Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

‎50 Tanda-tanda Orang MunafiQ Menurut Al-Qur’an & Sunnah

Thursday, January 26, 2012

Assalamualaikum semua! 

Hari ni nak share lagi sedikit perkara dengan kalian semua. Perkara yang penting sangat-sangat supaya kita tidak tergolong dalam golongan-golongan di bawah. Na'uzubillahiminzalik! Lagi rajin, buat check-list dan berazamlah untuk meninggalkannya. InsyaAllah. Ini adalah panduan kita bersama.

Sebelum itu, jom pakat-pakat ziarah ke sini:


Dan ini entri lama yang diupdate oleh Ckin. 




Thanks to sahabat blogger kita iaitu Syafiq_Ahadi. Nak ziarah boleh klik:


Antara sifat-sifat itu adalah:

1.Malas Beribadah Kepada Allah s.w.t
2.Lupa Kepada Allah s.w.t
3.Melalaikan Solat Fardhu
4.Mempercepatkan Mengerjakan Solat
5.Gemar Meninggalkan Solat Berjemaah
6.Meninggalkan Solat Jumaat
7.Melakukan Dosa Dan Kemungkaran Secara Sembunyi
8.Menyuruh Yang Mungkar Dan Melarang Yang Makruf
9.Menyembunyikan Ilmu Pengetahuan
10.Mengamalkan Riak
11.Hasad Dengki
12.Dusta
13.Mungkir Janji
14.Bakhil
15.Fitnah
16.Mencaci Maki
17.Mengumpat
18.Mengungkit Kembali Pemberian Kepada Seseorang dan Menyakiti Hatinya
19.Mengingkari Takdir Allah s.w.t
20.Mempersenda Kesucian Agama
21.Enggan Berjihad Di Jalan Allah s.w.t
22.Menghina Sahabat Rasulullah s.a.w
23.Menyembunyikan Persaksian Pada Jalan Yang Benar
24.Menangguh Pembayaran Hutang
25.Menipu Dalam JualBeli
26.Ghasab(Mengambil Tanah Orang Lain Tanpa Hak)
27.Bergaul Dengan Orang Yang Memperolok Al-Qur’an
28.Memakan Harta Anak Yatim
29.Membuka Rahsia Orang Lain
30.Berasa Aman Daripada Murka Allah s.w.t Apabila Melakukan Dosa
31Memanggil Orang Dengan Gelaran Buruk Yang Tidak Disukai
32.Menghalang Orang Daripada Mengamalkan Ajaran Islam
33.Suka Kepada Kesesatan Dan Menyesatkan Orang
34.Bermuka Dua
35.Menyanjung Dan Memuji Orang Tanpa Diketahui Keadaan Sebenarnya
36.Sombong Di Antara Sesama Manusia
37.Suka Membantah Dan Bertengkar Sesama Muslim
38.Melampaui Batas Yang Digariskan Oleh Allah s.w.t
39.Berputus Asa Dalam Menghadapi Cabaran Hidup
40.Membazir Dalam Memanfaatkan Nikmat Allah s.w.t
41.Keluh Kesah Apabila Ditimpa Musibah
42.Mengkhianati Sesuatu Amanah
43.Memutuskan Silaturrahim
44.Memecahbelahkan Perpaduan Kaum Muslimin
45.Menghalalkan Perkara Yang Haram
46.Membuat Kerosakan DiMuka Bumi
47.Menuduh Orang Beriman cerdik sungguh
48.Mengubah Dan Menyalahgunakan Ayat-ayat Allah s.w.t
49.Bersumpah Dengan Selain Nama Allah s.w.t
50.berasa Gembira Apabila Musibah Menimpa Orang Beriman.

Sekiranya ada sifat-sifat ini dalam diri kita yang telah bersemadi lama, sila-silalah lepaskannya dari membelenggu diri kita masing-masing. InsyaAllah. Niatlah agar Allah mudahkan untuk kita mengubah diri kita ke arah yang lebih baik naa. Pasti Allah akan tolong. Yang paling utama adalah kena yakin. Itu sahaja. Teringat pesanan ustaz semalam,

"Kalau nak buat sesuatu, nak berubah dari jadi buruk kepada baik, atau apa-apa sahaja, jaga niat terlebih dahulu".

Sekiranya niat itu tersasar, maka perbaharui ia. Jangan burukkan lagi ia. InsyaAllah. Moga-moga ada sesuatu yang dapat kalian fahami di sini. 


Bersemangat! Dan berazam untuk berubah! Takbir! Allahuakbar! Wassalam. ^_^

26 Comments:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail January 26, 2012 at 11:08 AM  

moga segala sifat2 munafik yg ada dlm diri diperbaiki dan terhapus..amin..

Ckin Kembaq January 26, 2012 at 11:13 AM  

Kak Maera,

InsyaAllah akak.. ^__^

Amy Syaquena January 26, 2012 at 11:14 AM  

nice sharing...terima kasih di atas peringatan ini..

Aleeya (Yaya) January 26, 2012 at 12:06 PM  

semoga kita semua dijauhi dari sifat2 munafik ini..amin...

Ckin Kembaq January 26, 2012 at 12:08 PM  

Aleeya (Yaya),

insyaAllah..amin.. ^_^

khairul January 26, 2012 at 12:42 PM  

harap2 kita tidak brada dlm golongan diatas

Ckin Kembaq January 26, 2012 at 1:57 PM  

Amy Syaquena,

inysaAllah..sama-sama peringatkan.. ^_^


khairul,

insyaAllah..kalu ada, elak.. ^_^

pha is January 26, 2012 at 2:08 PM  

nauzubillah.. mintak dijauhkan dari sifat2 sedemikian...

Kancil 8349 January 26, 2012 at 3:35 PM  

semoga kita dijauhkan diri daripada sifat2 macam nie

Ckin Kembaq January 26, 2012 at 4:11 PM  

pha is,

insyaAllah..sama-sama jauhi..


Kancil 8349,

insyaAllah..itu yang kita mahukan..

abuikhwan January 26, 2012 at 6:04 PM  

terima kasih atas ingatannya...
teruskan karya buat ummah.

Cikgu Ma January 26, 2012 at 8:45 PM  

kdg2 tak sedaq dalam diri kita ja sifat2 ni..sebab tu setiap kali bangun tidur dan sebelum tidur kena istigfar...=)

spontan K

Ckin Kembaq January 26, 2012 at 10:27 PM  

abuikhwan,

insyaAllah..selagi hayat dikandung badan.. ^_^


Cikgu Ma,

betul tu Cikgu Ma..bagus jugak disenaraikan gini..da siap print ni utk tick mana yg ada..hehe bahaya..jadi, kena buang cpat2 if ada.. ^_^

[ wanni ] January 26, 2012 at 10:49 PM  

kadang-kadang kita tak sedar sifat negatif tu semua, harap dijauhkan dan dibuang =__=

::WafaIrdina:: January 26, 2012 at 11:53 PM  

muhasabah diri blek..
kdg2 terdetik juga perasaan bangge dan ingin diipuji bile buat sesuatu kebaikan..
tapi..sebaik2nya bile orang puji kita...
kembalikanlah pujian 2 kepada DIA...

mitak jauh lar dr sifat2 munafik ni..
penyakit segala hati ..

Mishter Izwän January 27, 2012 at 2:01 AM  

bnyk perkara yg kita lakukan seharian adalah tanda2 munafiq, harap di perbaiki lagi diri yang serba kekurangan ini

Ckin Kembaq January 27, 2012 at 8:09 AM  

[ wanni ],

insyaAllah...dah tahu, jadi kit wajib usaha utk buang naa.. ^_^


::WafaIrdina::,

betul tu...kena biasakan istighfar..insyaAllah.. ^_^


Mishter Izwan,

insyaAllah..sama-sama kita upgrade diri.. ^_^

LadyBird January 27, 2012 at 10:43 AM  

:(.. adkah aku termausk dalamnye :(

Ckin Kembaq January 27, 2012 at 11:59 AM  

LadyBird,

sekiranya ada, kita patut buang..insyaAllah..sy pun berusaha buang... ^_^

KizZ January 27, 2012 at 1:25 PM  

Amboi berapi-api tu dia punya semangat...huuu time untuk muhasabah diri...banyak lagi yang tak lengkap ni dalam hidup..


Kalau berani jom join contest kedai Kiz, hadiah kompem gempak!
The OH!SEM tagline contest

Ckin Kembaq January 27, 2012 at 4:13 PM  

KizZ,

hehe..semangat mau ada..hehe ^_^ insyaAllah bakal menyusul..hehe

Cik_Shiqah January 27, 2012 at 9:22 PM  

harus buang sifat mazmumah dan gandakan sifat mahmudah.

muhasabah2. huhu semangat!

puteri cahaya. January 28, 2012 at 9:04 AM  

Ya Allah, masih tersasar.... YA ALALH, Tetapkanlah aku dalam agamaMU...Amin

Ckin Kembaq January 28, 2012 at 11:20 AM  

Cik_Shiqah,

ya! wajib..bukan harus lagi..hehe ^_^


kak puteri cahaya,

amin ya robbana.. amin Ya Allah..

suzie rahman January 29, 2012 at 9:03 PM  

xsuke org munafik.hrp sy bkn tergolg dr org munafik.

Ckin Kembaq January 30, 2012 at 7:58 AM  

kak suzie,

yup akak..tak suka..jadi kena elak dari ada tu la...hehe ada gak kot sesat kat dlm tu beberapa..adeh

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP