Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

Tutorial Jadikan Body Post Melengkung

Thursday, January 12, 2012

Assalamualaikum semua! 

Alhamdulillah Ckin ada khabar gembira nak khabarkan kat sahabat-sahabat Ckin semua ni. Act, Ckin dah berjaya melengkungkan body blog Ckin. Baru hari ni berjaya. Kesian kan? ^_^' 

Dulu dah cari punya cari, buat punya buat, tapi tak dapat-dapat. Mungkin sebab tak faham lagi tentang coding-coding dulu ni. Alhamdulillah bila dah lama main-main dengan coding, dah boleh faham la. ^_^ 

Tertarik untuk share dengan kalian semua. Cara nak buat body blog tu agar melengkung. Tak la petak-petak dah. Janji nampak comel. ^_^ Sebelum tu nak perkenalkan dulu insan yang bagi tutorial ni iaitu :


Sebelum ni pun Ckin ada buat tutorial mengenai cara untuk rapatkan header dengan body post. Dah diupdate. Jadi, boleh rujuk semula di sini.


Untuk makluman, sekiranya tutorial yang diberikan oleh Ckin ni tak berjaya dilakukan oleh kalian semua, boleh rujuk ke blogger-blogger lain naa. Sebabnya template semua orang tak sama. Bagi yang boleh ikut, tahniah! Bagi yang tak boleh ikut, takziah. ^_^ Jom ikut langkah-langkah mudah di bawah. Yang penting, cuba dulu. Boleh atau tak tu letak belakang.

1. Buka dashboard > design > edit html. Sebelum tu back-up dulu template sedia ada. ^_^

2. Tekan ctrl+F atau F3. Masukkan content-wrapper {

3. Maka, akan keluarlah sebagaimana gambar di bawah.


4. Kemudian, copy code di bawah. Paste di bawah perkataan content-wrapper {
border-top-left-radius: 25px 25px;
border-top-right-radius: 25px 25px;
border-bottom-left-radius: 25px 25px;
border-bottom-right-radius: 25px 25px;
5. Pastikan ianya jadi seperti di bawah.


6. Then, click preview. Kalau jadi, click save.

7. Simple kan? Kalau tak jadi tu, kena cari tutorial dari blogger lain naa.

Setakat tu dulu perkongsia hari ini.

Jumpa lagi.

Wassalam. ^_^

p/s : Mood ceria!

11 Comments:

Cik Yuyu January 12, 2012 at 8:46 PM  

tenkiuuu! nanti klo ade mase, nk try la. :)

c'axoera January 13, 2012 at 6:30 PM  

errkkkkk dah ctr f tapi tak jumpa itu content-wrapper {


http://ch000tz.blogspot.com/2012/01/kucipta-kepulauan-buatmu-hahahah.html

Cik_Shiqah January 13, 2012 at 11:51 PM  

rasanya smpat lgi kot nak ucap slmt hari jadi kpd tuan punya blog ni n kembarnya, hehe .. moga kmu berdua sentiasa berada dlm rahmat Allah. Amin.. ^^

Cik Jannah January 14, 2012 at 2:19 AM  

terima kasih atas perkongsian.

LadyBird January 14, 2012 at 11:01 AM  

cikin.. lady x paham.. melengkung mcmn ek?
nampak normal jerk..

L January 15, 2012 at 2:47 PM  

waaa. tq huuu.. tq sifu.. boleh la nk try nt..

jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

Ckin Kembaq January 16, 2012 at 8:27 AM  

Cik Yuyu,

Try naa.. Tapi kalu tak boleh, cari kat blogger lain naa.. ^_^


puteri cahaya,

Boleh la guna akak naa.. ^_^


khairul,

Lepas geledah baru tau.. ^_^


c'axoera,

kalu tak jumpa tu maknanya template kita tak sama...ataupun kena cari yang hampir2 sama dengannya..contoh : .#content-wrapper atau #content-wrapper sebab template setiap orang jarang akan sama..hehe

Ckin Kembaq January 16, 2012 at 8:30 AM  

Cik_Shiqah,

terima kasih cik shiqah.. ^_^ insyaAllah makbul doa tu.. ^_^


Cik Jannah,

sama-sama.. ^_^


LadyBird,

tu yang post body tu..yang kotak putih besar dalam blog ckin tu..tu yang melengkung..seblum ni petak..hehe


L,

ur welcome..ikut2 naa.. ^_^

kamaruddin hassan April 8, 2012 at 10:03 PM  

terima kasih atas info ni... jadi pon..:)

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP