Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Tutorial Klik Link Terus Jadi New Tab

Monday, January 30, 2012

Assalamualaikum semua!

Memandangkan hari ni Ckin asyik post tentang tutorial je, jadinya Ckin nak ajak kalian semua singgah ke blog ini untuk sama-sama upgrade diri sekejap saja. Sekurang-kurangnya ada jugak yang boleh Ckin kongsikan. Nanti Ckin bawa ke blog Ckin pulak. Kita copy paste naa. ^_^


Bersambung pada tajuk hari ni. Nak buat lagi tutorial. ^_^ Sebelum tu, nak perkenalkan sahabat blogger kita yang memperkenalkan panduan ini di blog beliau. Nak ziarah boleh klik ke sini :


Karya Kartunis Ubi

Tajuk yang agak pening. Tak tau nak bagi tajuk apa. Ok kot tajuk tu. Tutorial ni adalah salah satu pemudahcara bagi kita untuk buka new tab tanpa perlu menekan right-click lagi. Maknanya, bila kita klik pada mana-mana link, automatik ia akan bawa ke new tab. Memudahkan bagi orang yang dah disable right clicknya. Jadi, kaedah-kaedahnya adalah seperti di bawah. Simple sangat. Nanti tak perlu dah nak right click lagi di sini. Just klik, dah dibawa ke tab yang seterusnya. ^_^

1. Buka dashboard > Templates > Edit Html

2. Then, search perkataan <head>

3. Kemudian, ambil kod di bawah ni dan pastekan dibawah kod yang dicari tadi.

<base target='_blank'/>

4. Klik preview, and kalu jadi, save naa. Siap.

Itu sahaja nak dikhaborkan. Harap-harap dengan tutorial yang mudah ni dapatlah bantu kalian dan jugak diri Ckin. ^_^ Sekian dulu.

Wassalam.

p/s : rajin pulak buat banyak-banyak tutorial...semangat punya pasal.. ^_^

6 Comments:

Ckin Kembaq January 30, 2012 at 4:24 PM  

Original Cik Teddy,

Wah2..cik teddy maju dari kita..hehe

hamzah ian January 30, 2012 at 7:15 PM  

terima kasih .. sngt2 mmbantu,.. hehe

Ckin Kembaq January 30, 2012 at 8:57 PM  

hamzah ian,

sama-sama..boleh guna naa.. ^_^

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP