Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: "Hang Cari Standard Aku k.." ::.

Monday, August 30, 2010

Assalamualaikum sahabat2...

Halamak haih...rindu sangat kat blog ni... Banyak benda nak story-mory nih tau...hehe ye la, cuti Jumaat, Sabtu and Ahad keja jalan ja...kuar ngan Abang Hai and Kak Mustika and mak..hehe pi Tesco beli barang-barang, beli tudung labuh kat Tesco, mak aih..mahal gak la..RM25, tapi bila pi Kulim kat Long Wan, tau bpa harga tudung tu?... RM14.90 ja tau..ish2..agak menyesal la..tapi duit tu semua Abg Hai yang wak kuar la kan..hehe si adiknya ni menumpang ja..hehe 

Ckin beli la 3 tudung labuh..kat Ckak beli gk... Kak Mus borong sakan gak tau.. Beli 6 kot tudung labuh..wah3..bukannya apa, kat mana2 pun mahal tudung nih...tambah2 kalu yang ada batu... Tak sanggup dah nak beli.. Haa..kalu sahabat2 ada port yang baik punya jual tudung labuh bersegi boleh la gtau kat Ckin naa... 
I'm need it!

Haa.. Apa kaitannya dengan tajuk entri Ckin hari ni?... Actually, nak bercerita cket la kan... Waktu Abang Hai balik ni, dia duk tanya kat Ckin bab kahwin..hadoih.. macam-macam la Abang Hai kan?.. Jom tengok perbualan antara kami..hehe

Abg Hai : Ckin, hang nak kahwin bila?
Ckin      : Ish, awat tanya bab kahwin..hang nih..aku muda lagi la..(ckp slow2..hehe)

Abg Hai : Kita hidup ni kena ada matlamat...
 Baru la boleh buat sesuatu benda tu.. sbb dah ada tujuan, betul x?

-- Cinta tu adalah subjektif --

Diam. Merenung masa depan... =_=

Abg Hai : Kalau hang nak cari lelaki, cari standardnya cam aku. Kalau kurang dari aku, 
hang tinggal,
               kalau kurang lagi dari aku, tinggal ja, tapi kalau lebih dari aku standard aku, bgtau aku, 
               mai aku nak uji.
Ckin : Hmm.. Ya la.. Senang-senang hang cari la kat aku..(senyum malu..n_n..)

Abg Hai : Hah? Okeh.. Kita 'hello' ja la.. Nak yang macam mana? Kurus? Gemuk? Tinggi?

Gelak ja..

Hmm.. bleh nampak mesej yang Ckin nak jelaskan kat sini?.. Tau x, perkara apa yang paling merisaukan Ckin dalam hidup ni?... Bab kahwin, bercinta... Tak salahkan kalu kita nk memilih? Takkan lelaki ja bleh pilih pasangan yg bagus2 ja time nak kawin, right? Perempuan pun ada hak tau... Ingat tu!

Ckin pernah cakap kat kawan Ckin nih, 
"Hang boleh percaya kat aku dalam semua perkara, tapi bab bercinta jangan percaya kat aku" 

Ckin berani cakap macam tu sbbnya Ckin mmg tak boleh dipercayai bab cinta sebelum kahwin ni... Eh..eh.. bukan sebab apa, takut tak setia.. haha mau try ka?..ahakz gurau2 ja naa..
InsyaAllah kalau pas kahwin dengan akak yang sah, 100% cinta hanya untuk suami yang sah la kan.. Tapi, kalau sebelum kahwin ni, macam2 boleh jadi tau... 

Contohnya, kalau bercinta, bermakna kita buat benda yang salah kan? 
So, perasaan bersalah tu akan menghantui diri Ckin.. Seriously, Ckin tak berani nak bercinta.. Ckin tau, setiap remaja and sahabat2 Ckin ni mesti nak dicintai and mencintai kan?.. Ckin pun nak gak, tapi lepas kahwin la.. Kalau ada orang ajak Ckin bercinta skarang ni pun, insyaAllah Ckin takkan trima.. Apa-apa hal Ckin akan bagitau kat Abg Hai..n_n.. Dia tu dah jadi  macam pengadu kala suka dan duka..hehe Dia tu dikira abang yang terbaik la.. 

Ingat gi, dulu waktu UPSR Ckin dapat 3A2B and Ckak dapat 5A, Ckin menangis truk jugak la.. Ya la, dah nama pun kembaq kan... Pastu, Abang Hai peluk Ckin kot belakang and cakap la ..cam bagi motivasi tuh..hehe pastu ok la.. Banyak la yang dia dah wat kat Ckin and Ckak nih.. Dia gak tolong waktu pengajian.. Banyak sangat.. Bila nak masuk IPT, dia paling risau takut Ckin and Ckak akan berubah.. Biasa la..culture shock kat IPT ni memang banyak sangat la nih.. 


Alhamdulillah masih mcam dulu.. Tak da la sangat culture shock nya... Masih tau menjaga diri sbb perasaan malu tu ttp terpahat kukuh dalam diri... Satu gi, bila Ckin start masuk poli, Abg Hai and Kak Mus siap cari lagi kawan suh tengok2kan Ckin..punya la risau kan..huhu Pastu kenal2 ngan lecturer Ckin...tapi, tak kisah pun..tu tandanya depa ni amik berat kat Ckin kan.. Alhamdulillah... Kak Mus pun orang yang paling risau gak kalau Ckin bercinta... Kalau ada orang kacau pun, memang nanti Abg Hai telefon la.. Apa kes kacau ank dara orang kan?... Tak berfaedah pun...


Haa...nak story gak kisah percintaan Abg Hai..hehe Actually, Abg Hai and Kak Mustika ni bercinta lepas kahwin tau.. Aik?? Camna boleh kenal ni?? 

Kalau ikutkan ceritanya, Abang Hai ternampak Kak Mus dalam satu usrah area bulan 2, then mintak tolong murabbi la tolong adjust..hehe Pastu bulan 6 tu tunang, then bulan 8 nikah + kahwin.. Complete. 
Mission Done! haha 


Dulu, Abg Hai  pun bercinta jugak dengan Kak Huda waktu start kat Matrix Penang, tapi Kak Huda mintak putus atas alasan nak study... Sejak tu tak bercinta dah... Akhirnya, jodoh ngan Kak Mus.. Kuasa Allah, siapa yang tau kan?...

Setakat ni, Ckin is solo lagi la..n_n.. Cuma terus terang Ckin tak brani nak bercinta or bercintun tak tentu hala nih... Bukannya apa, takut tak menjadi... That's all.. Kalau tak menjadi kan rugi, tambah dosa pulak tu..hmm tak mau la kan.. lebih baik kita tumpukan kepada benda2 yang patut ja kan.. Tak payah susah2 nak pikir birthday ka, hati ka, perasaan ka...right? Ada yang couple islamik, hmm..ikut la.. Dalam Islam, tak ada la couple camtu.. Kalau masih ada yang bertanya, maknanya hati dia belum menerima lagi ketetapan yang couple tu haram. Mana ada perhubungan halal dalam Islam melainkan perhubungan selepas kahwin.. 

Maybe ada yang cakap, 
"Kami tak buat benda salah pun"
"Kami tak keluar pegang2 tangan pun"


Dah la.. tak larat nak dengar... Cuba tengok dalam lawan web IluvIslam.com.. dah banyak kali sangat dah isu couple dibahaskan... Sekarang ni bukannya zaman nak cakap ja kan, tapi ni zaman untuk bertindak... Kalau agak2 rindu, pi la jalan2 kat tepi tasik ngan kaum sejenis or kluar main boling dengan kawan2 blogger yang sejenis, boleh ja kan?... 

Alasan? 
Kalau mintak sepuluh, seribu pun boleh bagi... Alasan punya pasal kan... 

Tak da gunanya setakat bercakap tapi tak buat.. Am I right? Ckin tau ada yang nak dekat2 ngan couple ni kan... Tak yah la pkir2 lagi.. 

Sebelum couple, tanya diri tu dulu, 
"Aku ni nak bawa anak dara orang keluar, Allah marah dak?"
"Aku ni duk rindu2 kat si fulan ni, Allah tau dak? Dicatat dalam buku catatan amalan dak?"

Haa... Kalau ikutkan, dah rasa lali dah ngan cinta muda-mudi ni walaupun skang ni tak bercinta... Tau kenapa? Sebabnya cinta tu tak bawak ke mana pun.. Kalau bawak ke jinjang pelamin, alhamdulillah... No hal.. Tapi, kena ada kaedahnya... 

Nak lintas jalan, ada caranya.. Tengok dulu kiri kanan sama ada ada kereta or lori sebelum melintas kan... Kalau main redah ja, confirm kena langgar deh... kan jadi mati katak, ye dak? 

Dalam hidup ni kan ada peraturan hatta terhadap diri sendiri pun ada peraturan yang kita kena patuh.. 

Cuba tengok contoh perut. Bukan semua benda boleh hantam masuk ke dalam perut, right? Kalau dah kenyang, kena berhenti makan. Jangan duk sumbat ikut suka hati, kan? 
Kalau la perut tu boleh bercakap, confirm kena maki kot si tuan empunya badan... 
 "Amboih.....mu ni tau bubuh semua benda kat aku..ingat kita ni tong sampah ka hapa???" 

Mak aih..kalu cmtu, alamatnya tak melekat la perot kat badan kan?...hahaha ntah nak makan turun ke lubang mana ntah la...ish3.. 



Kesimpulannya la kan, kalau nak buat sesuatu tu, fikir seribu kali pun tak pa.. Cari orang2 yang dipercayai untuk tanya benda2 yang kadang tu ada yang anggap dia remeh... Cam Ckin, nak buat apa-apa mesti tanya Ckak or Abg Hai... baru kita tau sama ada apa yang kita buat tu betul or tak, ye dak? Tak semuanya kena ikut kepala sendiri dan main terjah ja.. 

Bila kita dah faham ngan konsep peraturan tu,baru kita akan berfikir dengan lebih matang. Tak salah pun nak minat kat somebody tu, tp ada tahapnya... Jangan sampai terpengaruh ngan syaitan... Kita tak sedar, kadang2 tu apa yang kita suka tu akan memberi keburukan kepada kita, sedangkan yang kita tak suka tu adalah lebih baik.. Ckin pun pernah minat seseorang dalam diam. It's better than kita bercouple right? Kalau ada jodoh, kita teruskan.. Kalau tak da, kita diam..n_n.. Biar hanya diri kita and Allah ja yang tau kan?.. 

Segala yang baik tu dari Allah, dan yang buruk tu adalah disabitkan dengan kesilapan dan kedhaifan diri Ckin sendiri...

Wallahua'lam

p/s : Bukanlah memilih sangat, cuma nak kena pastikan calon tu mesti seorang yg beriman.... 
Itu yg pnting...  =_=


11 Comments:

Yan September 1, 2010 at 8:59 AM  

salam kenal...
betul rumahtangga tu satu tanggungjawap..

aku_gayahspears September 1, 2010 at 9:26 AM  

Sampai seru kita kawen la.. Tak gitu Cik Ckin Kembar..hihihi :)

Ckin Kembaq September 1, 2010 at 3:05 PM  

Kak Yan - dah kawin,msti faham sangat2 kan?..bg yg tak kawin ni yg masih kurg faham...hehehe

gayahspears - insyaAllah..tp kna tunggu la 5 taun gi..hehe dah plan ka?..ahakz

aSmiDar September 16, 2010 at 9:45 AM  

wanita baik untuk lelaki baik juge..
InsyaAllah ckin dapat jodoh yg baik juge..

akak kawen awal tau..
sebab taknak bercinta lame2..
tambah dosa jer..
dah kawen..
waaa..bahgia..
Allah pon reda..
kan..kan..kan..
hehe

Ckin Kembaq September 16, 2010 at 1:41 PM  

wawiii....hehe suka suki dengar remaja berkahwin awal ni..hehe ckin suka cdngn akk tu...tp kena ready btui2 kan?..ckin tak bercinta skang ni and tak mau bercinta..kdg tu teringin tp tak berani...hehehe

student ump yg pemalu,  March 23, 2011 at 9:59 AM  

salam.

hai tu, namenye shuhairiekah?

Ckin Kembaq March 23, 2011 at 6:10 PM  

wkmslm.

a'ah..tu abg saya..hehe

student ump yang pemalu tadi,  March 23, 2011 at 10:49 PM  

la ilaha illAllah..........
kecitnya dunia. die ump kan dulu? share fb dengan kak mus kan? baru dapat baby kan?
kirim salam same beliau dan zaujah [zaujahu xkenal kak] dan x dilupakan, baby. :)

salam

-syafarah-

Ckin Kembaq March 24, 2011 at 9:16 AM  

Muhammadarrasulullah........

Tu lah akak...akak dulu sekali ngan abg hai ka?hehe tak sangka..insyaAllah balik japgi Ckin akan sampaikan naa.. yup..baru dpt baby, nama 'aisyah azzahraa..

p/s : akak takada blog?hehe leh la nak jenguk2..hehe

syafarah March 24, 2011 at 2:49 PM  

blog kak, berevolusi dari positif ke negatif. malu nak share. kak adekan blog baru insyaAllah, tp anonymous. xpatlah kin nk tgk.

blog lame ade, tp tu lah, entry2 baru [baru tu, paling latest ramadhan lepas] x solehah dah. lame2 je ok. tp kin nye psl, kak bg je la urlnye. hehe

Ckin Kembaq March 25, 2011 at 12:01 AM  

wah!dengar pun cm dahsyat je naa..hehe jangan malu, mana tau ada ilmu baru yg leh kin amik..hehe skang ni buat apa ye?sambung blajar ag?

p/s : menjengah ke sana naa.. ^_^

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP