Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat (Muhammad s.a.w.)

Powered by Blogger.

.:: Tazk. Rmdhn 9 - 7 Perkara Anugerah Allah Bg Musyahidin ::.

Friday, August 20, 2010

Assalamualaikum...

Ckin sempat nak post something sebagai perkongsian pada hari ni.. Alhamdulillah semalam Ckin dpt ilmu dlm tazkirah pada harii ke 9 puasa.. Tau apa jadi smalam? Haa..sangat menduga iman sbb balik dari masjid semalam dlm keadaan hujan lebat smbil bawak motor pulak tu..hmm sakit muka ni tau kena ujan...memang ketaq abih la badan nih..huhu hanya Allah yang tau bertapa sejuknya Ckin semalam.. pastu, risau bab jalan jadi tak clear dengan hujan menyebabkan spek jadi kelabu and berwap..hmm tau tak semalam Ckin bawak motor dengan kelajuan 20 km/j... Sebab seriously tak nampak dah jalan tu..

Tapi, apa-apa pun, Ckin masih ada ilmu yang nak dikongsi bersama dengan sahabat2 sekalian..
Tazkirah semalam disampaikan oleh seorang tabligh. Memang lantang sangat ustaz ni bercakap. kalau mengantuk pun, confirm akan terjaga sampai habis tazkirahnya ni...

Rasulullah s.a.w. bersabda :
Sesungguhnya bagi orang yang mati syahid khususnya dalam Perang Badar Kubra yang berlaku dalam bulan Ramadhan, Allah menjanjikan bagi mereka ini 7 perkara :

1) Diampunkan dosa-dosa pada titik pertama darah yang jatuh ke Bumi
2) Allah menampakkan gambaran tempat kediaman mereka di syurga
3) Allah hiaskan mereka dengan hiasan iman yang sempurna
4) Diselamatkan daripada azab kubur dan dilindungi dari rasa takut pada hari Qiamat
5) Allah meletakkan di atas kepalanya mahkota yang di atasnya ada batu permata dari manikam.
   (1 batu di atasnya adalah lebih baik dari dunia dan seisinya)
6) Allah mengahwinkan mereka dengan 72 isteri daripada bidadari yang berwajah jelita
7) Mereka boleh memberi syafaat kepada 70 orang dari kaum kerabatnya.

Beruntung kan?... Cuba tengok balik kelebihan-kelebihan yang mereka dapat ni... Perasan tak bila golongan syahid fi sabilillh mati, muka merka pasti mengukir senyuman seolah-olah mereka bahagia..Mungkin mereka dah nampak syurga yang dijanjikan?.. Wallahua'lam.

p/s : Hari ni Ckin tak bercerita sbb tak da mood... tapi,harap2 sahabat2 faham..n_n..

3 Comments:

AiZ August 23, 2010 at 10:53 AM  

maybe betul mereka dah nampak syurga sebab tu mereka senyum.. ^__^

Ckin Kembaq August 23, 2010 at 11:06 AM  

PKH > insyaAllah akan diupdate lagi dgn ilmu yg bermanfaat...n_n..

Aiz > yup..bukan sng nk syahid..iman kna kuat..n_n..

Post a Comment

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Kongsikan idea dengan saya di sini. Ianya adalah pencetus semangat! ^_^

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts with Thumbnails


  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP