Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Pakai Baju Warna Terang, SALAHKAH? ::.

Tuesday, August 17, 2010

Assalamualaikum..sahabat2 sekalian..
Nak bercerita lagi nih... Haa..actually, tadi ada la sembang-sembang ngan kwan Ckin nih.. Kak Izan nama dia... Mula-mula sembang-sembang la psl apa yang Ckin buat..dia dah faham, kalu Ckin mengadap pc ni tandanya Ckin akan mengadap blog le.. 

Kak Izan : Hang buat apa hari ni?
Ckin : Biasa la kami..hehe ngadap blog ja..
Kak Izan : Hang buh pasal apa?
Ckin : Kami saja nak join contest AizBatuCampur tu..dia buat pertandingan yang nanti hadiah dia tu header yang dia buat sendiri..hehe kami teringin gak.dia buat header semua lawa2..
kak Iza : Hang ni macam2 la..hehe AizBatuCampur tu pun sama gak...buat mcm2..(gelak) tapi baguih gak dia buat cmtu...tunjuk bakat dia..join,bukan kna duit pun kan..haha
Ckin : Tau takpa, sekurang-kurangnya kami join...kalu tak dapat pun tak kisah..lagipun kalu dapat pun kira ok apa..hehe dah la lawa..dah tengok hari tu kan...

Kak Izan : Haa..mmg pun..ok la..haa..baru2 ni adik kak Izan balik rumah, dia mengadu ada senior dia tegur pasal tudung dia..dengaq cara dia crita  pun dah tau kata dia tu geram...huh
Ckin : Awat ngan tudung dia tu? dia pakai tudung labuh ka? Beli kat sana ka? murah ka? kat sini mmg susah nak cari tudung labuh ni..hmm tak tau la..nak beli nuu kna pi pekan..hadoih..jenuh..
Kak Izan : Haa..dia pakai tudung labuh cam Ckin la..kat sana dia kata murah. tu yang beli..
Ckin : lawa dak?.. bapa harga dia? haa..apa yang senior tu tgur?

Kak Izan : Tau dak, bila dia berjalan pi klas, ada senior mai kat dia and ckap kat dia camni, "adik, kita sebagai sorg perempuan ni tak elok pakai baju yamg menarik cam warna terang ni..." Bukannya sorang, tapi 2 3 orang..pasaipa ntah depa tu..
Ckin : Adik Kak Izan pakai baju kaler terang ka?..warna cam mana?lawa sangat kot baju yang dia pakai tu..sbb tu kot kna tgur..
kak Izan : Ish..tak da aih..baju dia biasa-biasa ja..dulu sebelum mauk kt sana, Kak Izan tengok la baju yang dia bawak tu..tak la terang sangat..biasa2 ja..

Ckin : Tau dak knapa depa brani tgur? Sbb depa rasa cam adik Kak Izan tu boleh trima teguran..sbb tu la kot dpa brani cakap.. 
Kak Izan : Ntahlah..tapi,pastu adik Kak Izan melawan la..
Ckin : Hah? Melawan? Dia cakap apa?
Kak Izan : Dia cakap la, "Allah kan sukakan kecantikan, takkan kita tak bleh pakai yang cantik2 kot? Kita pakai baju ni kena ada niat yang betul, bukannya niat nk menunjuk kat orang lain.. Lagipun, takkan nak pakai baju hitam or putih ja kan... Habis, apa tujuan Allah cipta banyak warna kat dunia ni kalau tak guna?"

Ckin : Uih..braninya dia..melwan lagi tu..hehe tapi btul gak tu..tak bleh pakai trang2 ngat kan..nanti tarik perhatian..tak boleh..n_n..baju dia ada tak cm baju kami yang kaler hijau pucuk pisang tu?
Kak Izan : Betui ka? Salahka? Baju hijau?..Ish hang nih..mana Kak Izan nampak hang kelmarin..hehe
Ckin : Btui gak tu..tapi,cm baju kami tu pun dikira terang la tu..hehe segan gak pakai baju tu..tapi, kain ja trang kot..baju tak la ngat.. pastu, depa cakap apa?

Kak Izan : Depa bagi salam then trus pi dari sana..Dia geram tau dak, sbb dia ngah rush pi klas, and sangka tak dak halangan sepanjang jalan nak pi sana..tiba-tiba ada yang sekat dia kat tengah jalan..marah la dia..bukan sekali, tapi banyak kali..dia pakai tudung labuh bulat tu, mana nampak sangat pun kaler baju...
Ckin : Hmm..macam2 la..tapi tu la..bergantung pada niat..jgn niat nak menunjuk dah la kan.. 
Kak Izan : Dak la, kena la tegur cara leklok cket..jgn la duk pi tahan tengah2 jalan tu..ganggu orang nk pi klas...
Ckin : Macam-macam.. Senyum. Diam. (Tukar topik)

p/s : nak tegur apa-apa, carilah waktu yang sesuai...n_n... yg penting, niat..

4 Comments:

cawan merah August 17, 2010 at 3:48 PM  

tak salah pakai baju terang.
dunia kan 'makin gelap'
agaga..

Ckin Kembaq August 17, 2010 at 4:16 PM  

hehe..memang pun..'gelap'??mksud yang tersirat tuh..ngehehe

nur anis August 17, 2010 at 4:20 PM  

saya rasa x salah pakai warna2 yang terang ni..sebab bagi saya, bila pakai warna terang, kita akan rasa lebih confident nak jumpa orang ramai..^_^
tapi setiap orang pun ada pandangan sendiri..=)

Ckin Kembaq August 17, 2010 at 4:34 PM  

btul2..kan nampak cmey..takkan nak pakai hitam putih ja kan..hehe

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP