatkan? Allah yang terbaik. Tiada yang terbaik melainkan Dia. Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!

Ikuti kisah Aku, Ustaz dan Rempit di bawah sini. Loghat Terengganu. Harap-harap faham lah naa.. ^_^

Sebagai MAT REMPIT berjaya...aktiviti malam aku sering dipenuhi dengan aktiviti berlumba mutor dan menghuru harakan bandar kuala terengganu sambil bawak awek (minah rempit). Bagi aku itu adalah satu bentuk hiburan yang amat menyeronokkan dan kene dengan jiwa remaja. Siang malam..HIDUPKU hanyalah pada motor 125Z meroh, no plat BGH 12**. 

Awek ku DENGAN free hair dan pakaian DOP cukup kain akan selalu menjadi pembonceng tetap aku setiap malam. Namun aku bersyukur kerana tidak terjebak dengan DOSA ZINA(hampir TERJEBAK) dimana terlalu ramai saeng2 seangkatan ku tewas dengan NAFSU serakah. Mungkin Allah S.W.T masih sayangkan aku.


SERIUS aku mengaku 24 tahun hidup, aku memang dop kenal tikor sembahyang...apatah lagi nok GI surau bala atau majlis ilmu..JAUH...Ayoh ngan MOK aku dop tahu nok buat mende (buntu).. bebelan MOK dan penampOr singgang AYOH jadi rutin harian aku ..BUKAN niat aku untuk membuka AIB aku ATAU sesiapa...tapi hanya sekadar BERKONGSI dengan saeng2..

Aku mula KENAL dengan Ustaz Azhar pada awal 2008. CERITANYE.. Aku secara DOP SENGAJA terdengar kuliah Ustaz yang dipasang di VCD Player oleh AYOH. Mase tu aku dup dalam bilik..Ayoh aku sengelen(sengaja) pasang kuat...nok cyco aku..NOK SUH AKU DENGOR.. Aku masih ingat lagi AYAT Ustaz Azhar yang MENARIK perhatian aku untuk terus mendengar kuliah beliau(padahal selama ni,,,dop pernah seumur hidup..aku minat Kuliah agama yang mengantuk dan bosan...jiwa rempit la SANGAT)..KATA USTAZ AZHAR...


''Mung nok jadi mat rempit, jadi artis ker,,jadi mende2 pown..dop SALOH.. Tapi dengan syarat kene ikut syariat Islam..Doh nok uat guane memang mung wahi bawok mutor laju...Islam dop sekat...asalkan time semayang,,mung sembahyang...time gi surau...mung gi surau...NABI pown suh ayah2 ajar anok2 nek kuda...KUDA zaman lening mutorsikal r.."

satu agi.. 
"Mung nok bawok orang puan atah mutor dop saloh..BULEH...tapi dengan syarat...mung letok ayah orang puan tu tengoh2..."HAHA

Jadi mat rempit dop saloh!!..selama ni mat rempit sokmo(selalu) dicop sebagai musuh utama negara..JAHAT...dop layok buat NATU(MENANTU)..tak dop Mase depan..PERAGUT...Punoh..TAPI tiba2 seorang Ustaz KABO(beritahu) bahawa jadi MAT REMPIT dop saloh...tapi kene semayang...kene gi sura bala( surau dan balai)..BULEH TAHAN GOK USTAZ NI..lawok spontan dan contoh2 hok Ustaz beri memang kena dengan situasi..MUDOH PAHAM..aku jadi ketagih..Aku CARI video Ustaz Azhar dari member2...aku bluetooth..letak dalam Nset aku (selama nim dup bluetooth B*** sokmo) .


Aku SHARE plop dengan member2 lain. Aku share bagi ker AWEK aku...Aku dop MISS gi dengar kuliah Ustaz Azhar terutama di sekitar Kuala Terengganu...Surau Pok Tuyu, Surau Flat Gelung Bilal, Surau Ladang, surau wan esah dan lain jadi tempat wajib ( dulu kalu lepah garib(magrib)...batu burok, durian burung, wakaf beruas, jalan airpot jadi kewajipan) . Alhamdulillah, aku mula SOLAT cukup lima waktu...aku tahu mok ngan ayoh aku suke sangat tengok aku beruboh...sebab sebelum gi kuliah Ustaz Azhar..dapat duit isi minyak rm 20..masyuk..huhu..mungkin gembira bedooh(teramat) tengok aku beruboh..siap SPONSER minyak 2T agi bulan2..selama ni dop bau laa...

Hok paling aku suke...awek aku pakai tudung doh..name yer Fatin (bukan name sebenor..tapi memang COMEL r boh..tengok ayat r..haha) ...siap paka baju kurung sokmo..dop NGEPONG doh mutor ngam aku...sebab aku kate ker dyer...lau mung nok nek mutor ngam aku..mung kene ajok AYOH mung etek..hahaha. Sebab Ustaz Azhar kabo..nok couple dop saloh..asalkan kene niat nok uat BINI ..pahtu lau jupe jangan dup pegang2 r..jangan jupe tempat tak dop orang...sebab mung nok uat bini kam...kene jage r MARUAH bakal bini mung...InsyaAllah..2/4/2012..aku nok nikoh dengan dia...jeput mari belake neh...rumah depan Keda Sabasun..hahaha


GituLA serba sedikit kisoh aku...PENANGAN USTAZ AZHAR..memang sangat hebat..bayangkan pok sedare aku( adik ayoh) hok dulu seorang penagih dadoh tegar...kini molek2 ade jadi pengikut setia Ustaz Azhar...siap dapat kawin dengan ustazah agi...dapat pulop kerje sedap...BERKATnya kalu saeng ngan ULAMA'...berapa RAMAI ARTIS yang berpusu2 berhijrah hasil penangan Ustaz Azhar.. BOB lokhman, Sham kamikaze, Iwan dandut, Bob Kuman, dan Wahid Senario(sekadar sebut beberapa nama)...akhir kata..JOM GI KULIAH...kikikiki... 
dop seke pando gok aku uat karangan...spm..BM cukup2 makan..mitok maaf banyak kalu dop paham..

Ya Allah Ya Tuhanku...banyok dosaku PadaMu ya Allah...Aku Mohon Keampunanpu YaAllah...Kekalkan aku dalam Hidayahmu..janganlah engkau pesongkan hati Hambamu ini...setelah Engkau beri petunjuk..tempatkan aku dalam kalangan orang2 yang beriman ..Ya Allah...Matikanlah aku dalam iman...AMIN(mohon sahabat doakan)


Aku: anak muda sebenarnya suka ke agama cuma ruang dan caranya kena betul.

Begitulah kisah pengakuan seorang anak muda yang berjiwa rempit di zaman dahulunya. Sekarang dah berubah. Malah lebih baik. Solat lima waktu tak tinggal dah. Hasil hijrah dirinya itu dah mendekatkan dirinya dengan Allah Maha Kuasa. Tup.. Tup.. Dah nak kahwin. Dia jemput kita tu. Rugi kalau tak pergi sana. ^_^ Bagi yang duk dekat dengan area rumahnya tu bolehla nak pi naa. Orang jemput untuk walimah tu. Berkat Allah Taala, kalian pulak mengadakan walimah. ^_^ 

Jadi, berdoalah agar ditetapkan iman di hati, agar ditambah baikkan iman. 

Wassalam. ^_^

p/s : suka betul kalu dengar sahabat-sahabat Ckin nak ada walimah. Rasa gembira dari jauh. ^_^ kalu ada yang dah nak ke arah tu, jangan lupa maklum-maklumkan naa. ^_^

9 Comments:

Miss Xyz January 8, 2012 at 4:08 PM  

Alhamdullilah.. sye pun suke dgr kisah2 cmni brbnding kisah2 negatif yg lain ;)

Ckin Kembaq January 8, 2012 at 4:12 PM  

Miss Xyz,

InsyaAllah dik.. ^_^

Shah Rizar January 8, 2012 at 5:46 PM  

allah huakhbar.. sudah tiba masanya kita menyanjungi ulamak

Ckin Kembaq January 9, 2012 at 7:50 AM  

Shah Rizar,

Ulamak sudah disanjung sejak zaman pemerintahan Nabi.. ^_^

Nem0 o0h Nem0 January 12, 2012 at 12:16 PM  

meremg bulu roma sy bc. jika Allah kehendak kan sesuatu,maka jadi la ia. ;)

Ckin Kembaq January 12, 2012 at 12:27 PM  

Nem0 o0h Nem0,

betul tu...sokong sangat2..kun fayakun.. ^_^

en. shafiQ January 12, 2012 at 3:46 PM  

Allahuakbar,
great, great, great
thnx (:

Haffzone January 16, 2012 at 3:03 PM  

meriah cerita ni jadinya,,,

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP